Μια ομάδα εθελοντών θα παρακολουθεί μέσω Διαδικτύου τις δράσεις των υπουργών
Της Λινας Γιανναρου
«Ωραία είναι το όραμα και η καλή πρόθεση, αλλά δεν φτάνουν. Χρειάζεται έλεγχος. Aυτό σκοπεύουμε να κάνουμε». Πριν συνεχίσει, ο Νότης Παρασκευόπουλος πίνει μια γουλιά από τον καφέ του. Οσοι τον γνωρίζουν, είτε με την ιδιότητα του συγκοινωνιολόγου είτε με αυτήν του (άμισθου) συμβούλου του πρωθυπουργικού γραφείου επί Γ. Παπανδρέου, όπου είχε αναλάβει τον ρόλο του «βαθμολογητή των υπουργών», μιλούν για την πραότητα και την υπομονή του.
Αυτό ήταν που εξόργιζε αρκετούς στο περιβάλλον Παπανδρέου, που καθ’ όλη τη διάρκεια της άτυπης θητείας του έθεταν συνεχώς εμπόδια στο έργο του. «Είχα αναλάβει να ενημερώνω τον πρωθυπουργό για την πορεία του κυβερνητικού έργου και επί δύο χρόνια δεν είχα καταφέρει να βρεθώ τετ α τετ μαζί του. Μου έκλειναν κυριολεκτικά την πόρτα. Κι αυτό θα ήταν το λιγότερο, εάν τουλάχιστον αξιοποιούσαν τις πληροφορίες που τους έδινα. Ομως από τη μια έμπαιναν και από την άλλη έβγαιναν», λέει στην «Κ».
Σήμερα ο κ. Παρασκευόπουλος επιστρέφει. Με μια ομάδα εθελοντών, δημιούργησε την κίνηση «Εμείς οι πολίτες» (www.emeisoipolites.gr) με μοναδικό σκοπό την ανεξάρτητη παρακολούθηση των κυβερνητικών δράσεων, αυτή τη φορά από απόσταση... ασφαλείας. «Οχι μόνο θα ελέγχουμε επίμονα την πορεία υλοποίησης των έργων, αλλά θα διαθέτουμε όλες αυτές τις πληροφορίες στο κοινό. Ωστε να ξέρουμε ποιος δουλεύει και πόσο δουλεύει», εξηγεί στην «Κ».
Την εποχή του πρωθυπουργικού γραφείου, η ομάδα του είχε αναλάβει την παρακολούθηση συνολικά 1.600 δράσεων. Αυτή τη φορά, η προσπάθεια θα εστιάσει σε 32 δράσεις. «Επιλέξαμε τις πλέον σημαντικές κυβερνητικές δράσεις που δεν έχουν να κάνουν με το Μνημόνιο και την τρόικα, αλλά αφορούν τη βελτίωση της καθημερινότητας, της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας, την εξυπηρέτηση του πολίτη κ.λπ.». Μεταξύ άλλων, η κίνηση «Εμείς οι πολίτες» θα παρακολουθεί την αναμόρφωση του πλαισίου των δημόσιων προμηθειών, την απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων, τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, την επέκταση του μετρό, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την πορεία σύνταξης του Κτηματολογίου κ.λπ. «Δεν είναι δικές μας ιδέες. Είναι δικές τους εξαγγελίες», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος. «Εμείς απλώς θα ελέγχουμε με ποιο ρυθμό και εάν οι εξαγγελίες γίνονται πράξη».
Κάθε εθελοντής έχει αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις, τις οποίες και θα παρακολουθεί αποκλειστικά. «Στην πράξη, θα τους ταράζουμε στα τηλέφωνα», σημειώνει ο ίδιος. «Θα καλούμε συνεχώς τους αρμόδιους για την υλοποίηση του κάθε έργου και θα ζητάμε ενημέρωση για τις εξελίξεις. Η πληροφορία αυτή θα ανεβαίνει στην ιστοσελίδα στη σχετική κατηγορία». Οποτε παρατηρείται σημαντική πρόοδος ή καθυστέρηση σε μια δράση, η θετική ή αρνητική αυτή εξέλιξη θα σημειώνεται με έμφαση, ενώ θα ενημερώνονται οι αρμόδιοι υπουργοί. Μέσω του σάιτ, επίσης, θα δίνεται η δυνατότητα και στους πολίτες να ενημερώσουν, ανώνυμα ή επώνυμα, για κάποιο θέμα. «Εμείς θα διερευνούμε την πληροφορία και θα την ανεβάζουμε, τσεκαρισμένη, στο σάιτ. Θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα πιέζουμε τους υπουργούς να προχωρούν γρήγορα σε διορθωτικές κινήσεις».
Η κυβέρνηση είναι ενήμερη για τον επερχόμενο «πονοκέφαλο». Οι υπουργοί με τους οποίους έχει συναντηθεί το «Εμείς οι πολίτες» εμφανίζονται θετικοί στη λειτουργία ενός ανεξάρτητου μηχανισμού ελέγχου. Ηδη οι κ. Χατζηδάκης και Αρβανιτόπουλος προθυμοποιήθηκαν να δώσουν πλήρη ενημέρωση.
«Δεν θέλουμε να κάνουμε αντιπολίτευση, ούτε όμως θα ωραιοποιούμε την κατάσταση. Ο ρόλος μας θα είναι βοηθητικός, διότι ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος υπουργός έχει όρεξη για δουλειά, πολύ συχνά δεν έχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται. Μπορεί ο αδύναμος κρίκος στην πορεία υλοποίησης ενός έργου, ο λόγος που μια δράση έχει «κολλήσει», να βρίσκεται κάπου κρυμμένος στα άδυτα της κρατικής μηχανής. Εμείς θα προσπαθούμε να τον εντοπίζουμε», καταλήγει. «Η χώρα πρέπει κάποια στιγμή να πάει μπροστά».
Μας πολέμησαν υπουργοί του Γ. Παπανδρέου
«Είναι δυνατόν να βγάλεις τα άπλυτά μας στη φόρα;». Αυτή ήταν η αφοπλιστική απάντηση κορυφαίου στελέχους της κυβέρνησης Παπανδρέου όταν ο Νότης Παρασκευόπουλος είχε ρίξει την ιδέα για δημιουργία πλατφόρμας όπου θα αναρτώντο όλες οι εξελίξεις του κυβερνητικού έργου. «Από την πρώτη στιγμή θέλαμε να έχουμε τα πάντα διαθέσιμα στο κοινό, αλλά το σύστημα ήταν αντίθετο», λέει στην «Κ».
Ενώ ήταν ο ίδιος ο Παπανδρέου που τον είχε καλέσει για να αναλάβει την παρακολούθηση του έργου της κυβέρνησης (ήταν παιδικοί φίλοι και συμφοιτητές στην Αγγλία), με σαφείς εντολές να αναφέρεται αποκλειστικά σε εκείνον, ποτέ δεν κατόρθωσε να «επιβάλει» την επιλογή του. «Για τρεις μήνες δεν μας έβρισκαν γραφείο (σ.σ.: η ομάδα απαρτιζόταν από 12 άτομα, που εργάζονταν εθελοντικά. Προσελήφθησαν τρεις, οι οποίοι και παραιτήθηκαν με την αλλαγή της κυβέρνησης). Συνεδριάζαμε στο καφέ του Εθνικού Κήπου. Μας πολεμούσαν ανελέητα επειδή μας θεωρούσαν ξένο σώμα. Οι υπουργοί μάς δέχονταν με βαριά καρδιά, με λίγες εξαιρέσεις όπως η κ. Διαμαντοπούλου και οι κ. Χρυσοχοΐδης, Λοβέρδος, Μανιάτης και Κουκουλόπουλος». Παρ’ όλα αυτά, ο μηχανισμός λειτουργούσε. Οι σύμβουλοι και οι γενικοί γραμματείς είχαν έτοιμα όλα τα στοιχεία για να τα προσκομίσουν στην αποκαλούμενη τότε «G-Force», που ερχόταν κατευθείαν από το πρωθυπουργικό γραφείο. «Συγκεντρώναμε πολύτιμες πληροφορίες, τις οποίες αποδελτιώναμε ενημερώνοντας τακτικά τον πρωθυπουργό. Ομως η γνώση αυτή πεταγόταν στα σκουπίδια. Οι καλές προθέσεις δεν ήταν αρκετές».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου