16/2/14

Ανοιχτή Επιστολή προς τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο για τις θέσεις του για το νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά

Ανοιχτή επιστολή προς το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο για τις θέσεις του στην βιβλιοπαρουσίαση του τόμου με τίτλο «ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - Ο διάλογος και η κριτική για το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού και Γυμνασίου», στις 18 Ιανουαρίου 2014.
Σεβασμιώτατε, ευλογείτε.
Με την διπλή ιδιότητα του γονέα και του θεολόγου, επιτρέψτε μου να επισημαίνω ότι η φράση σας «χωριστήκαμε σε ομάδες, ένθεν κακείθεν και πλέον το θέμα έχει πάρει ιδεολογικό χαρακτήρα καθαρά. Από τη μια είναι οι «μάρτυρες της Ορθοδοξίας» και από την άλλη είναι οι «προδότες της Ορθοδοξίας» αποπροσανατολίζει από το ίδιο το Πρόγραμμα Σπουδών το οποίο «βοά» για τις ανορθόδοξες διδασκαλίες του και το οποίο ετσιθελικά, υπογείως, με εκκλησιαστικές διασυνδέσεις και πολιτικές πιέσεις επιδιώκεται να επιβληθεί από τους συντάκτες του - φωτιστές μας.

Το εν λόγω Πρόγραμμα και η τακτική επιβολής του προσβάλλουν το φρόνημα των Ορθόδοξων γονέων και των θεολόγων καθηγητών, ενώ δημιουργούν διχασμένους Χριστιανούς, με πίστη άλλοτε σύμφωνη με τη διδασκαλία του Χριστού και άλλοτε αντίθετη απ’ αυτήν.
Σεβασμιώτατε, δημιουργούνται δραματικά ερωτήματα στις ψυχές μας όταν αντικρίζουμε Επισκόπους που ιερουργούν τα άχραντα μυστήρια «υπέρ της του κόσμου σωτηρίας», να συντάσσονται μ’ εκείνους που αρνούνται τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό ως Σωτήρα και Λυτρωτή του Κόσμου, ενώ τον υποβιβάζουν στην ίδια κατηγορία με τον Μωάμεθ, τον Κομφούκιο και το Βούδα, επιδιώκουν δε αυτήν την άρνηση να την ενστερνιστούν, επίσης, οι Ορθόδοξοι μαθητές. Σύμφωνα μ’ αυτήν την θεώρηση, η Εκκλησία δεν σώζει, οι Επίσκοποι και οι Ιερείς αντιστοιχούν με τους μάγους και τους ιερείς των ειδώλων, το Άγιο Πνεύμα με το πνεύμα της πλάνης κ.α. φοβερά και βλάσφημα…
Όλα αυτά, καταθέτω και υπογραμμίζω, έχουμε πρόβλημα συνειδήσεως να τ’ αποδεχτούμε. Όσον αφορά το ποιοι είναι οι «μάρτυρες της Ορθοδοξίας» και ποιοι οι «προδότες της Ορθοδοξίας», ως γνωστόν, είναι αποκλειστικά της αρμοδιότητας του Χριστού να το κρίνει, σύμφωνα με το λόγο του Αποστόλου Παύλου:

«εἰς τοῦτο γὰρ Χριστὸς καὶ ἀπέθανε καὶ ἀνέστη καὶ ἔζησεν, ἵνα καὶ νεκρῶν καὶ ζώντων κυριεύσῃ. Σὺ δὲ τί κρίνεις τὸν ἀδελφόν σου; ἢ καὶ σὺ τί ἐξουθενεῖς τὸν ἀδελφόν σου; πάντες γὰρ παραστησόμεθα τῷ βήματι τοῦ Χριστοῦ. γέγραπται γάρ· ζῶ ἐγώ, λέγει Κύριος, ὅτι ἐμοὶ κάμψει πᾶν γόνυ, καὶ πᾶσα γλῶσσα ἐξομολογήσεται τῷ Θεῷ. ἄρα οὖν ἕκαστος ἡμῶν περὶ ἑαυτοῦ λόγον δώσει τῷ Θεῷ» (Ρμ. ΙΔ΄, 9-12).

            Τέλος, επιτρέψτε μας να σας πούμε, ότι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί μάθαμε να εμπιστευόμεθα την κρίση των Επισκόπων της Ιεραρχίας μας. Πιστεύουμε και προσευχόμαστε πάντα ν’ αποφασίζουν εν Αγίω Πνεύματι. Γι’ αυτό παρακαλούμε το Θεό να τους φωτίσει να κρίνουν, αν το εν λόγω Πρόγραμμα Σπουδών που απευθύνεται, κυρίως, σε Ορθόδοξους Χριστιανούς είναι σύμφωνο με την Ορθόδοξη Πίστη και ν’ αποφασίσουν κατά το θέλημά Του.
Υ.Γ. Να σημειώσουμε ότι τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών σύμφωνα με τα δόγματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας επιτάσσει επίσης, και η πρόσφατη απόφαση 115/ 2012 του Διοικητικού Εφετείου Χανίων. 

(Γονέας και θεολόγος)

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ελπίζουμε ο δικαίως στοχοποιηθείς δεσπότης Βόλου να καταδεχθεί να απαντήσει στον επιστολογράφο γονέα και θεολόγο.

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
ΑΛΛΑΖΟΥΝ
ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ.
ΤΕΛΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος είναι υπόδικος στη συνείδηση των πιστών για τη συμπόρευσή του με τις δυνάμεις εκείνες που μηχανεύονται την αποορθοδοξοποίηση και τον αφελληνισμό των νεοελλήνων.

Ανώνυμος είπε...

Ευγενικότατη αλλά και αποκαλυπτική της γύμνιας των "επιχειρημάτων" του μητροπολίτη Δημητριάδος η επιστολή του εκπαιδευτικού.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟ ΤΩΝ 11:48: ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑΤΙ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ.
ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ.
ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.

Ανώνυμος είπε...

Πώς ο επιστολογράφος γονέας-θεολόγος δεν έσπευσε πιο πριν να πάρει την άδεια του διεπόμενου από "δημοκρατικά ιδεώδη" ανωνύμου των 11:48 μ.μ. προκειμένου να στείλει την επιστολή;

Ανώνυμος είπε...

Τα πράγματα αλλάζουν.Είναι αλήθεια.Τα πράγματα της αλήθειας δεν αλλάζουν.Διότι τότε παύει να είναι αλήθεια.Γίνεται παραμύθια.
Αλλά είναι αλήθεια, πως εδώ και πολύ καιρό μας αρέσουν τα παραμύθια.Καλόν ύπνο λοιπόν!

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)