10/6/14

Άγιος Λουκάς Συμφερουπόλεως Κριμαίας

Τη 11η του μηνός Ιουνίου η μνήμη του αγίου Λουκά επισκόπου Συμφερουπόλεως Κριμαίας

Μικρό αφιέρωμα

Άγιος Λουκάς Συμφερουπόλεως Κριμαίας



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο άγιος Λουκάς επί τη βάσει των όσων εξιστορούνται στη βιογραφία του δε βαρυγκόμησε ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ όταν τον ενοχλούσαν και τον ξυπνούσαν προκειμένου να εξετάσει άρρωστο.
Ποτέ δεν εξήλθε λόγος αγανακτήσεως απ τα σεπτά του χείλη παρόλη την κόπωση που είχε σωρευθεί απ την υπερπροσπάθεια της ημέρας.
Ο εν θέματι άγιος δεν ήταν τυχαίος επιστήμων αλλά συγκαταλέγεται άνετα στους επιστημονικούς κολοσσούς.Διαθέτει στο ενεργητικό του τίτλους πρωτότυπων ερευνητικών εργασιών όπως επί παραδείγματι στον τομέα της τοπικής αναισθησίας που απέσπασαν ευμενέστατες κριτικές απ τους επαίοντες και θεωρούνται καταξιωμένες επιστημονικά.
Κι όμως ο άγιος,ασκών την αρετή της ταπεινοφροσύνης,επιθυμούσε να διακονεί στην επαρχία και υλοποίησε την εν λόγω επιθυμία του γενόμενος δημογιατρός όπως χαρακτηριστικά διαλαμβάνει η βιογραφία του.Δεν έπαυσε βέβαια να διακονεί και την ακαδημαική διάσταση της ιατρικής επιστήμης παντοιοτρόπως.
Επιπλέον αποτέλεσε έναν ομολογητή της Ορθοδόξου πίστεως μέσα σε ένα δυσμενές περιβάλλον που καθόριζε η αθεία και η άρνηση.Πριν πραγματοποιήσει τις χειρουργικές του επεμβάσεις σταύρωνε τους ασθενείς του αψηφώντας τις ειρωνείες και τα σκώμματα των αθειστών.Και για την επιλογή του αυτή διώχθηκε σαν γνήσιος ακόλουθος του Χριστού.Στα πλαίσια ενός βραχείας εκτάσεως σχολίου δεν μπορεί να σκιαγραφηθεί έστω και αδρά η προσωπικότητα του αγίου Λουκά.Εμείς οι ασκληπιάδες πρέπει να συντονίσουμε την πολιτεία μας με την αντίστοιχη του αγίου που αγάπησε το Χριστό εξ όλης καρδίας και τώρα δρέπει τους καρπούς των έργων του κοντά στο Χριστό.
Λ.Ν.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)