17/9/13

Εμπλοκή με τη διαθεσιμότητα στο Υπουργείο Παιδείας


ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (από in.gr)
Μπήκαν τελικώς οι υπογραφές στις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για την κατάργηση 1.929 πλεοναζουσών θέσεων σε εννέα υπουργεία. Από τη λίστα λείπει η ΚΥΑ του υπουργείου Παιδείας που ακόμη βρίσκεται σε εμπλοκή το θέμα του διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ και των ΑΤΕΙ.

Γραφειοκρατικό αλαλούμ επικρατεί στο παρά πέντε της υπογραφής των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ), με τις οποίες θα καταργούνται περίπου 2.000 θέσεις σε υπηρεσίες των υπουργείων και θα οδηγούνται σε διαθεσιμότητα οι πλεονάζοντες υπάλληλοι.
Νέα παράταση πήρε χθες η δημοσίευση των αποφάσεων,
βάσει των οποίων θα επιτευχθεί (ενόψει και της άφιξης των επικεφαλής της τρόικας) ο στόχος για 12.500 διαθεσιμότητες μέσα στον Σεπτέμβριο. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που έχει ρόλο συντονιστή, βεβαίωνε ότι επρόκειτο να δημοσιευθούν σήμερα.
Ειδικότερα, από το υπουργείο απέδιδαν σε τεχνικές λεπτομέρειες τις καθυστερήσεις για τις 2.000 διαθεσιμότητες, την ώρα που από αρκετά υπουργεία υποστήριζαν πως έχουν αποσταλεί εδώ και ημέρες τα σχετικά σχέδια υπουργικών αποφάσεων με τους αριθμούς των υπό κατάργηση θέσεων. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του υπουργείου Υποδομών όπου, όπως αναφερόταν, τα στοιχεία για την κατάργηση 750 θέσεων και υπαγωγή σε διαθεσιμότητα αντίστοιχου αριθμού υπαλλήλων έχουν αποσταλεί για τη δημοσιοποίηση της απαιτούμενης ΚΥΑ και αφορούν 440 εργαζομένους στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων και άλλους 310 στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Ωστόσο, μέχρι χθες τον δρόμο προς το Εθνικό Τυπογραφείο, ώστε να δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, είχαν πάρει μόνο 98 θέσεις της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων, που αφορούν υπαλλήλους χαμηλών κυρίως προσόντων και διαφόρων ειδικοτήτων (π.χ. φύλακες, καθαρίστριες, εργοδηγούς).
Αντιθέτως, για τους υπόλοιπους προς διαθεσιμότητα 342 υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων που απασχολούνται σε υπηρεσίες αποκατάστασης φυσικών καταστροφών υπάρχει καθυστέρηση.
Οπως αναφερόταν, η αρμοδιότητα θα περάσει πλέον στις αποκεντρωμένες διοικήσεις και ακόμη δεν έχει προωθηθεί η σχετική ρύθμιση για τη μεταφορά της, ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για την έκδοση της υπουργικής απόφασης κατάργησης των θέσεων.
Αντίστοιχο πρόβλημα ανέκυψε και με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το οποίο θα συμβάλει σε αυτό το κύμα διαθεσιμότητας με 410 υπαλλήλους. Ωστόσο, η σχετική υπουργική απόφαση καθυστέρησε καθώς πρέπει να προηγηθεί ρύθμιση που συνδέεται με τα τέκνα θανόντων αστυνομικών και υπηρετούντων στις Ενοπλες Δυνάμεις πριν από την ενεργοποίηση του μέτρου.
Σύμφωνα πάντως με τον σχεδιασμό, στα χέρια του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν φτάσει μεταξύ άλλων σχέδια υπουργικών αποφάσεων για υπαγωγή σε διαθεσιμότητα περίπου 620 υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας - μεταξύ των οποίων 263 από τον ΟΑΕΔ και 211 από το ΙΚΑ -, 300 καθαριστριών μερικής απασχόλησης του υπουργείου Οικονομικών καθώς και 100 υπαλλήλων χαμηλών προσόντων και συγκεκριμένα Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Στο μεταξύ, πονοκέφαλο συνεχίζει να προκαλεί η διαθεσιμότητα στο υπουργείο Παιδείας, όπου παραμένει η εμπλοκή με την αξιολόγηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που θα οδηγήσει 1.500 υπαλλήλους στο καθεστώς αυτό.
Το θέμα έχει προκαλέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, δυσαρέσκεια ακόμη και στο Μαξίμου, όπου ζητούν να υπάρξει άμεση λύση ακόμη και εάν απαιτηθεί να υπερσκελισθούν οι πρυτανικές Αρχές και να προχωρήσει η διαθεσιμότητα στους διοικητικούς υπαλλήλους ΑΕΙ και ΤΕΙ με υπουργική απόφαση.

Κλειστά τα δικαστήρια
Με τη 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, αύριο και την Πέμπτη, κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στο Δημόσιο κατά των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων. Για αύριο έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. η ΓΣΕΕ. Αύριο η ΑΔΕΔΥ μαζί με τη ΓΣΕΕ οργανώνουν συλλαλητήριο στις 11.30 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος.Κλειστά είναι σήμερα και αύριο τα δικαστήρια λόγω της αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους. Η απόφαση ελήφθη από τη Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που αντιδρούν σε συγκεκριμένες διατάξεις του νέου Κώδικα Δικηγόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)