24/8/14

Υπερβολικό το κόστος της αξιολόγησης στην εκπαίδευση

Ένα από τα βασικά πρακτικά προβλήματα που θα προκύψει άμεσα εάν το υπουργείο Παιδείας επιμείνει στην έναρξη της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών μέσα στο φθινόπωρο, είναι αυτό του οικονομικού κόστους της όλης διαδικασίας.
1.Η εκπαιδευτική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα γίνεται, εκτός των άλλων, με την παρακολούθηση δύο τουλάχιστον διδασκαλιών από τον Σχολικό Σύμβουλο της ειδικότητας του εκπαιδευτικού. Πέραν των δύο διδασκαλιών προβλέπονται συναντήσεις εκπαιδευτικού - Σχολικού Συμβούλου πριν και μετά τις δύο διδασκαλίες.
Κοντολογίς η αξιολόγηση ενός μόνο εκπαιδευτικού απαιτεί κατ’ ελάχιστον τέσσερις συναντήσεις με το Σχολικό Σύμβουλο.
2. Ως γνωστόν υπάρχουν ειδικότητες με μικρό αριθμό Σχολικών Συμβούλων, όπως για παράδειγμα αυτή των καθηγητών Γερμανικής Φιλολογίας με μόλις πέντε Σχολικούς Συμβούλους σε όλη τη χώρα. Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών τέτοιων ειδικοτήτων απαιτεί, σε οικονομικό επίπεδο, πολύ μεγάλα ποσά για την μετακίνηση και διαμονή –απαραίτητη λόγω των αποστάσεων, αναλογιστείτε μόνο τι συμβαίνει στα σχολεία της νησιωτικής Ελλάδας- των αξιολογητών Σχολικών Συμβούλων.
Πριν την έναρξη της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών είναι απαραίτητο να γίνουν υπολογισμοί του οικονομικού κόστους του όλου εγχειρήματος επί τη βάσει των χιλιομετρικών αποστάσεων των σχολείων αρμοδιότητας των Σχολικών Συμβούλων από τις έδρες τους, των ημερήσιων αποζημιώσεων που θα απαιτηθούν, των εξόδων διαμονής τους κατ’ ελάχιστον για τέσσερις διανυκτερεύσεις για κάθε εκπαιδευτικό σε απομακρυσμένες περιοχές κ.α. Ένας πρόχειρος υπολογισμός οδηγεί σε ποσά που δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό αν μπορούν να καλυφθούν ακόμη και από το περιβόητο ΕΣΠΑ.
Τέλος, αν η αξιολόγηση συνδεθεί τελικά με τη μισθολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών και μέσω αυτής κάποιοι παραμένουν στάσιμοι μισθολογικά, ας υπολογιστεί μήπως το κόστος της μισθολογικής εξέλιξης του συνόλου των εκπαιδευτικών άνευ αξιολόγησης είναι πολύ μικρότερο από το κόστος αυτής της ίδιας της διαδικασίας αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)