24/8/14

O Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος για αναπληρωτές, ΑΣΕΠ, αξιολόγηση, Τράπεζα Θεμάτων και την Κατεύθυνση Ισλαμικών Σπουδών

Συνέντευξη του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής»
Ποιες οι προτεραιότητες σας και οι δικοί σας στόχοι ως Υφυπουργός Παιδείας;
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι ένα από τα πιο παραγωγικά και ταυτόχρονα απαιτητικά και χαίρομαι που μου δόθηκε η δυνατότητα να υπηρετήσω τον τομέα της Παιδείας ως Υφυπουργός. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το Υπουργείο είναι αρμόδιο για δυο ιδιαίτερα σημαντικούς τομείς, αυτούς της Παιδείας και των Θρησκευμάτων.
Πολλές φορές ξεχνάμε την Παιδεία και την εξομοιώνουμε με την εκπαίδευση. Δεν ισχύει όμως. Το σχολείο δεν πρέπει να νοείται μονοδιάστατα ως χώρος καθαρά και μόνο εκπαιδευτικής διαδικασίας για την εκμάθηση θεωρητικών και θετικών επιστημών, αλλά και χώρος διάπλασης των παιδιών, ως ώριμων, καταρτισμένων και κατάλληλα εφοδιασμένων με γνώσεις και αξίες πολιτών.

Προτεραιότητά μου είναι η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, καθώς αρμοδιότητά μου είναι η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και η ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης Παιδείας. Θέλω τα σχολεία να λειτουργούν με το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και με την καλύτερη δυνατή ποιότητα σε ό,τι αφορά τις υποδομές. Μεταξύ των στόχων μας είναι να διευρυνθεί πανελλαδικά το δίκτυο των Πρότυπων-Πειραματικών Σχολείων, καθώς και των μουσικών σχολείων.
Θέλω όμως την ίδια στιγμή να αναβαθμιστεί ποιοτικά το σχολείο και σε άλλους τομείς. Στόχος μου προσωπικός είναι όχι μόνο το ανοιχτό και λειτουργικό σχολείο, αλλά και το ποιοτικό σχολείο.
Το σχολείο που θα είναι απαλλαγμένο από το φαινόμενο του Bullying, το σχολείο που θα προάγει την μουσική παιδεία, το σχολείο που θα έχει ανοιχτούς ορίζοντες και θα παρέχει γνώσεις και σε τομείς της καθημερινής ζωής, όπως η κυκλοφοριακή αγωγή, η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο και η προστασία από τους κινδύνους που εγκυμονεί ο παγκόσμιος ιστός.
Στην αρμοδιότητά μου βρίσκεται και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και στο πλαίσιο αυτό επιθυμώ να συνδεθεί στενά και αποτελεσματικά με την εκπαίδευση.
Αναλάβατε το υπουργείο και τις υποχρεώσεις του σε μια κρίσιμη περίοδο, ωστόσο ποιά λάθη έχετε εντοπίσει τα οποία υπήρχαν ήδη και με ποιο τρόπο θα επιδιώξετε να τα διορθώσετε;
Μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων άλλαξε στο σύνολό της. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σταμάτησε η παραγωγή έργου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια και η πολιτική και συνέπεια και συνέχεια. Όταν ανέλαβα το χαρτοφυλάκιό μου και τις αρμοδιότητές μου παρέλαβα τρέχουσες υπηρεσιακές εκκρεμότητες που αφορούσαν την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά και πολιτικές που είχαν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, όπως ο Νόμος για το νέο Λύκειο.
Δεν μπορώ να μιλήσω για λάθη, αλλά για βελτιωτικές παρεμβάσεις που σκοπό έχουν να θεραπεύσουν οποιεσδήποτε αρρυθμίες διαπιστώνονται σε μια δυναμική και όχι στατική διαδικασία, όπως είναι η παραγωγή πολιτικού και υπηρεσιακού έργου, παρεμβάσεις που ήδη γίνονται.
Πώς σκοπεύετε να λύσετε το τεράστιο θέμα με τα χιλιάδες κενά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς;
Το ζήτημα των εκπαιδευτικών κενών είναι αρκετά σύνθετο. Οι προσλήψεις, λόγω του οικονομικού προγράμματος που εφαρμόζεται, είναι μηδαμινές. Την ίδια ώρα χρόνο με το χρόνο οι αποχωρήσεις εκπαιδευτικών, λόγω συνταξιοδότησης αυξάνονται, με αποτέλεσμα το εκπαιδευτικό προσωπικό όχι μόνο να μην ανανεώνεται, αλλά απεναντίας να μειώνεται επικίνδυνα.
Μόνο τα τελευταία δυο χρόνια, ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων στις δυο πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης ανέρχεται περίπου στις 11.000. Για να μπορέσουμε λοιπόν να καλύψουμε τα κενά θα ακολουθήσουμε και πάλι την ίδια οδό, δηλαδή την πρόσληψη αναπληρωτών.
Εκτιμούμε ως πολιτική ηγεσία ότι τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό για τη φετινή χρονιά ανέρχονται συνολικά σε 22.500. Εξασφαλισμένες είναι 19.500 θέσεις, αλλά υπολείπονται ακόμα 3.000 θέσεις.
Το έλλειμμα αυτό σε προσωπικό θα καλυφθεί μέσα από παράλληλες αναθέσεις μαθημάτων, όπου οι καθηγητές θα διδάσκουν και άλλα μαθήματα χωρίς όμως να υπερβαίνουν τις διδακτικές τους ώρες. Και αυτό θα πρέπει να τονιστεί. Δεν θα γίνει αύξηση του ωραρίου τους.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει, μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου οι αναπληρωτές θα βρίσκονται στις θέσεις τους, ούτως ώστε στις 11 Σεπτεμβρίου, με το πρώτο κουδούνι για το νέο σχολικό έτος, οι σχολικές μονάδες να υποδεχθούν τους μαθητές με τα λιγότερα δυνατά κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό.
Εκεί που εκτιμούμε ότι έχουμε ήδη κερδίσει το στοίχημα για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι στο τομέα των σχολικών βιβλίων. Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% τα σχολικά συγγράμματα βρίσκονται ήδη στα σχολεία και το υπόλοιπο 10% βρίσκεται στη διαδικασία της αποστολής.
Είναι στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας η διενέργεια διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών;
Όπως ανέφερα, τα κενά στο εκπαιδευτικό προσωπικό καλύπτονται και φέτος μέσω της πρόσληψης αναπληρωτών. Ωστόσο, λόγω του μεγάλου κύματος των συνταξιοδοτήσεων το σύστημα διαχείρισης του εκπαιδευτικού προσωπικού φθάνει σε κρίσιμο σημείο. Την επόμενη χρονιά, δε, υπάρχει πιθανότητα να ξεπεράσει ακόμα και το έσχατο όριό του με συνέπειες που μπορεί να μην είναι εύκολα διαχειρίσιμες.
Η πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών είναι απαραίτητη, αλλά δεν μπορεί να παγιωθεί ως πρακτική. Τα σχολεία έχουν ανάγκη από μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό. Ο τελευταίος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ χρονολογείται από το 2008 και μάλιστα υπάρχει και εκκρεμότητα κάποιων διορισμών από τον τελευταίο διαγωνισμό.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι στο χώρο της εκπαίδευσης ισχύει μια πολύ αυστηρή ρύθμιση που προβλέπει μόλις μία πρόσληψη ανά δέκα αποχωρήσεις εκπαιδευτικών. Όπως αντιλαμβάνεστε το έλλειμμα είναι ιδιαίτερα μεγάλο και δεν είναι δυνατό να καλύπτονται επ΄αόριστον οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό με αναπληρωτές.
Ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχουμε κοινή πεποίθηση ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη για το διορισμό μόνιμου διδακτικού προσωπικού.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει σε συνεργασία και με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να επανεξετάσουμε το σύστημα προσλήψεων-αποχωρήσεων και από το υφιστάμενο 1 προς 10 να επιτύχουμε αναλογία τουλάχιστον αντίστοιχη με αυτή που ισχύει στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.
Εάν, λοιπόν, αλλάξουμε το σύστημα για παράδειγμα σε αναλογία μιας πρόσληψης ανά πέντε αποχωρήσεις, τότε θα έχουμε κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για να διενεργήσουμε με επιτυχία ένα νέο διαγωνισμό ΑΣΕΠ, προσλαμβάνοντας ικανοποιητικό αριθμό μόνιμων εκπαιδευτικών, κάτι που θα εξορθολογίζει και τις προσλήψεις των αναπληρωτών και το σύστημα θα αποκτήσει ευταξία.
Οι εκπαιδευτικοί, όπως και οι υπόλοιποι υπάλληλοι του Δημοσίου, αρνούνται την αξιολόγηση. Τί σκοπεύει να κάνει το υπουργείο για το θέμα αυτό;
Στόχος μας είναι όχι μόνο το ανοιχτό σχολείο, αλλά και το ποιοτικό σχολείο. Ποιοτικό σχολείο χωρίς αξιολόγηση των εκπαιδευτικών δεν μπορεί να υπάρξει. Στο σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον δεν νοείται δάσκαλος ή καθηγητής χωρίς καταγραφή και πιστοποίηση των δεξιοτήτων του.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και εγώ προσωπικά επενδύουμε και πιστεύουμε στη διαδικασία της αξιολόγησης.
Είναι μια διαδικασία θεσμοθετημένη και αξιοκρατική και δεν πρέπει να την βλέπουμε ως «φόβητρο». Επομένως η στάση μας στο θέμα της αξιολόγησης είναι απαρέγκλιτη. Η διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και θα αξιολογηθεί το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού.
Κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της η Τράπεζα Θεμάτων είχε σημαντικές επιπτώσεις στις επιδόσεις των μαθητών. Θα υπάρξουν αλλαγές στον θεσμό αυτόν; Εξετάζετε το ενδεχόμενο κατάργησής του;
Το προηγούμενο σχολικό έτος έφερε μια σημαντική αλλαγή στον τομέα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την εφαρμογή του Ν.4186/2013 που όλοι ξέρουμε ως το «Νέο Λύκειο». Μια από τις καινοτομίες που εισήγαγε ο νόμος αυτός ήταν η εξέταση των μαθητών με το σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων, δηλαδή με την επιλογή δυο ζητημάτων στις γραπτές προαγωγικές εξετάσεις από τον καθηγητή και δυο ζητημάτων μέσα από μια κεντρική Τράπεζα Θεμάτων.
Η λειτουργία της από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής κρίνεται ως απολύτως θετική και τη στηρίζουμε ως μέτρο.
Επομένως ζήτημα κατάργησής της δεν τίθεται. Αντιθέτως, βελτιώσεις είναι πολύ πιθανές. Από το Σεπτέμβριο η Τράπεζα Θεμάτων θα εμπλουτιστεί με υλικό και για τη Β’ Λυκείου και ήδη έχουμε προχωρήσει σε μείωση στις δυο πρώτες τάξεις του Λυκείου.
Στις 31 Αυγούστου διαγράφονται οι λεγόμενοι «αιώνιοι» φοιτητές. Πολλοί ζητούν να εξαιρεθούν του μέτρου όσοι τα δύο τελευταία χρόνια καταβάλουν προσπάθεια να πάρουν το πτυχίο τους. Εσείς συμφωνείτε με αυτό;
Η διαδικασία για την εκκαθάριση των μητρώων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ από τους λεγόμενους «λιμνάζοντες φοιτητές» δεν είναι σημερινή. Κάποια στιγμή όμως έπρεπε ο νόμος να εφαρμοστεί πλήρως και αυτό το κάνουμε τώρα πράξη.
Στις 31 Αυγούστου θα διαγραφούν όλοι οι «λιμνάζοντες φοιτητές». Ποιοι είναι αυτοί. Είναι όσοι αποδεδειγμένα δεν ενδιαφέρθηκαν τα τελευταία δυο ακαδημαϊκά έτη (2012-2013 και 2013-2014) να αποκτήσουν το πτυχίο τους. Για αυτούς προβλέπεται ότι διαγράφονται αυτοδικαίως κατά τις ρυθμίσεις του νόμου, με διαπιστωτικές πράξεις των οικείων οργάνων των ιδρυμάτων.
Ωστόσο, όσοι εκ των «λιμναζόντων φοιτητών» επέδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των σπουδών τους συμμετέχοντας στην εξεταστική διαδικασία τα τελευταία δύο ακαδημαϊκά έτη αποφασίστηκε ύστερα από την εισήγηση του Υπουργού Παιδείας κ. Λοβέρδου σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο να έχουν τη δυνατότητα στην εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου του 2014 και το Φεβρουαρίου του 2015 να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις σπουδές τους.
Η διαγραφή των «λιμναζόντων φοιτητών» με βρίσκει σύμφωνο καθώς με τον τρόπο αυτό τα μητρώα των πανεπιστήμιων θα εκκαθαριστούν, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την εικόνα των ανώτατων ιδρυμάτων και στο εξωτερικό και βελτιώνοντας τους ποιοτικούς τους δείκτες στους διεθνείς καταλόγους κατάταξης.
Από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα ξεκινήσει η λειτουργία τμήματος ισλαμικών σπουδών στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Ορισμένοι, μεταξύ των οποίων και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, αντιδρούν ζητώντας να μην ισχύει κάτι τέτοιο. Ποια είναι η δική σας θέση;
Η λειτουργία της «εισαγωγικής κατεύθυνσης μουσουλμανικών σπουδών» στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην απόλυτη αρμοδιότητα του οικείου ΑΕΙ το οποίο είναι αυτοδιοικούμενο.
Η ίδρυση της θεωρείται από το ίδρυμα ως μια ιδιαίτερα θετική και σημαντική εξέλιξη.
Αφενός θα δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες που το επιθυμούν και κυρίως στους μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες να εξειδικευθούν στις μουσουλμανικές σπουδές με τρόπο υπεύθυνο και επιστημονικό, εντός του πανεπιστημιακού χώρου ενός μεγάλου Ιδρύματος όπως είναι το Α.Π.Θ.. Αφετέρου, θα ενισχύσει το κύρος και την προβολή του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας.
Υπάρχει η εντύπωση ότι η χώρα εισέρχεται από το φθινόπωρο σε προεκλογική περίοδο και ότι θα γίνουν εκλογές λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Ποια η δική σας εκτίμηση;
Θεωρώ ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν προσφέρεται για κομματική εκμετάλλευση. Όποιο κόμμα το αντιλαμβάνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο λειτουργεί εξωθεσμικά, υπονομεύοντας τόσο το κύρος του θεσμού, όσο και το κύρος του ίδιου του Προέδρου που θα εκλεγεί.
Η ΝΔ έχει αποδείξει με τις έως τώρα επιλογές της για το θέμα αυτό τα προαναφερόμενα, δηλαδή ότι σέβεται τους θεσμούς και τα πρόσωπα.
Θεωρώ λοιπόν ότι εάν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας λειτουργήσουν με αυτό το πνεύμα, μια σωστή επιλογή προσώπου όχι μόνο δεν θα αποτελέσει αιτία εκλογών, αλλά θα συνενώσει και το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας. Η εκλογή αυτή αποτελεί μια ευκαιρία για να αποδείξουν οι πολιτικές δυνάμεις την ωριμότητά τους και τον σεβασμό τους στους θεσμούς.
Πάντως, πιστεύω ότι ο αριθμός των 180 βουλευτών που χρειάζονται για να στηρίξουν την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας έχει αρκετές πιθανότητες να συγκεντρωθεί με την παρούσα σύνθεση του κοινοβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)