13/6/13

Ρωσία: Πέρασε από την Κάτω Βουλή νομοσχέδιο που απαγορεύει την ομοφυλοφιλική προπαγάνδα και τιμωρεί πράξεις που προσβάλουν το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών

Πέρασε την Τρίτη από τη Κάτω Βουλή της Ρωσίας το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο νoμοσχέδιο που απαγορεύει την «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα», μαζί με εκείνο που ποινικοποιεί τα «εγκλήματα και τις πράξεις που προσβάλουν το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών».
Περισσότεροι από 20 ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές της Ρωσίας καθώς συμμετείχαν σε «διαμαρτυρία φιλιού» έξω από το κοινοβούλιο.
Στο σημείο συγκεντρώθηκαν και διαδηλωτές που αντιδρούσαν σε όσους υποστήριζαν τους ομοφυλόφιλους, έκαναν συνέχεια τον σταυρό τους και κρατούσαν θρησκευτικά σύμβολα.


Το νομοσχέδιο που πέρασε από την Κρατική Δούμα απαγορεύει την «προπαγάνδα των μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων», ενώ επιβάλει πρόστιμα σε όποιον παραβεί τον νόμο.

Σε όποιον κάνει «προπαγάνδα» στο Διαδίκτυο και σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, θα του επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 2.200 ευρώ. Εάν η παράβαση γίνει από οργανώσεις τότε το πρόστιμο θα πολλαπλασιαστεί.

Σύμφωνα με το δεύτερο νομοσχέδιο που πέρασε, «οι δημόσιες πράξεις που εκφράζουν την έλλειψη σεβασμού απέναντι στην ίδια την κοινωνία και έχουν στόχο να προσβάλουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις» θα τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο και ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους.

Αν οι πράξεις αυτές πραγματοποιούνται σε θρησκευτικό τόπο και χώρο λατρείας τότε η ποινή φυλάκισης θα φτάνει τα τρία χρόνια και το πρόστιμο θα πολλαπλασιάζεται. Ο συγκεκριμένος νόμος έρχεται μετά τα όσα συνέβησαν με τα μέλη του συγκροτήματος Pussy Riot να προχωρούν σε «πανκ» εκδήλωση κατά του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στον καθεδρικό ναό της Μόσχας.

Ακτιβιστές που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυβερνήσεις του δυτικού κόσμου έχουν ήδη ασκήσει έντονη κριτική ενάντια στα δύο νομοσχέδια. Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν δε ότι η βία κατά των ομοφυλοφίλων έχει αυξηθεί από τότε που ο Πούτιν επέστρεψε στο Κρεμλίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)