13/3/15

Eπίτιμος πρόεδρος Αρείου Πάγου: Η ίδρυση τμήματος Ισλαμικών Σπουδών μέσα στο ΑΠΘ είναι αντισυνταγματική!

Συνέντευξη στη Στέλλα Μεϊμάρη
Ο επίτιμος πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Βασίλειος Νικόπουλος, μιλάει αποκλειστικά στο «pentapostagma.gr» και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η ίδρυση τμήματος Ισλαμικών Σπουδών μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης είναι ξεκάθαρα παράνομη και αντισυνταγματική.
Αναλυτικά τα όσα μας δήλωσε ο κ.Νικόπουλος:
To θέμα της ίδρυσης τμήματος μουσουλμανικών σπουδών μέσα στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης έχει πολλές διαστάσεις και μια από αυτές είναι και η συνταγματική.
Εγώ έχω διατυπώσει πολλές φορές τη γνώμη μου και γραπτά, καθώς και σε μια ειδική εκδήλωση που διεξήχθη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Η ίδρυση ενός τέτοιου τμήματος αντίκειται σε ρητές διατάξεις του Συντάγματος που προβλέπουν ακριβώς τους σκοπούς στους οποίους αποβλέπει η παιδεία. Συγκεκριμένα, λοιπόν, όπως διατυπώνεται στο Άρθρο 16, Παράγραφος 2, «η παιδεία των Ελλήνων έχει ως βασική αποστολή την ανάπτυξη της θρησκευτικής και εθνικής συνείδησης τους».

Παράλληλα, μη ξεχνάμε ότι όλο το Σύνταγμα είναι θεσπισμένο και ψηφισμένο στο όνομα «της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος». Το προοίμιο αυτό αποτελεί την ανώτατη και υπέρτατη αρχή του Συντάγματος, με την οποία πρέπει να τείνουν και να συμφωνούν όλες οι υπόλοιπες διατάξεις.

Επομένως, ως θρησκευτική συνείδηση, θεωρείται η ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Άρα η παιδεία δεν μπορεί να έχει άλλους στόχους εκτός από την καλλιέργεια αυτής της θρησκευτικής συνείδησης. Οποιαδήποτε διαφορετική διδασκαλία σε όλες τις βαθμίδες της παιδείας αντίκεινται ξεκάθαρα στο Σύνταγμα.

Γι” αυτό και τον τελευταίο καιρό γίνεται προσπάθεια, στα πλαίσια της ευρύτερης αναθεώρησης του Συντάγματος, να φύγει το άρθρο 16, ώστε να μπορούν να φτιάχνουν ανενόχλητοι ό,τι τμήματα θέλουν και να διδάσκουν ό,τι θέλουν. Αυτή είναι η πρόθεση τους, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον όχι πριν το 2020. Βέβαια και μετά δεν ξέρω αν θα τολμήσουν να κάνουν εύκολα αναθεώρηση της συγκεκριμένης διάταξης…

Οπότε, αυτό που με ρωτάτε, δηλαδή η ίδρυση τμήματος ισλαμικών σπουδών μέσα στο ΑΠΘ, δεν μπορεί να γίνει, γιατί η διδασκαλία του μουσουλμανισμού αντίκειται στο Σύνταγμα. Η ανεξιθρησκία είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό. Και ούτε το Σύνταγμα καταστρατηγεί την ακαδημαϊκή ελευθερία, π.χ. στο μάθημα της συγκριτικής θεολογίας μπορεί ο καθηγητής να μιλάει για το μουσουλμανισμό, αλλά όχι να διδάσκεται κατεξοχήν ο μουσουλμανισμός μέσα σε μια θεολογική σχολή που έχει ως κύριο θέμα την ανάδειξη της θρησκευτικής συνείδησης των σπουδαστών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)