11/10/15

Νίκος Φίλης, "Το ΙΕΠ μελετά τρόπους αναμόρφωσης του μαθήματος των Θρησκευτικών"


Απόσπασμα συνέντευξης Νίκου Φίλη στο ΒΗΜΑ της Κυριακής
Επειδή αναφερθήκατε στην Εκκλησία, ποιο είναι το παρασκήνιο της συμφιλίωσης με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο;
«Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρξε παρασκήνιο συμφιλίωσης γιατί δεν υπήρξε πρόθεση αντιπαράθεσης. Σεβόμαστε την Εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπο, όπως άλλωστε και η Εκκλησία σέβεται την Πολιτεία.
Οι ρόλοι είναι διακριτοί στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων. Είναι προφανές ότι το υπουργείο Παιδείας είναι εκείνο που αποφασίζει για την εκπαίδευση των μαθητών».
Η διδασκαλία των Θρησκευτικών στα σχολεία θα αλλάξει;
«Για ιστορικούς λόγους το μάθημα των Θρησκευτικών στη χώρα μας έχει ομολογιακό χαρακτήρα. Αυτό αντιβαίνει στη σημερινή κοινωνική πολιτισμική πραγματικότητα. Και η Ιεραρχία αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που προκαλούνται από μια τέτοια αναχρονιστική επιβίωση. Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής μελετά τρόπους αναμόρφωσης του μαθήματος προκειμένου να γίνει μάθημα θρησκειολογίας και του φαινομένου του Θείου με ιδιαίτερη έμφαση στην Ορθοδοξία. Το σχολείο είναι αναγκασμένο να σέβεται την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης των πολιτών».

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Κομουνιστικη Δικτατορια ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Ανώνυμος είπε...

Με όλο μας το σεβασμό προς τον κύριο Υπουργό, αλλά οι δηλώσεις του για την αναμόρφωση που ετοιμάζει μαζί με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής δείχνουν πώς ούτε αυτός, ούτε το Ινστιτούτο έχουν συνείδηση τι λένε. Για ποιο φαινόμενο του Θείου; Άλλο οι περί θεού αντιλήψεις –επινοήσεις των ανθρώπων και άλλο η Αυτοαποκάλυψη του ζώντος Θεού εν Χριστώ. Η Ορθοδοξία κύριε Υπουργέ και κύριοι του ΙΕΠ δεν εξετάζει το φαινόμενο του Θείου και δεν της χρειάζεται αυτή η έμφαση.

Ανώνυμος είπε...

Κολλημένοι νεοεποχήτες θεολόγοι της πολυπολιτισμικότητας... Ενώ γνωρίζουν την Αλήθεια, τάχα κόπτονται για το σεβασμό προς την ετερότητα. Δηλ. ο Θεάνθρωπος Χριστός, ως Δημιουργός και Σωτήρας του κόσμου δεν σέβεται την ετερότητα, οπότε ήρθαν οι θεολόγοι του ΙΕΠ να φωτίσουν το σκότος και να αποκαταστήσουν το σεβασμό προς τον συνάνθρωπο. Συμφύρουν ετσιθελικά ετερόκλητα θέματα κι αυτόν τον εμπαιγμό τον βαφτίζουν σεβασμό.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)