18/10/16

Πρόεδρος ΕΛΜΕ Πιερίας, "Μπράβο λοιπόν στους Θεολόγους της Πιερίας. Ακολούθησε το παράδειγμά τους."

Μπράβο στους Θεολόγους της Πιερίας
Όταν όλοι το βουλώνουν, όταν όλοι σκύβουν το κεφάλι, κάποιοι αντιδρούν. Φαντάσου συνάδελφε να συνέβαινε σε σένα. Ξεκινώντας η σχολική χρονιά, φαντάσου να ερχόταν μία οδηγία, που να έλεγε ότι το μάθημα σου μετατρέπεται σε project και αντί για δύο μονόωρα θα πρέπει να το κάνεις σε ένα συνεχόμενο δίωρο.


Φαντάσου από εκπαιδευτικός να μετατρεπόσουνα σε κλόουν. Να διασκεδάζεις τους μαθητές, αντί να τους διδάσκεις.

Εσύ μαθηματικέ θα έπρεπε να ξεκινάς το μάθημά σου με το τραγούδι «Δυο δυο στην μπανιέρα δυο δυο» για να βοηθήσεις τους μαθητές να μάθουν την προπαίδεια. Ή εσύ φυσικέ, πριν τους μάθεις το νόμο του Coulomb, να έπρεπε να βάλεις το «Electricity» των O.M.D. Ακόμα και εσύ βιολόγε πριν αναλύσεις τα μυστήρια της ζωής να έπρεπε να τραγουδήσεις το «Live is Life» των Opus.

All together now.

Τώρα θα μου πεις τι κακό υπάρχει στη μουσική; Εξημερώνει τα ήθη. Μόνο που αποτελεί άλλο μάθημα, για το οποίο εσύ κι εγώ δεν έχουμε ιδέα.

Βέβαια μπορεί να είσαι από αυτούς, που συμφωνούν με τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών. Ωστόσο, φαντάζομαι ότι αναγνωρίζεις τουλάχιστον το δικαίωμα των θεολόγων να αντιδρούν σε μια βίαιη και αναιτιολόγητη αλλαγή στον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματός τους, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος, χωρίς βιβλία, χωρίς καμία επιμόρφωση και όλα αυτά λίγο πριν την έναρξη των μαθημάτων.

Τώρα βέβαια θα μου πεις, εσένα σου συνέβησαν περισσότερα. Αφαίρεσαν το ένα τρίτο των ωρών της οικιακής οικονομίας και είπες σιγά το μάθημα. Σου μείωσαν τις ώρες των φιλολογικών μαθημάτων και δεν είπες τίποτα. Σου αφαίρεσαν τις ώρες του εργαστηρίου και έκανες γαργάρες. Μείωσαν τις ώρες της βιολογίας μετατρέποντας τις φυσικές επιστήμες σε μονόωρο μάθημα στο Γυμνάσιο και εσύ κοιτούσες αλλού. Αφαίρεσαν την τεχνική υποστήριξη από τα project, αλλά όλα καλά.

Ο πληροφορικός διδάσκει μαθηματικά, ο μαθηματικός φυσική, ο φυσικός βιολογία, ο γυμναστής πολιτική οικονομία, ο ξενόγλωσσος ιστορία και ο θεολόγος … ο Θεός να βάλει το χέρι του. Τι να κάνει όμως και Θεός; Αφού εμείς τα καταπίνουμε όλα και γυρίζουμε το μάγουλο απ’ την άλλη.
«No more heroes» τραγουδούν οι Stranglers. Μην περιμένεις κανέναν να σε σώσει, αν δεν κάνεις κάτι και συ.

Μπράβο λοιπόν στους Θεολόγους της Πιερίας και σε όποιους άλλους ανά την Ελλάδα, που μας δείχνουν το δρόμο της αντίστασης. Μόνοι τους και χωρίς καμία συμπαράσταση από την Ο.Λ.Μ.Ε. από το συνδικαλιστικό τους όργανο, που ασχολείται με τα πάντα εκτός από αυτά, που αφορούν τους εκπαιδευτικούς.

Ακολούθησε το παράδειγμά τους. Αν ψοφήσει και η κατσίκα του γείτονα, δεν θα μείνει στο τέλος καμία κατσίκα και θα τρως όλο το σανό μόνος σου.
Γιώργος Βαρδακώστας
Δείτε σχετικά:

Αρνούνται οι θεολόγοι της Πιερίας να εφαρμόσουν το νέο Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μπραβο στους θεολόγους της Πιερίας και μπράβο και στον πρόεδρο της ΕΛΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια , Συνάδελφε , που αντελήφθης εγκαίρως και εσύ πως οι αλλαγές στα Θρησκευτικά είναι μόνον η Αρχή - εκτός πολλών άλλων επερχομένων γενικότερων δεινών - της προϊούσης βίαιης απόπειρας ή και επιβολής της Αποχριστιανοποίησης της Ελληνικής Κοινωνίας , ένα απλώς μεταβατικό στάδιο της πλήρους καταργήσεώς των Θρησκευτικών στο προσεχέστατο μέλλον , της σταδιακής απεμπόλισης και άλλων Μαθημάτων Ανθρωπιστικών σπουδών , αρχής γενομένης από τα Αρχαία Ελληνικά , την Οικιακή Οικονομία , τη Βιολογία και έπονται και η Ιστορία, ιδίως η Βυζαντινή όπως άλλωστε η Αρχαία Ελληνική Θρησκεία , διότι δεν ΄΄ γουστάρει΄΄ τέτοιου είδους Μάθήματα ή αντικείμενα Επιστημών το Εθνο-μηδενιστικό μόρφωμα που κυβερνά με το πάλαι ποτέ ποσοστό του 35 % που επειδή γνωρίζουν ότι είναι πλέον μειοψηφία καθαρά εντός του πολύπαθου Ελληνικού Λαού , εν ονόματι - υποτίθεται - του οποίου ΄΄ αποφασίζουν και διατάζουν ΄΄, για αυτό βιάζονται να τελειώνουν με όλες τις εστίες αντίστασης αυτών εξουδετερώνοντας Συνταγματικά και την Ορθόδοξη Εκκλησία , εάν προλάβουν, όπως νομίζουν.
Όποιος αμφιβάλλει , ας αντιπαραβάλλει τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Υπουργού , τις ανακοινώσεις της - υποτίθεται - υπεύθυνης ηγεσίας της ΟΛΜΕ εναντίον του Μαθήματος καθώς και του ανεκδιήγητου κ. Νεκτάριου Κορδή κι της Παράταξης των ΣΥΝΑΚ τους , για να καταλάβουν που θέλουν να μας οδηγήσουν απροκάλυπτα πια : Δηλαδή στον ιδεοληπτικό Πολιτικό ή μάλλον στον Κομματικό γκρεμό των εμμονών τους , επιφέροντας πρώτα τη σύγχυση και τη διάλυση .

Πάντως σε Ευχαριστούμε φίλε για την Ηθική σου Συμπαράσταση και προτείνω στο Κλάδο μου να συνεχίσουμε τον αγώνα μας άμεσα και σε Δικαστικό επίπεδο . Μάλιστα όσοι επιθυμούν, ας επικοινωνήσουν μαζί μου προκειμένου να συντονιστούμε .

Ο Θεός είναι μαζί μας , κόντρα στη νέα εποχή ή τον ομιχλώδη ΄΄ Καιρό ΄΄ που διανύουμε.

Παυλίδης Δημήτριος

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά εντυπωσιάζει το όλο και περισσότερο αναδυόμενο ρεύμα του φονταμενταλισμού, δυστυχώς και στο χώρο της «ελλαδικής θεολογίας και εκκλησίας». Αν και ανεπιθύμητο παιδί για την Ορθοδοξία, στις μέρες μας γιγαντώνεται. Αυτή η διαπίστωση δεν είναι ένα παραδοξολόγημα, αλλά η σκληρή αλήθεια έναντι του σημερινού άγχους όλων εκείνων που με σημαία το θρησκευτικό ζηλωτισμό, αυτοανακηρύσσονται θεματοφύλακες της ελληνορθόδοξης παράδοσης.

Υπ’ αυτήν την έννοια, ορθότατα ο π. Βασίλειος Θερμός, φωτισμένος ιερέας, θεολόγος και ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, σ’ ένα από τα βιβλία του τονίζει ότι η θεμελιοκρατία (φονταμενταλισμός) «συγκλίνει στην παράνοια» και ο «φόβος μπροστά στον “κίνδυνο” παραλύει κάθε δυνατότητα για διάλογο και πρόσληψη».

Συνεπώς, δεν είναι τα Νέα Προγράμματα Σπουδών στο ΜτΘ το πρόβλημα. Απεναντίας για ένα αρκετά μεγάλο μέρος του θεολογικού και εκκλησιαστικού χώρου, το πρόβλημα είναι η σοβαρή έλλειψη παιδείας και ήθους. Εξ’ ου και το αίτημα για επανευαγγελισμό ολάκερου του χριστιανικού σήμερα κόσμου, κυρίως της Ευρώπης. Νομίζω ότι αυτό, με ρωμαλέο τρόπο τέθηκε στο ΙΔ΄ Διαχριστιανικό Συμπόσιο που με επιτυχία οργάνωσε το Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ποντιφικικό Ινστιτούτο Antonianum της Ρώμης, και το οποίο διεξήχθη στη Συμβασιλεύουσα Θεσσαλονίκη (28 Αυγούστου - 30 Αυγούστου 2016), με θέμα «Ευαγγελισμός και Επανευαγγελισμός στην Ευρώπη του 21ου αιώνα».

Αυτά τα ολίγα, για να σοβαρευτούμε επιτέλους.

Ανώνυμος είπε...


Λυπούμαι αλλά εξίσου εντυπωσιάζει η αντι-φονταμενταλιστική επιμονή ορισμένων που ενώ κατηγορούν ευθέως τους άλλους για φονταμενταλισμό ή Δογματισμό επιδεικνύουν τον ιδικό τους .
Προσωπικά , είμαι απολύτως πεπεισμένος πως εάν δεν υπήρχε ΄΄ η Ελλαδική Θεολογία και Εκκλησία ΄΄ σήμερα θα είχε ξεχαστεί ή απολεσθεί και η Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και η Ελληνική γλώσσα και η υγιώς νοούμενη Εθνική Αυτοσυνειδησία και προφανώς θα μιλούσαμε Τουρκικά όντας και Μουσλίμ δηλαδή υποτεταγμένοι στο Ισλάμ , εκτός εάν αυτό είναι το απώτερο όνειρο ή στόχος κάποιων - υποτίθεται - ΄΄ουδετερόθρησκων κύκλων ΄΄ .
Αλήθεια , δεν κατανοώ τι πρόβλημα έχετε κύριοι ή τι είδους ζημιά σας προκαλούν όσοι έχουν αντίθετη θεώρηση των πραγμάτων από εσάς , ώστε να καταφέρεσθε εναντίων '' όλων εκείνων που με σημαία το θρησκευτικό ζηλωτισμό, αυτοανακηρύσσονται θεματοφύλακες της ελληνορθόδοξης ελληνορθόδοξης παράδοσης ΄΄ ; Μήπως αυτό δεν συνιστά Νόμιμο και Ηθικό δικαίωμά τους ; Προς τι λοιπόν το ΄΄ σημερινό άγχος ΄΄ και ο ΄΄ εντυπωσιασμός ΄΄ ή ο αιφνιδιασμός σας ;

Δεν πρόκειται όμως μόνον περί αυτού. Η σχεδόν πλήρης εξίσωση ή ισοπεδωτική θεώρηση μιλώντας '' για ένα αρκετά μεγάλο μέρος του θεολογικού και εκκλησιαστικού χώρου ΄΄ - άραγε εν ονόματι τίνος - που κάλλιστα δύναται να εκληφθεί ως προσβλητική εν συνδυασμώ με το ακολουθούν αυθαίρετο συμπέρασμα ότι ΄΄ το πρόβλημα είναι η σοβαρή έλλειψη παιδείας και ήθους ΄΄ τους - ξέχωρα από τις όποιες Νομικές συνέπειες που δυνατόν να συνεπιφέρει , διότι ούτε νομικά ούτε ηθικά ορθόν και πρέπον είναι όχι μόνον να αμφισβητούμε αλλά να εκμηδενίζουμε το γνωστικό και προπάντων το ηθικό υπόβαθρο τόσων Επιστημόνων και ανθρώπων - αποδεικνύει ευθέως μία έλλειψη αντικειμενικότητας και αμεροληψίας , τη στιγμή που διατείνεται κανείς ακριβώς το αντίθετο.
Όσο για τις προσωπικές απόψεις μεμονωμένων Κληρικών - καθόλα σεβαστές αλλά όχι υποχρεωτικά αποδεκτές - δεν πρόκειται εγώ να τις κρίνω , όπως και τις όποιες πρωτοβουλίες του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου . Είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους , άλλωστε έχουμε Δημοκρατικό Πολίτευμα , ακόμη ...

Απλώς , για το θέμα «Ευαγγελισμός και Επανευαγγελισμός στην Ευρώπη του 21ου αιώνα», λυπάμαι αλλά η γνώμη μου είναι πως για το Θρησκευτικό συγκρητισμό και τον αποχρωματισμό της άλλοτε Δυτικής Χριστιανικής Ευρώπης ούχ ήττον υπεύθυνη είναι η κατά καιρούς Παπική ηγεσία και η νοοτροπία άσκησης εξουσίας της , δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αντίστοιχα ευθύνες και για ορισμένους εκπροσώπους στην Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία . Εύχομαι, επαναλαμβάνω Εύχομαι η Προφητεία της Αποκάλυψης του Ιωάννη περί ΄΄ Θηρίου και Ψευδο-προφήτη ΄΄ να μην αφορά , κατά το δεύτερο σκέλος του, τον νύν, κυρίως, Πάπα ...


Και κάτι τελευταίο, με όλον τον Σεβασμό: Όταν κάποιος ασκεί κριτική και μάλιστα αυτής της έκτασης, έντασης και επιπέδου καλώντας μάλιστα ομού τους άλλους ΄΄ για να σοβαρευτούμε επιτέλους. ΄΄, καλόν είναι να μην το κάνει αυτό από την ΄΄ ασφάλεια ΄΄ της ανωνυμίας καθώς επίσης και να μας κατατοπίζει εάν ανήκει ή όχι στον Κλάδο ή την Ειδικότητα δηλαδή για το εάν έχει άμεσο και έννομο συμφέρον .


Μετά Τιμής

Παυλίδης Δημήτριος




Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ,ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΟΡΤΑΣΑΤΕ ΑΝΩΝΥΜΕ 3,14ΜΜ?ΚΡΙΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ. Παυλίδη

Δεν θα σας κάμω τη χάρη να ανοίξω διάλογο μαζί σας. Διαπιστώνω ότι προσπαθείτε να κάμετε επίδειξη γνώσεων. Και το κυριότερο, καθώς λέγει ο σοφός λαός μας «ρίχνετε άδεια για να πιάσετε γεμάτα».

Αν τα γραφόμενα του προέδρου της ΕΛΜΕ Βεροίας σας εμπνέουν, ειλικρινά λυπάμαι διότι βάσει αυτών η έννοια διδάσκαλος χάνει πια την πραγματική σημασία της.

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΜΕ Πιερίας και όχι ΕΛΜΕ Βεροίας.
Άλλο Κατερίνη και άλλο Βέροια. Άλλο Πιερία και άλλο Ημαθία.

Ανώνυμος είπε...

Ok ζητώ συγνώμη για το λάθος. Εκ παραδρομής, lapsus calami – erratum, όπως λέμε στη "γλώσσα" της τυπογραφίας.

Καλή δύναμη, σ' ότι κάμετε, παρότι διαφωνούμε.

Ανώνυμος είπε...

Ούτε, εγώ , σκόπευα να αντιπαρατεθώ μαζί σας , πολλώ δε μάλλον αφού εξακολουθείτε να διατηρείτε την Ανωνυμία σας , οπότε δεν πρόκειται και να ασχοληθώ ξανά με την περίπτωσή σας . Όταν κάποιος έχει επιχειρήματα δεν προσβάλλει σχεδόν έναν ολόκληρο Κλάδο, ούτε βέβαια αυτό σημαίνει ότι κάνει επίδειξη γνώσεων. Άλλωστε το αναγνωστικό Κοινό του Βlog - του οποίου τη νοημοσύνη δεν υποτιμώ καθόλου - αντελήφθη εάν έχω κάτι να αποκομίσω σε προσωπικό επίπεδο, με τα γραφόμενά μου . Σας ενοχλεί η αντίθετη γνώμη ( μου ). Το κατανοώ .

Όσο για τον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Πιερίας , δεν τον γνωρίζω , όμως είθε να υπήρχαν και άλλοι Πρόεδροι, όπως αυτός . Μας συμπαραστάθηκε και εσείς επί της ουσίας τον εξυβρίζετε . Δεν ξέρω εάν όποιος εφαρμόσει τα Νέα Προγράμματα των Θρησκευτικών θα παραμείνει ή θα λέγεται Διδάσκαλος - όπως εσείς τον εννοείτε - πάντως Ορθόδοξος Θεολόγος πολύ αμφιβάλλω , εάν θα θεωρείται πλέον ...

Μετά Τιμής

Παυλίδης Δημήτριος

Υ.Γ. Επίσης για το ευτελές σχόλιό σας ότι «ρίχνετε άδεια για να πιάσετε γεμάτα» , σας ενημερώνω πως δεν γνωρίζω καν από ψάρεμα . Καλή σας ημέρα.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)