13/3/15

Γερμανία: Αίρεται η καθολική απαγόρευση της μουσουλμανικής μαντίλας στα σχολεία

«Φρένο» στην καθολική απαγόρευση της μαντίλας στα δημόσια σχολεία της Γερμανίας βάζει το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο της Καρλσρούης.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, που διέρρευσε πρόωρα στον γερμανικό Τύπο, οι Μουσουλμάνες δασκάλες επιτρέπεται στο εξής να φορούν μαντίλα στην τάξη, αρκεί η κίνηση τους αυτή να μην διαταράσσει την ειρήνη στο σχολικό περιβάλλον και να μην εγείρει αντιδράσεις από τους γονείς.
Το Ανώτατο δικαστήριο διορθώνει προηγούμενη απόφαση του 2003, που δικαίωνε μεν την Μουσουλμάνα δασκάλα Φερέστα Λούντιν,
αλλά ταυτόχρονα άνοιγε το δρόμο στα τοπικά κοινοβούλια των κρατιδίων να απαγορεύουν δια νόμου θρησκευτικά σύμβολα στα σχολεία, επικαλούμενα λόγους προστασίας της ανεξιθρησκίας.
Σε πολλές περιπτώσεις, παραβιάζοντας την ίδια αρχή, τα χριστιανικά σύμβολα γίνονταν αποδεκτά.
Η νεότερη απόφαση προέκυψε μετά από αίτημα που κατέθεσαν δυο Μουσουλμάνες δασκάλες από το κρατίδιο Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας.
euronews

1 σχόλιο:

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ είπε...

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Oι μουσουλμάνες δασκάλες μπορούν να φέρουν μαντίλα, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, αρκεί η ενδυματολογική αυτή επιλογή να μην προκαλεί αναστάτωση στα μαθήματα. Σε αυτή την απόφαση κατέληξε το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας, ανατρέποντας προηγούμενη κρίση. Αναμένεται, ωστόσο, η ετυμηγορία του ανωτάτου δικαστηρίου να ανάψει έντονη αντιπαράθεση στη χώρα όπου πολλές εθνικιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για ενδεχόμενο «εξισλαμισμό» του έθνους και ολόκληρης της δύσης.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση, η οποία είχε ληφθεί το 2003, και με την οποία απαγορευόταν η μαντίλα για τις δασκάλες στα σχολεία, ενώ την ίδια στιγμή, επιτρέπονταν διάφορα χριστιανικά θρησκευτικά σύμβολα όπως οι σταυροί αλλά και τα ράσα των καλογριών. Το δικαστήριο στην Καρλσρούη εξέδωσε την προαναφερθείσα απόφαση κρίνοντας την υπόθεση μιας μουσουλμάνας, η οποία είχε αποπεμφθεί από τη θέση της εξαιτίας της μαντίλας που συνήθιζε να φορά. Η πρόσφατη απόφαση αναφέρει ότι τα θρησκευτικά σύμβολα μπορούν να απαγορευθούν μόνο στην περίπτωση που εγκυμονούσαν «όχι μόνο έναν αφηρημένο αλλά και σαφή κίνδυνο πρόκλησης αναταραχής στα σχολεία».

Ο Β. Μπεκ, βουλευτής των Πρασίνων, τόνισε ότι η χθεσινή ήταν «μεγάλη ημέρα για τις θρησκευτικές ελευθερίες», προσθέτοντας ότι τα καλύμματα της κεφαλής φέρουν οι ευσεβείς πιστές γυναίκες είτε είναι μουσουλμάνες, χριστιανές ή εβραίες όπως, εξάλλου και οι άνδρες καθώς και ότι αυτά αποτελούσαν μικρότερη απειλή για τη γερμανική κοινωνία συγκριτικά με τους οπαδούς της μισαλλοδοξίας και τους πολέμιους της πολυσυλλεκτικότητας, όπως είναι η δεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία», αλλά και οι νεοναζί και οι ακραίοι μουσουλμάνοι Σαλαφιστές. Η Κρ. Λιούντερς, επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας κατά των διακρίσεων, χαιρέτισε την απόφαση η οποία, όπως τόνισε, ενισχύει τις θρησκευτικές ελευθερίες. Ωστόσο, η Γερμανική Διδασκαλική Ομοσπονδία τη χαρακτήρισε «προβληματική», επισημαίνοντας ότι παραβιάζει την αρχή της πολιτικής και θρησκευτικής ουδετερότητας σε σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες. «Φοβόμαστε ότι η απόφαση μπορεί να οδηγήσει σε αναστάτωση σε κάποια σχολεία, αν π.χ., μη μουσουλμάνοι γονείς δεν συμφωνήσουν να διδάσκονται τα παιδιά τους από δασκάλες που φέρουν μουσουλμανική μαντίλα» εξήγησε ο Γ. Κράους, πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των Γερμανών δασκάλων.

Η εφημερίδα του Βερολίνου η ΤΑΖ προειδοποίησε ότι το κίνημα διαμαρτυρίας PEGIDA, το οποίο ξεκίνησε από τον περασμένο χρόνο να διοργανώνει διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Δρέσδη που σιγά σιγά εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη Γερμανία αλλά και εκτός συνόρων, θα αδράξει την ευκαιρία να ισχυρισθεί ότι η Ευρώπη καταλαμβάνεται από το ισλάμ. «Για την Pegida θα αποτελέσει γιορτή», αναφέρει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της κάτω από τη φωτογραφία μιας σειράς από χρωματιστές μαντίλες στη βιτρίνα ενός καταστήματος του Βερολίνου. Ο ενθουσιασμός για το Pegida (ακρωνύμιο του Ευρωπαίοι πατριώτες κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης) άρχισε να φθίνει όταν ο ιδρυτής της Λ. Μπάκμαν πόζαρε για μία φωτογραφία φέροντας μουστάκι παρόμοιο με του Χίτλερ. Η κ. Μέρκελ, εξάλλου, επανειλημμένως κατηγόρησε τους οργανωτές του Pegida για διασπορά του μίσους εναντίον των μεταναστών τους οποίους, όπως τονίζει, η Γερμανία χρειάζεται απαραιτήτως εξαιτίας του γηράσκοντος πληθυσμού και του συρρικνούμενου εργατικού δυναμικού.

http://www.kathimerini.gr/807298/article/epikairothta/kosmos/apofash-yper-ths-mantilas

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)