5/4/16

H Εκκλησία της Ελλάδος υποδέχεται στη Λέσβο τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο!

image with the sign of the Greek Church
Πρώτη συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Απρίλιο
Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 5 Απριλίου 2016, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Απρίλιο, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά τη σημερινή Συνεδρία:
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.
Κατά τη σημερινή Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για τα κάτωθι:

Σε απάντηση των επιστολών που απηύθυνε τον μήνα Μάρτιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης, το Π.Σ.Ε. και τους επικεφαλής των Ορθόδοξων και άλλων Εκκλησιών, ώστε να ευαισθητοποιηθούν για το προσφυγικό πρόβλημα, άνθρωποι με υψηλές αρμοδιότητες και κοινωνική επιρροή, ο Μακαριώτατος δέχθηκε την επίσημη ενημέρωση και από τις αρμόδιες αρχές του Βατικανού.

Στον Μακαριώτατο μεταφέρθηκε η επιθυμία του Πάπα Φραγκίσκου, να επισκεφθεί την πατρίδα μας. Σκοπός της επισκέψεώς του, όπως υπογραμμίστηκε στον Μακαριώτατο, είναι η συμβολή του Πάπα στην ευαισθητοποίησή της παγκόσμιας κοινότητας για την άμεση παύση των πολεμικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής που πλήττουν σφόδρα τις χριστιανικές κοινότητες, αλλά και στην ανάδειξη του μείζονος ανθρωπιστικού προβλήματος που έχει προκληθεί από τους απεγνωσμένους πρόσφυγες, οι οποίοι αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απεδέχθη την πρόταση να επισκεφθεί ο Πάπας Φραγκίσκος ένα νησί του Αιγαίου, εφόσον πρόκειται για μία ολιγόωρη, εκτός πρωτοκόλλου και καθαρά ανθρωπιστικού και συμβολικού χαρακτήρα επίσκεψη. Για την επίσκεψη αυτή η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να προτείνει ως προορισμό το νησί της Λέσβου, ένα από τα πολλά νησιά μας που βίωσε βαθύτατα και εξακολουθεί να βιώνει την τραγωδία του προσφυγικού προβλήματος. Ιδιαίτερα τούτη τη χρονική στιγμή που η πατρίδα μας, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, σηκώνει επιπρόσθετα στους ώμους της το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών. Μίας Ελλάδας που κλήθηκε να αποδείξει, ακόμη και μόνη, πως η Ευρώπη των αρχών και αξιών ακόμη υπάρχει.

Παράλληλα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που δίδεται η εικόνα ότι η ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών δοκιμάζεται, να απευθύνει πρόσκληση στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ώστε αυτός να τιμήσει με την παρουσία του το νησί της Λέσβου την ημέρα επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου. Η προσωπικότητα και το κύρος του Οικουμενικού Πατριάρχη, σε συνδυασμό με την βαρύτητα της παρουσίας του Πάπα Φραγκίσκου, στέλνει στα πέρατα του κόσμου ένα πολύ ηχηρό μήνυμα αφύπνισης της παγκόσμιας κοινότητας, προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των προβλημάτων των προσφύγων και, ταυτόχρονα, της ανάληψης των δεουσών ενεργειών για την προστασία των χριστιανών που πλήττονται βάναυσα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και των λοιπών δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ερήμην της βουλήσεως του πιστού λαού, τον οποίον όμως προσφωνούν στις εγκυκλίους που εξαπολύουν κάθε τόσο ως "τέκνα του Κυρίου αγαπητά", και την οποία, εν προκειμένω, κάθε άλλο παρά διερμηνεύουν, και σε καταφανή αντίθεση προς αυτήν, οι συνοδικοί με την επιεικώς άφρονα επιλογή τους ρίχνουν νερό στο μύλο του οικουμενιστικού συγκρητισμού και της "πολυπολιτισμικότητας" που υπονομεύουν τη θρησκευτική και εθνική μας ταυτότητα. Είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι απέναντι του Θεού, της Εκκλησίας, του Έθνους, της Ιστορίας και της κοινωνίας για την ολέθρια απόφασή τους που συντελεί στο περαιτέρω ροκάνισμα των εθνικοθρησκευτικών μας ριζών. Ο λαός του Θεού καλείται να αποδοκιμάσει το συγκεκριμένο αίσχος στεντορεία τη φωνή. Καμία δουλειά δεν έχει ο δίκερως γίγας της Ρώμης στην αιματοπότιστη πατρίδα μας με οποιοδήποτε πρόσχημα και οιαδήποτε δικαιολογία. Στιλέττο στην καρδιά της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού έμπηξαν οι συνοδικοί με τη θλιβερότατη ενέργειά τους που προκάλεσε όχι μόνο βαθειά θλίψη στις τάξεις του ψυχικώς αλγούντος ποιμνίου αλλά και ιερή αγανάκτηση και δεινό σκανδαλισμό στις συνειδήσεις των πιστών.
Οι συνοδικοί, για μία ακόμη φορά, αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων αλλά και των προσδοκιών του εκκλησιαστικού σώματος. Με τη ληφθείσα, από την πλευρά τους, απόφαση προσέφεραν άριστες υπηρεσίες στην "πολιτική ορθότητα", τη νέα θεότητα του αιώνα μας, που λυμαίνεται το σύγχρονο κοινωνικό βίο. Αντί η Εκκλησία της Ελλάδος να αποτελέσει ανάχωμα στη λυσσώδη επιχείρηση της θρησκευτικής, εθνικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ισοπεδώσεως της πατρίδας μας, η οποία έχει εξαπολυθεί από τους νεοταξίτικους και νεοεποχίτικους κύκλους, αυτή με τις επιλογές της δίδει την εντύπωση ότι σύρεται από τις εξελίξεις και προβαίνει σε ανεπίτρεπτους συμβιβασμούς και υποχωρήσεις.
Η Σύνοδος με την αχαρακτήριστη απόφασή της αποξενώθηκε έτι περαιτέρω από το ποίμνιο αφού προτίμησε να ενεργήσει, εν προκειμένω, με πολιτικά-επικοινωνιακά-κοσμικά κριτήρια παρά με αμιγώς εκκλησιαστικά-πνευματικά.
Λ.Ν.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΡΜΕΝΙΩΤΗΣ είπε...

Θέλω να πιστεύω ότι ο σεβ. μητροπολίτης μας, ο κ. Θεόκλητος, ΔΕΝ υπέγραψε την αιρετίζουσα απόφαση της ΔΙΣ. Το θέμα αυτό έχει προβληματίσει πολύ αρκετούς αδελφούς λαϊκούς και ήδη αποφασίσαμε να μεταβούμε άμεσα στη μητρόπολη για να ενημερωθούμε επί του φλέγοντος θέματος. Φρίττουμε και μόνο με τη σκέψη ότι ο επίσκοπός μας δεν είναι ορθόδοξος.

Βασίλης Κερμενιώτης,
Ιερά μητρόπολις Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)