Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων
Το εξάμηνο αυτό η χώρα μας ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάς δίδεται η ευκαιρία να τιμήσουμε έναν σπουδαίο οραματιστή της ευρωπαϊκής συνεργασίας και ενοποιήσεως. Τον Κερκυραίο Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος έδρεψε δάφνες ως Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας στις αρχές του 19ου αιώνος και έβαλε τα θεμέλια της ελεύθερης Ελλάδας ως πρώτος Κυβερνήτης.
Ο Καποδίστριας με τον ασκητικό και λιτό τρόπο της ζωής του και με τη γενναιοδωρία του αποτελεί άριστο πρότυπο πολιτικού και κυβερνήτη. Στην Ελλάδα σήμερα ακούμε και διαβάζουμε πολλά και δυσάρεστα για μίζες και διαφθορά. Καλό είναι να ξαναδιαβάσουμε όλοι, πολίτες και πολιτικοί, τη βιογραφία του Ιωάννη Καποδίστρια.
Ο τίμιος Κυβερνήτης εργαζόταν από τις 7 το πρωί μέχρι τις 4 τα ξημερώματα. Όπως γράφει ο Μακρυγιάννης ο Κυβερνήτης έτρωγε ελάχιστα. Με μία κότα περνούσε τέσσερις ημέρες, για να δείξει τη συμπαράστασή του στον πεινασμένο λαό που μόλις είχε βγει από το καμίνι του Εθνεγερσίας. Ο Καποδίστριας δεν δεχόταν να πάρει μισθό, αν και εδικαιούτο. Τον χάριζε στο Δημόσιο Ταμείο. Επιπλέον είχε υποθηκεύσει όλη την οικογενειακή του περιουσία στην Κέρκυρα και με το δάνειο που έλαβε αγόρασε τρόφιμα από την Ιταλία για να θρέψει τις χήρες και τα ορφανά του πολέμου.
Σε μία περιοδεία του στην Κορινθία προηγείτο ο δημόσιος κλητήρας- ντελάλης ονόματι Καρδαράς, ντυμένος μεγαλοπρεπώς, και ακολουθούσε ο Κυβερνήτης ντυμένος πολύ απλοϊκά. Ο κόσμος νόμιζε ότι ο Καρδαράς είναι ο Κυβερνήτης και τον χαιρετούσε με ενθουσιασμό. Τότε ο Θ. Κολοκοτρώνης συνέστησε στον Καποδίστρια να φορέσει κάποιο επισημότερο ένδυμα για να τον αναγνωρίζει ο λαός. Παρά ταύτα ο Καποδίστριας συνήθιζε να αποφεύγει τα πολυτελή ενδύματα.
Ο ασκητικός Κυβερνήτης, όταν εργάσθηκε στη Ρωσία, στην Ελβετία και γενικά στους διαδρόμους της διεθνούς διπλωματίας, μίλησε πρώτος από όλους για την ιδέα μιας Ενωμένης Ευρώπης ώστε να σταματήσουν οι συνεχείς πόλεμοι. Παραλλήλως ενδιαφέρθηκε εντόνως για τη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας και για την ελληνορθόδοξη παιδεία των Ελληνοπαίδων. Με δικά του χρήματα αγόραζε βιβλία Αρχαίων συγγραφέων και τα έστελνε σε ελληνικά σχολεία της Ελλάδος και της Ομογένειας.
Η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν και σήμερα ανάγκη από έναν Καποδίστρια.
Κυριακάτικη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 19/1/2014
2 σχόλια:
Ο μέγας Καποδίστρας, ο και "άγιος της πολιτικής" ,προσφυέστατα, επικληθείς, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειoνότητα των μεταγενεστέρων του πολιτικάντηδων, της συμφοράς και της παρακμής, "μύριζε λιβάνι", κατά το δη λεγόμενο. Εκκλησιαζόταν τακτικότατα, εξωμολογείτο, μετελάμβανε των Αχράντων Μυστηρίων, προσευχόταν, μελετούσε το Ιερό Ευαγγέλιο, πάνω στα αιωνίου κύρους και απολύτου αξίας βάθρα του οποίου οραματιζόταν να οικοδομήσει την Εθνική μας Παιδεία, και ο εν γένει πολυτάραχος βίος του εδραζόταν στα ασάλευτα θεμέλια της Ορθοδόξου Χριστιανικής Πίστεως.
Οποία, κολοσσιαία διαφορά, με τους υπόλοιπους( πλην ελάχιστων εξαιρέσεων), αλιβάνιστους, αλειτούργητους, ακοινώνητους, πατριδοκάπηλους και θρησκειοκάπηλους, άγευστους πνευματικότητας, εκκλησιομάχους και αντίχριστους πολιτικούς που αδυνατούν να εμπνεύσουν όραμα στον ελληνικό λαό, διαφθείρονάς τον ποικιλοτρόπως, θωπεύοντας τα πάθη του!
Λ.Ν.
Μπραβο στο αρθροκαι στα σχολια!-
Δημοσίευση σχολίου