13/6/13

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε!!!

Ηχήστε σάλπιγγες - Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε!!!
Ο Αρχιεπίσκοπος :
Δεν μίλησε για το μάθημα των Θρησκευτικών που κάποιοι ζητάνε να μετατραπεί σε θρησκειολογία.
Δεν μίλησε για τους μηδενικούς διορισμούς μόνιμων και αναπληρωτών καθηγητών Θεολόγων.
Δεν μίλησε για το διορισμό εκατοντάδων ιεροδιδασκάλων του Κορανίου στη Θράκη.
Δεν μίλησε για τις επαπειλούμενες απολύσεις των καθηγητών.
Δεν μίλησε για το μηδενικό διορισμό ιερέων.
Δεν μίλησε για το κλείσιμο του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας.
Δεν μίλησε για τα ιδιωτικά κανάλια που δείχνουν συνεχώς Τουρκικά σίριαλ.

Δεν μίλησε για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.
Δε μίλησε για το Ρεπούσιο άγος το διαπραχθέν στο Ζάλογγο και στη Σμύρνη.
Δεν μίλησε για τη μεταπατερική και τη συναφειακή Θεολογία.
Δεν μίλησε για το νόμο για τις μεταμοσχεύσεις.
Δεν μίλησε για την υπερήφανη ομοφυλοφιλία.
Δεν μίλησε για την Κάρτα του Πολίτη.
Δεν μίλησε για τον Οικουμενισμό.
Δεν μίλησε …
Τέλος δεν έχει ο κατάλογος των εν σιωπή ευρισκομένων θεμάτων.
Δεν μίλησε για όλα αυτά και μίλησε γιατί έκλεισε η ΕΡΤ(σταμάτησε έτσι και η εκπομπή το «Αρχονταρίκι»… αυτό τώρα που το πας;).
Εδώ που τα λέμε βέβαια, καλύτερα που δεν μίλησε για όλα τα παραπάνω….
Αλλά αυτό είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία.
Ή μήπως τελικά… μίλησε για όλα… κι απλώς δεν το καταλάβαμε εγκαίρως οι αφελείς...!!!
Κι αυτό επίσης, είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία.
Τι πληροφορίες έχει άραγε ο Αρχιεπίσκοπος, για να προβεί σε άμεση τοποθέτηση επί του θέματος της ΕΡΤ ή τι μυστικές διεργασίες τεκταίνονται στα υπόγεια κονκλάβια της Αγίας Φιλοθέης και της Ιεράς Μονής Πετράκη;
Αν είναι να βρει τη φωνή του ο Αρχιεπίσκοπος
Ο Αρχιεπίσκοπος λοιπόν, βρήκε τη φωνή του, με το που έκλεισε η ΕΡΤ. Αν είναι έτσι να βρίσκει τη φωνή του ο Αρχιεπίσκοπος, τότε είμαστε αναγκασμένοι να ζητήσουμε απ΄ την Κυβέρνηση, για το καλό του Αρχιεπισκόπου μας βέβαια, να κλείσει άλλες δέκα ΕΡΤ και αν δεν έχει άλλη ΕΡΤ, ας κλείνει μία ΔΕΚΟ την εβδομάδα. Αρκεί να ακούμε τη φωνή του Αρχιεπισκόπου!!!.
Καλό θα είναι βέβαια, να προσέξει η Κυβέρνηση, κάθε πότε και για ποιο λόγο βρίσκει τη φωνή του ο Αρχιεπίσκοπος. Θα ήταν χρήσιμο γι΄ αυτούς…
Ο τρελός του χωριού
___________________________________
Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου
"Είναι αδιανόητο, σε μια στιγμή τόσο κρίσιμη για την πατρίδα, να σιγήσει η φωνή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Μια φωνή που χρόνια τώρα υπηρετεί την ενημέρωση, τον πολιτισμό και τον Ελληνισμό στο σύνολο του. Είναι αδιανόητο εκατοντάδες εργαζόμενοι να γίνονται βορά στο βωμό σκοπιμοτήτων και να θυσιάζονται εξαιτίας φαύλων πολιτικών και πρακτικών δεκαετιών. Είναι τελείως διαφορετικό ζήτημα η θεραπεία ενός οργανισμού που αντιμετωπίζει προβλήματα και τελείως διαφορετικό θέμα η ξαφνική και βίαιη θανάτωσή του".

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λέει ο Γέροντας Πορφύριος, στο βιβλίο του Βίος και Λόγοι: "Για να διατηρήσουμε την ενότητά μας, θα πρέπει να κάνουμε υπακοή στην Εκκλησία και στους Επισκόπους της. Υπακούοντας στην Εκκλησία, υπακούουμε στον Ίδιο τον Χριστό. Ο Χριστός θέλει να γίνουμε μία ποίμνη με ένα ποιμένα. Να πονάμε για την Εκκλησία. Να την αγαπάμε πολύ. Να μην δεχόμαστε να κατακρίνουν τους αντιπροσώπους της".
Θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να είμαστε τόσο ειρωνικοί με τον Αρχιεπίσκοπο. Ας δείξουμε λίγο σεβασμό σε έναν πολύ πνευματικό άνθρωπο που κάνει τεράστιο έργο στην Εκκλησία μας. Ας τον ενισχύσουμε τουλάχιστον με τον καλό μας λόγο. Αλλιώς είναι σαν να χτυπάμε τον καπετάνιο του καραβιού μέσα στην φουρτούνα. Με σεβασμό και αγάπη Χριστού
Ι.Δ.

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ, ΜΠΡΑΒΟ, ΜΠΡΑΒΟ!
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Ι.Δ. ο π. Πορφύριος εννοεί τους καλούς επισκόπους.

Ανώνυμος είπε...

Προς ΙΔ: τι έχετε αγαπητέ να πείτε εν σχέσει με ό,τι καταμαρτυρεί ο συντάκτης του άρθρου στον αρχιεπίσκοπο; Και κάτι ακόμη: θεωρείτε ότι ο καπετάνιος είναι ο κατάλληλος για να κυβερνήσει το σκάφος;
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Άνοιξε το στοματάκι του ο αρχιεπίσκοπος! Όχι βέβαια για τον οικουμενισμό, το gay pride, την εκκοσμίκευση, το νεονικολαιτισμό κ.τ.ο. Αλλά για την αμαρτωλή, ελλειμματική, ρουσφετολογική ΕΡΤ, που μαζί με τα άλλα μέσα μαζικής τηλετύφλωσης και εξαχρείωσης εκμαυλίζει εδώ και δεκαετίες τον ελληνικό λαό. Δεν κοιτάει τα χάλια του ραδιοσταθμού της Εκκλησίας και τη συμπεριφορά του τελευταίου προς τους εργαζόμενους.Eύγε στην κυβέρνηση που πάει να βάλει τάξη τσακίζοντας το πολυπλόκαμο θηρίο του κρατισμού!

Ανώνυμος είπε...

Προς κ. Λ.Ν.: Ο συντάκτης του άρθρου προφανώς αγνοεί όλους τους πνευματικούς αγώνες και τα έργα του Αρχιεπισκόπου. Θεωρώ ότι ο συγκεκριμένος Αρχιεπίσκοπος έχει φέρει μία ενότητα στους κόλπους της Εκκλησίας σε σχέση με προηγούμενες καταστάσεις. Άσχετα με το αν θεωρώ αν είναι ο κατάλληλος καπετάνιος να κυβερνήσει το σκάφος, αυτός είναι ο καπετάνιος αυτή τη στιγμή και αν τον χτυπάμε θα βουλιάξουμε όλοι μαζί του. Ι.Δ.

Ανώνυμος είπε...

ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΤΙΜΗΤΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΚΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΠΙΣΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΒΑΛΛΟΥΝ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΘΕΟΠΝΕΥΣΤΙΑ ΤΟΥΣ.
ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΠΟΤΕ ΑΡΑΓΕ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΝΓΝΩΡΙΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΩΣ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ;

Ανώνυμος είπε...

Τι θέλει να πει ο ποιητής του σχολίου των 9:19 μ.μ.; Γιατί μιλάει αόριστα και γενικόλογα; Ποιους εννοεί όταν γράφει για τιμητές των πάντων και καταφανώς ειρωνευόμενος μιλάει για "θεοπνευστία"; Ιδού λοιπόν! Διευθύνσεις και ονόματα και άρση της ανωνυμίας πρωτίστως!
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ.ΙΔ. Η σχολιογραφική σας τοποθέτηση φανερώνει αναντιλέκτως ότι συνέχεσθε από αγάπη προς την Εκκλησία. Πλην όμως θεωρώ ότι αδικείτε το συντάκτη της ανάρτησης στο ΖΩΗΦΟΡΟ όταν διισχυρίζεσθε ότι "ο συντάκτης του άρθρου προφανώς αγνοεί όλους τους πνευματικούς αγώνες και τα έργα του Αρχιεπισκόπου". Πόθεν, κατά τη γνώμη σας, τεκμαίρεταικάτι τέτοιο απ τη μελέτη του άρθρου; Το θέμα στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι οι πνευματικοί αγώνες και τα έργα του αρχιεπισκόπου αλλά η "εκκωφαντική" του σιωπή και η "βοώσα" απραξία επί υψίστων εκκλησιαστικών, ηθικών,κοινωνικών και εθνικών ζητημάτων. Μολονότι αρμόδιος να απαντήσει είναι ο συντάκτης της εν θέματι αναρτήσεως, εν τούτοις θεωρώ ότι ο εν λόγω συντάκτης εστίασε την κριτική του στα δύο προαναφερθέντα χαρακτηριστικά της εκκλησιαστικής πολιτικής του αρχιεπισκόπου κι όχι στους πνευματικούς του αγώνες και τα έργα του. Θα συμφωνείτε φαντάζομαι ότι οι εν λόγω ελλείψεις δε συνιστούν "παρωνυχίδα" αλλά ουσιαστικότατα μειονεκτήματα στην άσκηση της προαναφερθείσης πολιτικής που μειώνουν ανυπερθέτως το κύρος, το γόητρο και την παρουσία της Ελλαδικής Εκκλησίας στα σύγχρονα δρώμενα.
Λ.Ν.

Ζαχαρίας Τομπούλης είπε...

Πρός όσους αντιτίθενται στις απόψεις του άρθρου:
Ο Γέροντας Πορφύριος αλλά και οποιοσδήποτε άλλος Άγιος δεν είναι η έκφραση της Εκκλησίας από μόνος του (διαβάστε και το έργο Commonitorium του Αγίου Βικεντίου Λειρίνου, για να δείτε γιατί). Έκφραση (του Σώματος) του Χριστού είναι οι Ιεροί Κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων. Και αυτοί οι Ιεροί Κανόνες λένε ότι όποιος Κληρικός δεν διδάσκει το λόγο του Θεού Στη Εκκλησία (πόσο μάλλον όταν γίνονται κοσμογονικές αλλαγές) πρέπει να καθαιρείται. Επίσης λένε ότι όποιος Επίσκοπος δεν διδάσκει τους αιρετικούς στο να μεταστραφούν να καθαιρείται. Επίσης σύσσωμοι οι θεολόγοι Άγιοι Πατέρες λένε ότι και οι λαϊκοί έχουμε ευθύνη για τα τεκταινόμενα στην Εκκλησία (όπως λέει και η απόφαση των Πατριαρχών του 1848). Τί να την κάνουμε την ενότητα μέσα στην απραξία; Αν ο Αρχιεπίσκοπος "εκ χαρακήρος" είναι άφωνος και ήπιος, τότε να μην επεδίωκε να γίνει Αρχιεπίσκοπος. Δεν είναι θέση για άφωνους, αλλά για ηγέτες!

Ανώνυμος είπε...

Και τόσο πιο βαριά από κάθε άλλη αμαρτία είναι η κατάκριση, ώστε και ο ίδιος ο Χριστός να φτάσει να πεί: « Υποκριτή, βγάλε πρώτα από το μάτι σου το δοκάρι, και τότε κοίταξε να βγάλεις την αγκίδα από το μάτι του αδελφού σου» (Λουκ. 6, 42). Και παρομοίασε τη μεν αμαρτία του πλησίον με αγκίδα, τη δε κατάκριση με δοκάρι. Τόσο πολύ βαριά είναι η κατάκριση που ξεπερνάει σχεδόν κάθε άλλη αμαρτία ...;

Ανώνυμος είπε...

Κάπου έχεις μπερδέψει τα πράγματα 2:36 μ.μ. Άλλο κρίση και άλλο κατάκριση. Υπάρχουν κι άλλα χωρία της Γραφής όπως "την δικαίαν κρίσιν κρίνατε", "και μη συγκοινωνείτε τοις έργοις τοις ακάρποις του σκότους, μάλλον δε και ΕΛΕΓΧΕΤΕ".Και ο καλόπιστος έλεγχος προφυλάσσει την κοινωνία απ τη σήψη. Αλλοίμονο αν έλειπε ο έλεγχος. Το κακό θα είχε αποθρασυνθεί! Ο έλεγχος αφυπνίζει κοιμώμενες συνειδήσεις!

Ανώνυμος είπε...

Ο αρχιεπίσκοπος κόπτεται για το απέραντο χαμαιτυπείο και σχολείο πάσης ανωμαλίας και διαστροφής ΕΡΤ!

Ανώνυμος είπε...

Με τέτοιο λαό που έχουμε τέτοιος αρχιεπίσκοπος του πρέπει!

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά, ο Αρχιεπίσκοπος είναι πνευματικός άνθρωπος και όχι πολιτικός! Και τι είχαμε καταλάβει όταν άλλοι αρχιεπίσκοποι μιλούσαν για κάθε τι; Όλη την ώρα μας έβριζαν οι κοσμικοί. Μπράβο στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που έχει φέρει ειρήνη και ησυχία στην Εκκλησία μας και κανένας δεν καταφέρεται εναντίον της! Αυτό μην το ξεχνάμε!

Ανώνυμος είπε...

Αμ δεν έφερε ειρήνη. Χαος και ασυδοσία προς πάντας και δια πάντας έφερε...

Ανώνυμος είπε...

Πιστέψτε με.
Καλύτερα να σιωπά παρά να μιλά...

Ανώνυμος είπε...

Σε όσους από τους παραπάνω προλαλήσαντες, κόπτονται για την «πνευματικότητα του Αρχιεπισκόπου», την οποία δήθεν έθιξε ο συντάκτης του αρθριδίου, τολμούμε οι ελάχιστοι να θέσουμε κάποια εύλογα ερωτήματα:
Ποια είναι αλήθεια τα χαρακτηριστικά της πνευματικότητας; Η σιωπή και μόνον αυτή είναι που χαρακτηρίζει από μόνη της τον πνευματικό άνθρωπο; Εν τοιαύτη περιπτώσει μήπως θα πρότειναν όλοι εκείνοι που υπερθεματίζουν υπέρ της Αρχιεπισκοπικής σιωπής, να επανεξεταστεί και η αγιότητα των «ομιλούντων» και μη «σιωπώντων» Αγίων, όπως για παράδειγμα η αγιότητα του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου;
Επίσης και σύμφωνα με την παραπάνω αντίληψη, μήπως υπονοείται, από όλους εκείνους τους λάτρεις της σιωπής και της υπακοής, ότι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δεν διέθετε «πνευματικότητα» λόγου της πληθωρικότητας και της ακρισίας του λόγου του, όπως έλεγαν και λένε πολλοί και διάφοροι καλοθελητές;
Κι αφού θυμηθήκαμε τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο, αξίζει να θέσουμε και το ερώτημα : Που ήταν κρυμμένοι ή τι αλήθεια έλεγαν, όλοι αυτοί που τώρα θυμήθηκαν «τα περί κρίσεως και κατακρίσεως» και τα περί «υπακοής στον Επίσκοπο», όταν καθημερινά λοιδορούταν από πολλούς και διαφόρους (ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος γνωρίζει τίποτε περί του γεγονότος αυτού;), ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος;
Και κάτι τελευταίο.
Απ΄ ότι μπορούμε να διακρίνουμε ο συντάκτης του παραπάνω αρθριδίου επισημαίνει όχι τη σιωπή που δεν λέει τίποτε, αλλά τη βοώσα σιωπή του Αρχιεπισκόπου, η οποία ομιλεί και λέει συγκεκριμένα πράγματα όπως για παράδειγμα αναφέρει το μάθημα των Θρησκευτικών. Θέλει πιθανόν να μας πει(όπως εμείς τουλάχιστον τον ερμηνεύουμε), ότι μάλλον ο Αρχιεπίσκοπος δημόσια δεν μιλάει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και μουγγός, απλά μιλάει εκεί που θέλει, όταν θέλει και όπως θέλει και καλά κάνει, αλλά το πρόβλημα είναι ότι αυτά που λέει και κάνει δεν βρίσκουν σύμφωνους πολλούς χριστιανούς.
Αυτό βέβαια το χαρακτηρίζει ένας από τους παραπάνω σχολιαστές(13/6/7:28μ.μ.) ως εξής: «ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΤΙΜΗΤΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΚΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΠΙΣΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΒΑΛΛΟΥΝ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΘΕΟΠΝΕΥΣΤΙΑ ΤΟΥΣ.
ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΠΟΤΕ ΑΡΑΓΕ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΝΓΝΩΡΙΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΩΣ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ;»
Καλό ερώτημα, το οποίο όμως, θα πρέπει να επιστραφεί και να τεθεί και στον ερωτώντα.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)