11/7/14

Ἀναβάλλεται ἡ Ἁγιοκατάταξις τοῦ μακαριστοῦ Γέροντος Παϊσίου;

Γέρων Παΐσιος Αγιορείτης
Στο σημερινό (11/7/2014) φύλλο του Ορθοδόξου Τύπου σημειώνεται:
Συμφώνως πρὸς πληροφορίας, αἱ ὁποῖαι εἶδον τὸ φῶς τῆς δημοσιότητος τὸ Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον ἀπεφάσισε τὴν ἀναβολὴν τῆς Ἁγιοκατατάξεως τοῦ μακαριστοῦ Γέροντος Παϊσίου, ἡ ὁποία εἶχε προγραμματισθῆ νὰ γίνη, ὑπὸ τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τοῦ Φαναρίου, τὴν 12ην Ἰουλίου. Ἡ ἀνακοίνωσις διὰ τὴν Ἁγιοκατάταξιν εἶχε γίνει ὀλίγας ἡμέρας πρὸ τῆς συναντήσεως τοῦ Πάπα μὲ τὸν Οἰκουμενικὸν Πατριάρχην κ. Βαρθολομαῖον. Τότε ὁ «Ο.Τ.» εἶχεν ὑποστηρίξει ὅτι ἡ ἀνακοίνωσις ἔγινε διὰ ἐπικοινωνιακοὺς λόγους, διὰ νὰ καμφθοῦν αἱ ἀντιδράσεις διὰ τὴν συνάντησιν Πάπα - Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου.
Συμφώνως πρὸς τὰς ἰδίας πληροφορίας μετατίθεται ἐπ᾽ ἀόριστον καὶ ἡ Ἁγιοκατάταξις τῶν Ἱερομονάχων - Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας Ἰακώβου Τσαλίκη, Ἀμφιλοχίου Μακρῆ καὶ Ἐφραὶμ Κατουνακιώτη.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προ ημέρων, την 1η Ιουλίου, ο γνωστός φίλος του Πατριαρχείου Παναγιώτης Ανδριόπουλος έγραφε μεταξύ άλλων στο ιστολόγιό του:

"Οι δε "ευσεβείς" κάθε μέρα ζητούν και από ένα άγιο! Δεν τους φτάνει το "περικείμενον ημίν νέφος μαρτύρων" και προσπαθούν να εκβιάζουν καταστάσεις με διάφορες μεθόδους, προκειμένου να γίνει η αγιοκατάταξη των "δικών τους" γερόντων.
Η Εκκλησία προχώρησε πρόσφατα στην διακήρυξη της αγιότητος του μακαριστού Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου και αμέσως ζητάνε τον επόμενο άγιο: τον γέροντα Παϊσιο, τον αρχιμ. Φιλόθεο Ζερβάκο, τον π. Γερβάσιο Παρασκευόπουλο, μέχρι και τον Αυγουστίνο Καντιώτη κ.α.
Κι αυτοί να γίνουν, την επομένη θα ζητούν κι άλλους. Επιδιώκουν μια "βιομηχανία" αγίων, αν είναι δυνατόν! Και μετά τους φταίει το Βατικανό, που κάνει την ίδια δουλειά στο θέμα της αγιοποίησης".

Προφανώς κάποια περισσότερη πληροφόρηση έχει από το Φανάρι. Διότι αν γνώριζε ότι επίκειται άμεσα η αγιοκατάταξη του Γέροντος Παϊσίου δεν θα έγραφε τα ανωτέρω σχετικά.
Δεν θα ασχοληθώ με τη λογική του ανωτέρω ιστολόγου. Διότι ο ορθόδοξος τρόπος αγιοκατάταξης αυτός είναι: Ο λαός ζητά και η Εκκλησία απλώς αγιοκατατάσσει επισήμως.
Είναι σημαντικό ωστόσο να μάθουμε ποιοι λόγοι "φρέναραν" την τελική απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για αγιοκατάταξη του Γέροντος Παϊσίου.

Και κάτι ακόμη. Ο Γέρων Παΐσιος είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγίους της εποχής μας. Και ασφαλώς δεν περιμένει ούτε εκείνος ούτε ο λαός του Θεού, που ήδη τον τιμά ως άγιο, τις αποφάσεις καμίας Συνόδου.

Ανώνυμος είπε...

Φαίνεται πως ο λόγος είναι μια φορά ακόμη η υποταγή στους Τούρκους οι οποίοι έχουν αντιρρήσεις κατά την προφητεία του Γέροντος Παΐσιο ότι έχουν τα κόλλυβα στο ζωνάρι. Ας περιμένουμε λοιπόν την εκπλήρωση της χαρούμενης αυτής προφητείας, και μέχρι τότε οπωσδήποτε ο Γέροντας είναι ήδη Άγιος του Θεού και χωρίς το Φανάρι.

Nick είπε...

Oti kai na lene, o gerontas Paisios kai h allh ths epoxhs ekeinhs einai Ayioi kai den peirazei ka8olou ti lene...

Ανώνυμος είπε...

Ναι βρε παιδί μου nick, Άγιος είναι ο Γέροντας, αλλά ο Γέροντας kai oxi o Gerontas

Georgia είπε...

Δεν με νοιάζει τι λένε αυτοί στην Σύνοδο. Για μένα είναι Άγιος Παΐσιος, πάντα ήταν ακόμα και όταν ήταν στη γή ήταν Άγιος. Δεν θα περιμένω κάποιους ανθρώπους να αποφασίσουν για την αγιοσύνη του Αγίου Παΐσιου. Εγώ τιμώ την μνήμη του και την αγιοσύνη όπως κάθε Αγίου και πιστεύω ότι οι πιο πολλοί άνθρωποι το ίδιο κάνουμε.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)