13/12/13

Γαλλία: Όχι στην επαναφορά θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

Γαλλία: Όχι στην επαναφορά θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία
Η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να επαναφέρει τα θρησκευτικά σύμβολα στα σχολεία, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό μετά τη δημοσίευση μιας έκθεσης για την ενσωμάτωση των μεταναστών στη γαλλική κοινωνία.
«Επειδή παραλαμβάνω εκθέσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι (το περιεχόμενό τους) είναι η θέση της κυβέρνησης», είπε στους δημοσιογράφους ο Ερό, απαντώντας στις επικρίσεις της δεξιάς αντιπολίτευσης η οποία προειδοποίησε την κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα της μετανάστευσης.

Η έκθεση, που συντάχθηκε κατά παραγγελία της κυβέρνησης και υποβλήθηκε στον πρωθυπουργό στις 13 Νοεμβρίου, εισηγείται μια «επανεξέταση» της πολιτικής ενσωμάτωσης στη Γαλλία που θα βασίζεται στην καταπολέμηση των διακρίσεων. Μεταξύ άλλων προτείνει την αναθεώρηση του νόμου που ψηφίστηκε το 2004 και απαγορεύει τα θρησκευτικά σύμβολα —κυρίως την ισλαμική μαντίλα— στα σχολεία.

Στα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνονται επίσης η κατάργηση της προϋπόθεσης της γαλλική υπηκοότητας προκειμένου να βρει κάποιος δουλειά, ενώ ζητείται να θεωρηθεί ποινικό αδίκημα η «ρατσιστική παρενόχληση».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου δεξιού κόμματος UMP Ζαν-Φρανσουά Κοπέ είχε καλέσει τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να μην εφαρμόσει τις προτάσεις αυτές υποστηρίζοντας ότι «θα κινδύνευε η δημοκρατία».

"Ο κ. Κοπέ είναι ανεύθυνος και ψεύτης επειδή είναι προσβλητικό να επικρίνει την κυβέρνηση της οποίας είμαι επικεφαλής ότι θέλει να εγκαταλείψει το δημοκρατικό μοντέλο της ενσωμάτωσης, το μοντέλο των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων, της λαϊκής και κοινωνικής δημοκρατίας. Θα φτάσει μέχρι το σημείο να πει ότι θέλουμε να επανεισάγουμε τα θρησκευτικά σύμβολα στο σχολείο, την μαντίλα στο σχολείο. Για τι πράγμα μιλάει; Είπαμε ποτέ εμείς κάτι τέτοιο; Έχουμε μήπως τέτοια πρόθεση; Προφανώς όχι», τόνισε ο Ερό.

Στις αρχές Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη μια υπουργική σύσκεψη στην οποία θα συζητηθεί ο μελλοντικός «οδικός χάρτης» της κυβέρνησης όσον αφορά το θέμα της ενσωμάτωσης των μεταναστών. Υπολογίζεται ότι σήμερα ζουν στη Γαλλία 5-6 εκατομμύρια μουσουλμάνοι.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)