26/1/14

Πραγματοποιήθηκε η θεολογική ημερίδα στη Λάρισα

Ενδιαφέρουσα ημερίδα διοργάνωσαν στην Λάρισα και στην αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας Λάρισας «ο Απόστολος Παύλος » η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, η Πανελλήνια ένωση Θεολόγων, η Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. και το τμήμα Χριστιανικής Παιδαγωγικής, το Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014 με θέμα: «Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»
Το πρωί τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λαρίσης, με την ευκαιρία της εορτίου μνήμης του Αγίου Γρηγορίου, του Θεολόγου και την συμμετοχή των Θεολόγων Εκπαιδευτικών της Ιεράς Μητροπόλεως,
κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνάτιος, καλοσώρισε τους παρισταμένους στην λατρευτική αυτή σύναξη, προς τιμήν του μεγάλου Θεολόγου και Νανζιαζηνού Πατρός της Εκκλησίας, ενώ αμέσως μετά ευλόγησε την πίττα των Θεολόγων και ευχήθηκε ευλογημένη χρονιά και καλή δύναμη στο έργο τους.
Η συζήτηση των συνέδρων επικεντρώθηκε κυρίως στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα του μαθήματος των θρησκευτικών, που περιλαμβάνει τη διδασκαλία εννέα θρησκειών και απευθύνεται σε μαθητές από την τρίτη Δημοτικού μέχρι και την τρίτη Γυμνασίου και πάνω στο θέμα αυτό εκφράστηκε η αντίθεση των Θεολόγων σχετικά με το ότι πλέον το μάθημα των θρησκευτικών μετατρέπεται από ορθόδοξο χριστιανικό σε πολυθρησκευτικό, απευθυνόμενο σε μια ηλικία παιδιών που δεν είναι ώριμα να κατανοήσουν εννέα θρησκείες μαζί, με αποτέλεσμα να τους προκαλείται σύγχυση.
Τονίστηκε δε ότι: «Πρέπει τα παιδιά να μάθουν πρώτα την πίστη τους και δεν είναι σωστό να διδάσκονται ένα πλήθος θρησκειών, που το μόνο που μπορεί να τους προσφέρει είναι η ελλιπής κατανόηση της δική τους θρησκείας. Ηθικά και κοινωνικά δεν είναι σωστό…Ορθότερο θα ήταν αυτό να γίνει σε μια πιο ώριμη ηλικία των παιδιών όταν θα έχουν καλύτερη αντίληψη, και συγκεκριμένα στις τάξεις του Λυκείου».
Ειδικότερα τα θέματα των σπουδαίων ομιλητών της ημερίδος ήταν τα εξής: «Η μαρτυρία του Θεολόγου στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο», το οποίο ανέπτυξε ο κ. Μιχαήλ Τρίτος, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, «Το Ορθόδοξο Θεολογικό μάθημα, ο διδάσκων και το πιλοτικό πρόγραμμα», που αναπτύχθηκε από τον Αιδεσιμολογιώτατο π.Γεώργιο Ευθυμίου, Επίκουρο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρο της Π.Ε.Θ. και «Θρησκευτικά: Μάθημα πνευματικής προόδου ή οπισθοδρόμηση;», που εκφωνήθηκε από τον κ. Ηρακλή Ρεράκη, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διευθυντού του Εργαστηρίου Χριστιανικής Παιδαγωγικής.
Χαιρετισμούς στην σημαντική αυτή ημερίδα απηύθυναν εκτός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο, ο Ελλογιμώτατος Πρόεδρος της Π.Ε.Θ. κ.Ηλίας Μπάκος, ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων κ. Παναγιώτης Τσιακούμης, ο Γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων κ.Κων. Σπαλιώρας και η Διευθύντρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Βασιλική Ζιάκα. Τον συντονισμό της είχε ο Πρόεδρος της Ένωσης Θεολόγων Λάρισας κ. Ιωάννης Καραμήτρος, ο οποίος στην αρχή της ημερίδος καλοσώρισε τους Διακόνους της Ιεράς Επιστήμης και τους εκλεκτούς ομιλητές, ενώ εξέφρασε συγχρόνως και την αγωνία του για το μέλλον του πιο ωραίου διδακτικού μαθήματος των θρησκευτικών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)