21/10/15

Ο καθηγητής Παναγιώτης Σκαλτσής νέος Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ

Ο καθηγητής Παναγιώτης Σκαλτσής εξελέγη νέος Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Να σημειωθεί ότι ο καθηγητής αποτελούσε τη μοναδική υποψηφιότητα που είχε κατατεθεί για τη θέση.
Βιογραφικό Σημείωμα
Ο Παναγιώτης Σκαλτσής είναι Καθηγητής της Λειτουργικής στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. (ΦΕΚ 599/26-6-08 ΤΓ ). Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Λειτουργική στο ISTITUTO ORIENTALE της Ρώμης.
Διδάσκει Ιστορία και Θεολογία της Λατρείας, Υμνολογία και Ερμηνεία λειτουργικών κειμένων, ιστορία και θεολογία των Μυστηρίων, Χριστιανικό Εορτολόγιο. Κυριότερα επιστημονικά του έργα είναι: 1) Γάμος και θεία Λειτουργία. Συμβολή στην ιστορία και τη Θεολογία της Λατρείας, Θεσσαλονίκη 1998. 2) Η παράδοση της κοινής και της κατ’ ιδίαν προσευχής, με ειδική αναφορά στο Ωρολόγιο του Θηκαρά, Θεσσαλονίκη 2008. 3) Λειτουργικές Μελέτες 1 και 2, Θεσσαλονίκη 2007 και 2009 αντίστοιχα. Είναι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Sezione Liturgica και μέλος Συνοδικών Επιτροπών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Είναι επίσης συνυπεύθυνος των εβδομαδιαίων λειτουργικών Ασκήσεων των φοιτητών στο Παρεκκλήσιο της Θεολογικής Σχολής.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ας ελπίσουμε ότι ο κ.Σκαλτσής δε θα λησμονήσει τις καταβολές του και θα κινηθεί σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση απ ό,τι ο προκάτοχός του, του οποίου η καταστροφική πολιτική ως προέδρου του τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ τυγχάνει παγκοίνως γνωστή όπως και οι "καλλιτεχνικές" του δραστηριότητες...
Βεβαίως, ο κ.Σκαλτσής απογοήτευσε τον πιστό λαό όταν ο τελευταίος αντίκρυσε την υπογραφή του στο κείμενο της επαισχύντου αποφάσεως του τμήματος Θεολογίας με την οποία παντελώς ακρίτως και όλως επιπολαίως παρεσχέθη η έγκριση για τη δημιουργία "τμήματος ισλαμικών σπουδών" εντός του ΑΠΘ. Κάτι τέτοιο, όμως, επ ουδενί προδικάζει και δεσμεύει το περιεχόμενο και τη μορφή της πολιτικής που θα ασκήσει από τούδε και στο εξής ο προδιαληφθείς καθηγητής με τη νέα θεσμική του ιδιότητα.
Αντιλαμβανόμαστε τις αντικειμενικές δυσκολίες που αναμένουν το έργο του λόγω της θλιβερής κληρονομιάς που παρέλαβε να διαχειριστεί...
Η καταθλιπτική παρουσία των "καιριτών" σκιάζει, αναμφιβόλως,, το όλο κλίμα! Πλην, όμως, απαιτούνται ρήξεις με το νοσηρό παρελθόν ούτως ώστε η θεολογική σχολή του ΑΠΘ να ανακτήσει, εν τινι μέτρω, το απωλεσθέν κύρος της.
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Σκαλτσής αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη αποστολή σε μια κατ εξοχήν κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία τη ενόχω και ανόμω συνεργεία κυβερνώντων και "καιριτών" μεθοδεύεται η καθολική εφαρμογή στα ελληνικά σχολεία ενός νέου, εκτρωματικού, αγνώριστου και παντελώς ακατάλληλου από θεολογικής, μορφωτικής και παιδαγωγικής πλευράς τύπου μαθήματος των Θρησκευτικών, όπως έχει καταγγείλει τεκμηριωμένως και επισταμένως το μοναδικό,αξιόπιστο όργανο αντιπροσωπεύσεως των εν Ελλάδι θεολόγων, τουτέστιν η ΠΕΘ!
Αναμένουμε, λοιπόν, απ το νέο πρόεδρο του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής σχολής του ΑΠΘ, ως μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ως Έλληνες πολίτες και ως γονείς μαθητών να υψώσει στεντόρεια τη φωνή του με τη νέα του θεσμική ιδιότητα σε βάρος των όσων, πολιτικών και θεολογικών παραγόντων, απεργάζονται, έστω και ανεπιγνώστως, τη θρησκευτική, εθνική, κοινωνική και πολιτιστική μας ομογενοποίηση!
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

"Μοναδική υποψηφιότητα".
Δηλαδή όλοι συμφώνησαν στο πρόσωπο του Παναγιώτη Σκαλτσή; Όλες οι τάσεις που υπάρχουν στη σχολή; Δηλαδή η υποψηφιότητά του ενώνει;

Ανώνυμος είπε...

O K.ΣΚΑΛΤΣΗΣ ΨΗΦΙΣΕ ΝΑΙ, ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ,ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ!!!!!!

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)