15/3/13

Συνέδριο – σταθμός για το μάθημα των Θρησκευτικών

Συνέδριο – σταθμός για το μάθημα των Θρησκευτικών
του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου
Πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη πανελλήνιο επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Το Μάθημα των Θρησκευτικών: Προβληματισμοί - επισημάνσεις - προτάσεις» που διοργάνωσε το Εργαστήριο Παιδαγωγικής - Χριστιανικής Παιδαγωγικής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ. υπό την αιγίδα της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Το συνέδριο αποτελεί σταθμό στην πορεία του μαθήματος των Θρησκευτικών τα τελευταία χρόνια, καθώς σε αυτό συμμετείχαν επιστήμονες κύρους από το χώρο της θεολογίας, της παιδαγωγικής και της νομικής.
Οι εμπεριστατωμένες εισηγήσεις απέδειξαν την αναγκαιότητα ύπαρξης χριστιανικού μαθήματος Θρησκευτικών στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο και ξεκαθάρισαν ότι το δικαίωμα της απαλλαγής από αυτό πρέπει να δίνεται μόνο σε όσους αλλόθρησκους ή ετερόδοξους μαθητές το επιθυμούν. Αναλύθηκε επίσης διεξοδικά το περιεχόμενο του νέου Προγράμματος Σπουδών που εφαρμόζεται πιλοτικά την τελευταία διετία σε Δημοτικά και Γυμνάσια της χώρας και οι σύνεδροι κατέληξαν στην ανάγκη απόσυρσης του καθώς γενίκευση της εφαρμογής του στα ελληνικά σχολεία θα σηματοδοτήσει την αντικατάσταση της αναγκαίας χριστιανικής παιδείας των μαθητών από μια άχρωμη θρησκειολογική ενημέρωση που οδηγεί σε σύγχυση.
Μετά από το συνέδριο αυτό κανείς πλέον δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει που οδηγείται το μάθημα των Θρησκευτικών μέσω του νέου Προγράμματος Σπουδών ή τι προβλέπουν οι νόμοι και πρόσφατη δικαστική απόφαση για το καθεστώς των απαλλαγών από αυτό. Ιεράρχες, καθηγητές πανεπιστημίου και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και η πολιτική ηγεσία του τόπου οφείλουν πλέον να λάβουν σαφή και ξεκάθαρη θέση για το θέμα που προέκυψε, ως μη όφειλε, από μεθοδευμένες κινήσεις και σχεδιασμούς μικρής ομάδας θεολόγων με τη σύμφωνη γνώμη της τότε διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και την φανερή ή σιωπηρή κάλυψη μερίδας Ιεραρχών.
Μισόλογα και αναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων δεν χωρούν, καθώς μάλιστα πλησιάζει ο Σεπτέμβριος οπότε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα πρέπει να αποφασίσει την απόσυρση του νέου Προγράμματος Σπουδών για θεολογικούς, παιδαγωγικούς και νομικούς λόγους ή τη γενίκευσή του κατ’ εφαρμογήν των σχεδιασμών της καταδικασθείσας από το λαό διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και για την εξασφάλιση του συνόλου της χρηματοδότησης του όλου προγράμματος από το ΕΣΠΑ ώστε κάποιοι να μην χάσουν ούτε ένα από τα προβλεπόμενα αργύρια.
Επειδή η οριστική λύση του ζητήματος θα δοθεί με πολιτική απόφαση αναμένουμε από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και λαμβάνοντας υπόψη όσα ακούστηκαν στο συνέδριο της Θεσσαλονίκης να συμβάλλει στη διατήρηση του χριστιανικού χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών αποσύροντας το νέο Πρόγραμμα Σπουδών.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είθε η τελευταία ευχή σας κε Τάτση να λάβει σύντομα σάρκα και οστά!
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Απορώ με την αισιοδοξία του άρθρου. Δεν καταλαβαίνετε ότι σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν καθηγητές θεολόγοι στα σχολεία για να διδάξουν το μάθημα; Είναι οι μόνοι που δεν διορίζονται και ούτε πρόκειται, σύμφωνα με τις τελευταίες ενημερώσεις από το υπουργείο παιδείας. Όσα συνέδρια και να κάνουμε για να παραμείνει υποχρεωτικό και ομολογιακό το μάθημα το αντίθεο κράτος θα βγει κερδισμένο.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΠΛΕΟΝ, ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΚΑΘΑΡΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ, ΚΑΘΑΡΑ ΓΝΩΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ






Evangelos Poniros είπε...

Φτάνει πιά η ηττοπάθεια κύριοι/ες ανώνυμοι/ες. Αν δεν πιστεύουμε εμείς οι ίδιοι στον αγώνα μας, φυσικά και θα ηττηθούμε! Χωρίς αγώνα δεν κατακτάται τίποτε και τα συνέδρια είναι μία μορφή αγώνα, ανάδειξη της αλήθειας και εξάπλωσή της. Η δε πρόταση περί ένταξης στον κλάδο των φιλολόγων θα ήταν ολέθρια, αγαπητέ/ή κύριε/α ανώνυμε/η. Διότι ο συγκεκριμένος κλάδος ευχαρίστως θα απορροφούσε το δικό μας εβδομαδιαίο δίωρο, όχι όμως για να εξασφαλίσει εμάς, αλλά για να εξασφαλίσει δικά του άτομα. Εξ άλλου, σε όσες "θρησκευτικές παραδόσεις" και να κάνουμε "αναφορά", οι αλλόθρησκοι θα απαλλάσσονται θέλουμε δεν θέλουμε, διότι αυτοί ζητούν ακραιφνές μάθημα της δικής τους θρησκείας. Κι αν δεν το έχουν, απαλλάσσονται από το οποιοδήποτε άλλο. Έτσι και το ορθόδοξο χριστιανικό μάθημα θα καταστρέψουμε και θα προκαλέσουμε πλήθος απαλλαγών ορθοδόξων χριστιανών από το τυχόν πολυθρησκειακό, και κανένα ουσιαστικό όφελος δεν θα έχουμε. "Χωρίς κέρδος κέρατα" λέει μιά παροιμία. Έτσι είναι αυτά τα πράγματα και δεν πρέπει να τρέφουμε ψευδαισθήσεις.Ευάγγελος Πονηρός 18/3/2013

Kastor είπε...

Το μάθημα των θρησκευτικών αποτελεί κατήχηση στο περιεχόμενο της θρησκείας. Αυτό δεν μπορεί να αφορά εκείνους που δεν ανήκουν στο συγκεκριμένο δόγμα. Οι επιθυμούντες κατήχηση των τέκνων τους ας τα στείλουν στα κατηχητικά σχολεία της εκκλησίας. Αν το μάθημα γίνει θρησκειολογικού περιεχομένου θα μπορεί να εντάσσεται στο σχολικό πρόγραμμα. Όταν διδάσκονται και άλλες θρησκευτικές απόψεις τότε οι νέοι μας θωρακίζονται από προσηλιτισμούς που θα μπορούσε να φανούν ελκυστικοί ,όπως τώρα που υπάρχει άγνοια για τις άλλες θρησκείες. Ας δούμε ψύχραιμα, λοιπόν, αυτήν την διάσταση του θέματος.
να είστε όλοι καλά

Kastor είπε...

Άλλωστε καμιά πνευματική άποψη δεν επιβάλλεται αναγκαστικά αλλά μόνο με την υπεροχή του περιεχομένου της.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)