19/3/13

Δείπνο Πάπα Φραγκίσκου με Πατριάρχη Βαρθολομαίο και "αλλαγή στάσης" του Πάπα απέναντι στο πρωτείο

Λίγο μετά τον "αδελφικό ασπασμό" μεταξύ Φραγκίσκου και Βαρθολομαίου
στη σημερινή "λειτουργία" ενθρόνισης του Πάπα
Φαίνεται πως ο Πάπας Φραγκίσκος γνωρίζει καλά πως να κινείται στα πλαίσια του Οικουμενισμού. Αρχίζει τη θητεία του υποκρινόμενος πως υποχωρεί στο θέμα του πρωτείου. Διαβάστε με προσοχή το δημοσίευμα από ΤΑ ΝΕΑ (με αναφορές στην ιταλική RAI):
Σε «πολύ εγκάρδιο, χριστιανικό κλίμα» δείπνησε χθες βράδυ ο Πάπας Φραγκίσκος Α' με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Βατικανό, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ.

Το δείπνο διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες. Τόσο ο αργεντινός προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας όσο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης διαμένουν στο εσωτερικό του Βατικανού, στον Οίκο της Αγίας Μάρτας (Domus Santae Marteae) όπου κατέλυσαν οι εκλέκτορες καρδινάλιοι κατά την διάρκεια του κογκλάβιου.
Η ιταλική RAI υπογράμμισε ότι «η στάση και οι πρώτες του κινήσεις δείχνουν ότι σημείο αναφοράς του πάπα Φραγκίσκου Α' φέρεται να είναι ένα εκκλησιαστικό σύστημα στην κορυφή του οποίου να μπορεί να βρίσκεται ένας "πρώτος μεταξύ ίσων"»(primus inter pares, στα λατινικά). Αυτό είναι ένα οργανωτικό οικοδόμημα που ιστορικά ταυτίζεται με την παράδοση της Ορθοδοξίας.
Ο νέος Ποντίφικας δεν αυτοχαρακτηρίστηκε Πάπας, αλλά «επίσκοπος της Ρώμης και διάδοχος του Πέτρου». Σε άλλη μια συμβολικού χαρακτήρα κίνηση, ανακοινώθηκε ότι στο οικόσημο που θα συμβολίζει την θητεία του δεν συμπεριλαμβάνονται τα τρία στέμματα που συνδέονται με την παπική εξουσία. Επελέγησαν μόνον τα κλειδιά του Αγίου Πέτρου και η αρχαία μίτρα του επισκόπου της Ρώμης.

6 σχόλια:

Μ. Α. είπε...

Συγχωρέστε με αλλά δεν ισχύει και για τον Πατριάρχη η Καθαρά Δευτέρα, εννοώ η πρώτη ημέρα των Νηστειών, ημέρα περισυλλογής, εγκρατείας και περιορισμού των αισθήσεων;

Ανώνυμος είπε...

Προς Μ.Α.: προφανώς αυτά για τους Φαναριώτες αποτελούν "ψιλά γράμματα". Θα θυμάστε ασφαλώς το θόρυβο που είχε ξεσπάσει με την ψαροφαγία στο δείπνο προς τιμήν του πατριάρχη Βαρολομαίου στην Κοζάνη πριν καιρό και που ανάγκασε έναν ιερομόναχο να στείλει επιστολή γεμάτη πόνο και θλίψη γι αυτό το ζήτημα! Τι να πούμε αδελφέ! Ο Θεός να μας ελεήσει όλους!

orfeasfm είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=OUb5jYv7YZU

Ανώνυμος είπε...

Και μόνο η προκλητικότατη παρουσία ουνιτών "κληρικών" θα έπρεπε να αποτρέψει το δίχως άλλο τους ορθοδόξους απ το να αποδώσουν έστω και εθιμοτυπικά τιμή διά της παρουσίας τους στο πρόσωπο του νέου πάπα της Ρώμης. Αλλά δυστυχώς πρυτάνευσαν άλλες σκέψεις! Δυστυχώς!
Λ.Ν.

Αντιοικουμενιστής είπε...

Η ουνιτική παρουσία και συμμετοχήν εις την ενθρόνισιν του αργεντινού πάπα μεταδόθηκε από τα μέσα μαζικής προπαγάνδας και αμέτρου ψεύδους ως "Ευαγγέλιον εις την Ελληνικήν. Πτύουν κατάμουτρα τους Ορθοδόξους οι παπικοί αλλά ο "οικουμενικός" ημών πατριάρχης προσποιείται ότι ψιχαλίζει και ότι δήθεν υποχωρεί ο πάπας εις την αίρεσιν του πρωτείου...

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζω στις περισσότερες αναρτήσεις για το θέμα αυτό, την περιγραφή τού γεγονότος ως «τελετής» και όχι ως «Λειτουργίας». Η συνηθισμένη ασχετοσύνη των δημοσιογράφων και πάλι πρυτάνευσε και, φυσικά, αποπροσανατολίζει τον κόσμο. Και με πολύ μεγάλη θλίψη είδα τον Πατριάρχη να ανεβαίνει στην εξέδρα με την Αγία Τράπεζα και να ασπάζεται τον Πάπα κατά την ώρα τού «Αγαπήσωμεν Αλλήλους». Τον ίδιο Πατριάρχη που την Κυριακή που μας έρχεται θα χρυσοστολιστεί και θα διαβάζει το «Οι Προφήται ως είδον, οι Απόστολοι ως εδίδαξαν...»
Ο δε αχαρακτήριστος ΥΠΕΞ μας, «ευχαρίστησε» τον Πάπα για την ανάγνωση του Ευαγγελίου στα Ελληνικά, από «Oρθόδοξο» διάκο... Το θέμα-αγκάθι τής Ουνίας δεν φαίνεται να επηρεάζει κανέναν από τούς πολύ υψηλά ιστάμενους, Εκκλησιαστικούς ή λαϊκούς... Ντροπή!

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)