28/3/16

Δεν γεφυρώθηκε η διαφορά των Πατριαρχείων Ιεροσολύμων και Αντιοχείας για το Κατάρ


Αντιπαράθεση των Πατριαρχείων: 
Δεν πέτυχε η μεσολάβηση του Αρχιεπισκόπου
Δεν πέτυχε γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, για την πνευματική δικαιοδοσία του Κατάρ, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Στην πρόσκλησή του για συνάντηση στην Κύπρο ανταποκρίθηκε μόνο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος. Συζήτησαν και για τους διωγμούς των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή.

Δεν καρποφόρησαν οι προσπάθειες του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου για αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, που βρίσκονται σε διαμάχη το τελευταίο διάστημα για το θέμα της πνευματικής δικαιοδοσίας του Κατάρ.


Σήμερα και ενώ ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου είχε καλέσει τους Πατριάρχες Ιεροσολύμων και Αντιοχείας στο νησί για να γεφυρώσει τις μεταξύ τους διαφορές, ήρθε μόνο ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος, ενώ το Πατριαρχείο Αντιοχείας απέστειλε εκπρόσωπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι επιτακτική η ανάγκη επίλυσης των διαφορών ενόψει της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας που θα συνέλθει υπό την Προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, στην Κρήτη τον Ιούνιο για να μην υπάρξει ο κίνδυνος να μην προσέλθει σε αυτήν ή να μην υπογράψει τις αποφάσεις της ο Πατριάρχης Αντιοχείας, Ιωάννης.

Στη σημερινή συνάντηση στην Αρχιεπισκοπή, στην οποία μετείχε και εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τον χριστιανικό πληθυσμό της Μέσης Ανατολής.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος είπε ότι «Συζητήσαμε θέματα που αφορούν στις πνευματικές δικαιοδοσίες εκάστης Εκκλησίας, αφετέρου αποφασίσαμε, συντονίσαμε την εκκλησιαστική πολιτική για να έχουμε μια κοινή στρατηγική γραμμή για να συμβάλουμε στην παρουσία των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή αλλά να συμβάλουμε και στην ειρήνευση»

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων ανέφερε ακόμη ότι τα προβλήματα των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή είναι πάρα πολλά και ότι το Συμβούλιο των Εκκλησιών καταβάλλει προσπάθειες για αντιμετώπιση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)