11/5/16

Νίκος Φίλης, «Δεν θα καταργηθούν τα θρησκευτικά στα σχολεία, αλλά θα αλλάξουν»

Δείτε από 27.55 και εξής

«Δεν θα καταργηθούν τα θρησκευτικά στα σχολεία, αλλά θα αλλάξουν» διευκρίνισε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης.
Είναι το μοναδικό μη βασικό μάθημα, που διδάσκεται από την Τρίτη Δημοτικού, ως την Τρίτη Λυκείου διευκρίνισε ο υπουργός Παιδείας.
Πρόσθεσε ότι πρόκειται είναι «κωμωδία αυτό που λέγεται περί κατάργησης» αντίθετα αναμορφώνεται. «Δεν θέλουμε να είναι ένα ομολογιακό μάθημα», ούτε «παπαγαλία», ούτε «ώρα του παιδιού στα σχολεία.
Στόχος σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας είναι να αποκτήσει το μάθημα των θρησκευτικών να αποκτήσει μια «μορφωτική ουσιαστική υπόσταση». Να συνάδει με «μια προσπάθεια διαμόρφωσης δημοκρατικών και ηθικών αξιών για τα παιδιά στο σχολείο». Όπως εξήγησε ο κ. Φίλης δίνεται έμφαση στην πολιτιστική πλευρά της θρησκείας αλλά και επιχειρείται ένα άνοιγμα σε άλλες θρησκείες.
«Εδώ έχουμε μετανάστες, γίνονται πόλεμοι για θρησκευτικούς λόγους, δεν γίνεται οι νέοι άνθρωποι να μην κατανοούν τι γίνεται γύρω τους» πρόσθεσε εξηγώντας ότι ήρθε η ώρα να τεθεί σε εφαρμογή το πιλοτικό πρόγραμμα, που εφαρμόζεται εδώ και 2 χρόνια.
«Την απόφαση θα λάβει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής» δήλωσε ο υπουργός προσθέτοντας ότι «ακούμε τι λέει η Εκκλησία, ακούμε τι λένε και μερικοί τζιχαντιστές ιερωμένοι», αλλά η απόφαση είναι της Πολιτείας, γιατί το σχολείο είναι κοσμικό.
Ρόλος του σχολείου είναι η μάθηση, όχι τα κηρύγματα
Οι εκκλησιαστικοί φορείς μπορούν να πηγαίνουν στα σχολεία όπως και συγγραφείς και άλλοι κοινωνικοί φορείς, εκτός διδακτικής ώρας και εκτός σχολικού προγράμματος ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας. «Δεν θα μπαίνουν στα μαθήματα για να επιτηρούν τους καθηγητές και να βγάζουν κηρύγματα. Τα κηρύγματα είναι στην Εκκλησία. Ο ρόλος του σχολείου είναι η μάθηση».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν συνάδει με την έννοια του «ανοικτού σχολείου» τα κηρύγματα. «Δεν μπορούν να μπαίνουν ιερωμένοι που θα αμφισβητούν χωρίς αντίλογο την θεωρία του Δαρβίνου για την εξέλιξη. Εκεί στηρίζεται το σχολείο, δεν θα μπαίνει ένας ιερωμένος να λέει άλλα πράγματα». «Ο ρόλος του σχολείου είναι η μάθηση και όχι τα κηρύγματα».
Εκτίμησε τέλος, ότι δεν θα υπάρξει απεργία εκπαιδευτικών μέσα στις πανελλαδικές. «Κατανοώ την ανάγκη την πίεση για εργασία των αδιόριστων καθηγητών, αλλά οι προσλήψεις στην εκπαίδευση θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ για μόνιμο προσωπικό, σε ανοιχτό διάλογο με τους εκπαιδευτικούς και οπωσδήποτε πρέπει να ληφθούν υπόψη τα δικαιώματα των αναπληρωτών καθηγητών. Στο θέμα της Παιδείας θα έχουμε αύξηση των δημοσίων δαπανών και όχι μείωση επεσήμανε κλείνοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου θα έπεφτε στο 1,9 η δαπάνη για την εκπαίδευση.
Για άλλη μια φορά τόνισε ότι «δεν θα αλλάξει τίποτα για το ολοήμερο φέτος, αντίθετα θα βελτιωθεί». Είναι ουσιαστική η αναβάθμιση του ολοήμερου δημοτικού σχολείου.
«Πουθενά δεν θα κλείσει κανένα νηπιαγωγείο σε καμιά περιοχή της χώρας». Ανεβάζουμε το μίνιμουμ από 7 σε 14 για να συμπεριληφθούν και τα προνήπια στο νηπιαγωγείο δηλαδή τα παιδιά από 5-7 χρονών.

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είμαι Θεολόγος και διδάσκω σε σχολείο. Αμφισβητώ μπροστά στους μαθητές μου τη θεωρία του Δαρβίνου για την εξέλιξη. Μήπως πρέπει να με περάσει ο Φίλης ΕΔΕ για να απολυθώ ως ακατάλληλος;
Έλεος πια. Η συνεχής εμφάνιση του Φίλη στα κανάλια της TV -μου αρέσει που στην αρχή λέει ότι αυτός δεν κάνει όπως άλλοι υπουργοί παιδείας που ήταν κάθε μέρα στην TV!!! - τον εκθέτει καθημερινά. Πως το λένε τα παιδιά; Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς.
Πάντως το ΙΕΠ και ο Φίλης έχουν αποφασίσει εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών για τα Θρησκευτικά. Δεν το λέει ξεκάθαρα ο Φίλης; Ποιος διάλογος επομένως; Ακούμε την Εκκλησία, κάνουμε διάλογο αλλά η πολιτεία αποφασίζει, το ΙΕΠ αποφασίζει και θα κάνουμε ό,τι έχουμε στο μυαλό μας ακόμη κι αν οι άλλοι δεν το θέλουν! Ωραίος διάλογος!!!
Και έπειτα ξέρετε τι θα λέει; Η Διαμαντοπούλου είχε ετοιμάσει αυτά τα προγράμματα σπουδών! Εμείς απλώς τα εφαρμόσαμε! Και δεν θα λέει και ψέμματα!
Αλλά η αλήθεια ολόκληρη είναι ότι πολλοί υπουργοί παιδείας άλλαξαν από τότε που εμφανίστηκαν αυτά τα προγράμματα σπουδών (Διαμαντοπούλου, Αρβανιτόπουλος, Λοβέρδος, Φίλης). Έμειναν όμως ίδιοι στο ΙΕΠ και επιμένουν στην εφαρμογή των νέων προγραμμάτων κάποιοι άλλοι και κυρίως ο Σύμβουλος Σταύρος Γιαγκάζογλου που εμπνεύστηκε, ετοίμασε με την ομάδα του και με κάθε τρόπο επιδιώκει να γενικεύσει τα προγράμματα αυτά. Ναι. Αυτός είναι ο κύριος αίτιος της επικείμενης γενίκευσης των νέων προγραμμάτων σπουδών. Ο Φίλης τον σιγοντάρει αλλά εκείνος του έμαθε το ποίημα με το νέο μάθημα που θα ανοιχτεί στις άλλες θρησκείες κτλ κτλ.

Ανώνυμος είπε...

Αν είσαι θεολόγος και αμφισβητείς για θεολογικούς λόγους την εξέλιξη των ειδών τότε δεν έχεις ιδέα για τη τη γραμματεία της κοσμογονίας και θεολογία της δημιουργίας στη Βίβλο.

Ανώνυμος είπε...

Άριστα, σχολιογράφε 11 Μαΐου 2016 - 6:04 μ.μ., άριστα κάνεις που αμφισβητείς την αστεία θεωρία του Δαρβίνου!

Πόσοι όμως συνάδελφοι σου σε μιμούνται αγαπητέ θεολόγε;

Ευριπίδης

Ανώνυμος είπε...

Θα του "αλλάξουν τα φώτα" του μαθήματος οι πειραματιζόμενοι με την ιερή υπόθεση της εθνικής μας παιδείας "μαθητευόμενοι μάγοι", πολιτικοί εξουσιαστές και οι όπισθεν αυτών δρώντες και ενεργούντες, ψευτο-προοδευτικοί και θολοκουλτουριάρηδες "θεολόγοι"-θολολόγοι!
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

"Αν είσαι θεολόγος και αμφισβητείς για θεολογικούς λόγους την εξέλιξη των ειδών τότε δεν έχεις ιδέα για τη τη γραμματεία της κοσμογονίας και θεολογία της δημιουργίας στη Βίβλο", μας λέει ο 6:48. Για πες μας εσύ πώς τεκμηριώνεται η εξέλιξη των ειδών στη γραμματεία της κοσμογονίας και τη θεολογία της δημιουργίας στη Βίβλο.

Ανώνυμος είπε...

Όποιος είναι θεολόγος και αμφισβητεί για για θρησκευτικούς λόγους την εξέλιξη τότε δεν ξέρει ούτε την ύλη των Θρησκευτικών της Α γυμνασίου να διδάξει. Μαύρα μεσάνυχτα .Κρίμα.

Ανώνυμος είπε...

Θεολόγοι αμφισβητούν την εξέλιξη γιατί δεν την έχει η Αγία Γραφή!! Ούτε την Αγία Γραφή κατάλαβαν ούτε την εξέλιξη,η οποία δεν είναι πλεον θεωρία αλλά γεγονός βιολογικής αναφοράς που καθημερινά βελτιώνεται. Δεν μπορείτε να ζείτε στον κόσμο σας. Να είστε σοβαροί θεολογικά τουλάχιστον και διαβάστε και κάτι επιστημονικό για τη θεολογία της Βίβλου όχι αντιεπιστημονικές θρησκόληπτες μπούρδες. Δεν αδικείτε μόνο τον εαυτό σας αλλά και την ίδια την Αγία Γραφή.
Θεολόγος

Ανώνυμος είπε...

ΕΊΜΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΟΠΟΥ ΕΦΕΤΟΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑ ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΕΙ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΜΑΘΗΜΑ ΚΙ ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΑΘΕΟΙ ΑΦΟΥ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΕΙ ΕΙΚΟΣΑΡΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ...ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΥΝΟΕΙ ΤΗΝ ΛΟΥΦΑ...ΜΟΝΟ ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΑΛΛΑΞΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΡΑΧΝΑ ΤΩΝ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Ανώνυμος είπε...

@ 11 Μαΐου 2016 - 11:59 μ.μ

Δεν μπορούμε να κάνουμε στοιχειώδη και σαφώς εισαγωγικά μαθήματα βιβλικής θεολογίας από τα σχόλια του ιστολογίου. Η βιβλιογραφία είναι άπειρη επί του θέματος. Όσοι θεολόγοι πάντως επέλεξαν να πάρουν διαζύγιο από την επιστήμη και τη θεολογία καλύτερα να κάνουν κάτι άλλο παρά να προσπαθούν να υποβιβάσουν το αντικείμενό τους σε ιδεοληψίες θρησκευτικού χαρακτήρα ορισμένων αστοιχείωτων του κλήρου.

Ανώνυμος είπε...

@ 11 Μαΐου 2016 - 11:59 μ.μ.

Κανένας δεν τεκμηρίωσε στη Βίβλο την εξέλιξη αφού έτσι και αλλιώς πρόκειται για άλλο και άλλο. Διάβασε προσεκτικά τι γράφουν.

Ανώνυμος είπε...

Ας αφήσουν κάποιοι τις ανοησίες αναφορικά με την εξέλιξη των ειδών. Πρόκειται για μία αναπόδεικτη θεωρία που εξυπηρετεί κάποιες ιδεοληψίες "επιστημόνων". Υπάρχει άφθονη η σχετική βιβλιογραφία.

Ανώνυμος είπε...

Η βιβλιογραφία που βρίσκεις άφθονη 12 Μαΐου 2016 - 5:36 μ.μ. ουδεμία σχέση έχει με την επιστήμη. Άφθονη αρλουμπολογία υπάρχει για τα πάντα, όπως και για τη Βίβλο και όσους χαρακτήριζαν στο παρελθόν πίθηκο το Δαρβίνο, νομίζοντας πως έτσι κάτι λένε ή όσους προσπαθούν και σήμερα να την επιβάλλουν ως κοσμογραφία θετικών επιστημών. Κανένα πανεπιστήμιο στην οικουμένη δε θεωρεί την εξέλιξη και τη φυσική επιλογή θεωρία αναπόδεικτη και φυσικά αυτό ουδεμία σχέση έχει με τη πίστη μας πως ο κόσμος είναι δημιούργημα του Θεού με συγκεκριμένο λόγο ύπαρξης. Περισσότερα για τις βιβλικές αναφορές στη δημιουργία, που είναι αρκετές και διαφορετικές και μεταξύ τους, στη σοβαρή επιστημονική θεολογία.

Ανώνυμος είπε...

9:48: καλείσαι να σοβαρευθείς τάχιστα! Πολλοί είναι οι σοβαροί επιστήμονες που απορρίπτουν την ΑΝΑΠΟΔΕΙΚΤΗ θεωρία της εξελίξεως των ειδών και γι αυτό το λόγο έχουν καταστεί αντικείμενα ρατσιστικού αποκλεισμού από κάποιους εξελικτικούς συναδέλφους τους και όχι μόνο. Έχεις μήπως ακούσει για τον εφευρέτη του μαγνητικού τομογράφου Raymond Damadian;
Αυτά μόνο για τώρα!

Ανώνυμος είπε...

Έχει καταντήσει ανοησία η κουβέντα και δεν έχει νόημα η συνέχεια της. Μπορείς να βρίζεις το Δαρβίνο και να νομίζεις πως είσαι θρήσκος γι' αυτό. Δικαίωμα σου να ζεις σε παράλληλο σύμπαν. Θρησκευτική δικαίωση της ασχετοσύνης πάντως δεν υφίσταται.

Ανώνυμος είπε...

Ποιος είσαι συ 9:48 μ.μ.12/5 που μιλάς για "αρλουμπολογία" επιδή κάποιοι διαφωνούν με την αυθαίρετη "θεωρία της εξελίξεως";
Για πες μας ξερόλα ποια πειράματα την αποδεικνύον ορθή; Μήπως θυμάσαι τη γελοιοποίηση κάποιων "επιστημόνων" με τον "αυστραλοπίθηκο" και δε συμμαζεύεται;
Μήπως την αποδεικνύουν τα απολιθώματα; Ή μήπως οι ιδεοληπτικοί "εξελικτικοί" ήταν παρόντες στη δημιουργία του ανθρώπου και αποφαίνονται τόσο αξιωματικά για την ορθότητα της ιδεοληπτικής θεωρίας τους;

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ Ο ΝΕΟΤΑΞΙΤΗΣ ΦΙΛΗΣ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΝΣΤΑΓΜΑ

«εἰς τὸ ὄνομα τῆς Ἁγίας καὶ Ὁμοουσίου καὶ Ἀδιαιρέτου Τριάδος»!
«Η παιδεία ... έχει σκοπό ... την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης ...».

Ανώνυμος είπε...

"Περισσότερα για τις βιβλικές αναφορές στη δημιουργία, που είναι αρκετές και διαφορετικές και μεταξύ τους, στη σοβαρή επιστημονική θεολογία".
Поλύ "σοβαρή" "θεολογία"! Τι να σου πω!

Ανώνυμος είπε...

http://www.egolpion.com/exelixi_metafusikh.print.el.aspx
Πρρος τον υποστρικτή της "επιστημονικής" θεωρίας της εξελίξεως.

Ανώνυμος είπε...

Κανείς από τους σχολιαστές δεν έβρισε το Δαρβίνο 11:12. Μην προσπαθείς να δημιουργήσεις, λοιπόν, εντυπώσεις επειδή στριμώχτηκες. Θέλεις δε θέλεις, υποστηρίζεις μία αναπόδεικτη και αυθαίρετη θεωρία.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά η διάβρωση στο εκκλησιαστικό και θεολογικό σώμα έχει τόσο πολύ προχωρήσει ώστε κάποιοι ελαφρά τη καρδία να υποστηρίζουν μια αστήρικτη θεωρία;

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)