19/11/16

Τον χειμώνα του 2017-2018 θα ξεκινήσει η συγγραφή νέων βιβλίων για τα Θρησκευτικά, γράφει η ΑΥΓΗ

ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΩΘΕΙ ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
Το υπουργείο Παιδείας εξετάζει αλλαγές στα προγράμματα σπουδών όλων των μαθημάτων
Για να εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Τις μικρές αλλαγές που θα γίνουν στα ήδη αναθεωρημένα προγράμματα σπουδών επεξεργάζονται Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και υπουργείο Παιδείας προκειμένου να μπορέσουν να εφαρμοστούν από την ερχόμενη σχολική χρονιά στην πλειονότητα των μαθημάτων.
Πρόκειται για τα προγράμματα που είχαν καταρτιστεί μέσω ΕΣΠΑ επί υπουργίας Άννας Διαμαντοπούλου. Όσο για τα Θρησκευτικά, εφαρμόζονται ήδη φέτος, και θα αξιολογηθούν μέσα στο καλοκαίρι.

Μέχρι τότε, η επιτροπή που έχει καταρτιστεί εκ μέρους της Εκκλησίας αναμένεται να καταθέσει τις προτάσεις της, που θα αξιολογηθούν από το ΙΕΠ, για να σχεδιαστεί η νέα φυσιογνωμία του μαθήματος. Για τον χειμώνα του 2017-2018 προγραμματίζεται η εκκίνηση της συγγραφής και των νέων βιβλίων για το μάθημα. Τα παραπάνω βρέθηκαν στο τραπέζι και της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου με τον πρόεδρο του ΙΕΠ Γεράσιμο Κουζέλη. Αίρεται, επομένως, η παρεξήγηση που υπήρξε με την Υπουργική Απόφαση προς τον Διόφαντο για τα βιβλία Δημοτικού που θα τυπωθούν· τα βιβλία δεν ήταν στην Υπουργική Απόφαση όχι γιατί θα αλλάξουν φέτος, αλλά γιατί χρήζουν ελάχιστων διορθώσεων.

Συνάντηση Κ. Γαβρόγλου - Ιερώνυμου τη Δευτέρα
Τη Δευτέρα το απόγευμα, πάντως, το μάθημα των Θρησκευτικών θα τεθεί στη συνάντηση του Κ. Γαβρόγλου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Όπως έχει πει ο νέος υπουργός, “προχωράμε κατά τα συμφωνηθέντα”. Δηλαδή εφαρμόζονται φέτος τα νέα Προγράμματα Σπουδών ως έχουν, αξιολογούνται, γίνονται αλλαγές και στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνουν τα βιβλία.

Τις θέσεις της Ιεραρχίας επανέλαβε προχθές ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος σε ημερίδα για το μάθημα στον Βόλο. Επανέλαβε, δηλαδή, τις τρεις προϋποθέσεις που είχε θέσει η Εκκλησία ως βάση του διαλόγου με την Πολιτεία: Την υποχρεωτικότητα του μαθήματος, τη διατήρηση του δίωρου διδασκαλίας και τον ορθόδοξο χαρακτήρα του.

Για τα νέα προγράμματα σπουδών ο Σταύρος Γιαγκάζογλου, σύμβουλος για τα Θρησκευτικά σε ΥΠΠΕΘ και ΙΕΠ, τόνισε από την ημερίδα ότι θεμελιώνονται σε στέρεα επιστημονική και παιδαγωγική βάση και οδηγούν σε ένα πολυτροπικό περιβάλλον μάθησης. Μάλιστα, ως προς την κεντρική θέση της ορθόδοξης παράδοσης, είπε πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή.
Μ.ΚΩ. - ΑΥΓΗ

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μικροδιορθώσεις στα βιβλία Θρησκευτικών του Δημοτικού; Θα τρελαθούμε; Για μια χρονιά ακόμη δηλ. την επόμενη, 2017-2018, το ΙΕΠ θα κάνει μικροδιορθώσεις που δεν έκανε εδώ και 10 χρόνια, από το 2006! Και αυτές θα γίνουν για τη μια χρονιά που θέλουν να τα επανατυπώσουν!
Κάτι δεν κολλάει...
Εγώ λέω ότι το ΙΕΠ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει αν προλαβαίνει να ετοιμάσει τα νέα βιβλία ή μάλλον αν προλαβαίνει να κάνει και το τυπικό μέρος, προκηρύξεις, χρηματοδοτήσεις, εκτυπώσεις ώστε να τα στείλει στο σχολείο το Σεπτέμβριο. Βλέποντας και κάνοντας. Αν δούμε ότι προλαβαίνουμε ΟΚ. Αν όχι, στέλνουμε τα παλιά. ή δεν στέλνουμε καθόλου βιβλία για τα θρησκευτικά!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Είναι σαφές πως τo παραπάνω εκτεθέν Άρθρο καταδεικνύει τα εξής :

1. Εξακολουθεί να εφαρμόζεται απαρεγκλίτως η χαραχθείσα Εκπαιδευτική Πολιτική ΄΄ επί υπουργίας Άννας Διαμαντοπούλου ΄΄ και πως οι επακολουθήσασες Κυβερνήσεις πολύ δε περισσότερο η σημερινή , συναίνεσαν και συμπλέουν πλήρως , στη κατευθυντήρια αυτήν γραμμή.
2. Κατ΄επέκτασιν, δεν ήταν καθόλου τυχαίο το γεγονός της μη εκτύπωσης Βιβλίων Θρησκευτικών κατά το Σχολικό Έτος 20112 - 2013 και η παραπομπή μας σε συστηματική εκτύπωση και χρήση φωτοτυπιών, με το απαράδεκτο επιχείρημα πως τάχα δεν τυπώθηκαν εγκαίρως ένεκα της οικονομικής κρίσης και άλλα αποκοιμιστικά. Ήταν προπαρασκευαστικό μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου να καταργηθούν τα υπάρχοντα βιβλία εν όψει της, από τότε, εξυφαινομένης εφαρμογής του Νέου Προγράμματος Σπουδών. Μόνον, που δεν υπολόγισαν την υπάρξασα κατακραυγή ( Γονέων, Μαθητών, Καθηγητών και του Τύπου ) και οπισθοχώρησαν πρό των αντιδράσεων , αποστέλλοντας τυπωμένα βιβλία τον Απρίλιο 2012 και αναβάλλοντας αναγκαστικά την εκτέλεση των προθέσεών τους.
3. Κάθε άλλο παρά ανενημέρωτος επί όλων αυτών των τεκταινομένων εξελίξεων τελούσε λοιπόν ο Μακαριότατος και η περί αυτόν Εκκλησιαστική Επιτροπή - για να μην πω και ολόκληρη η Ιεραρχία - καθόλο αυτό το διαρρεύσαν χρονικό διάστημα , των 05,5 ετών. Άρα, δεν τίθεται καν θέμα αιφνιδιασμού του οποιουδήποτε προς την οποιαδήποτε πλευρά καθώς “ προχωράμε κατά τα συμφωνηθέντα ” και ας μην γίνεται άσκοπα μιά '' μάχη σκιών '' και προσπάθεια επίρριψης ευθυνών του ενός στον άλλον, εκ των υστέρων .... ( Συνεχίζεται ... )

Παυλίδης Δημήτριος

Ανώνυμος είπε...

4. Εν πάση περιπτώσει, Μακαριότατε , και εάν νομίζετε πως σας αδικώ με όσα παραθέτω - αν και πιστό και ενεργό μέλος της Χριστιανικής Εκκλησίας - σας προτείνω κάτι πραγματικά ρηξικέλευθο , με το οποίο πιστεύω πως εκτονώνεται άμεσα η όλη αναστάτωση , κατοχυρώνεται ο χαρακτήρας του Μαθήματος και σίγουρα αφοπλίζετε την παρούσα Κυβέρνηση , για να μην πω πως '' της τραβάτε και το χαλί κάτω από τα πόδια της '' : Να τους προτείνετε να αναλάβετε , Εσείς , ως Εκκλησία το κόστος επανέκδοσης και εκτύπωσης των παλαιών βιβλίων, ιδίοις εξόδοις , είτε μέσω χορηγών , που είναι βέβαιον ότι θα ευρεθούν είτε αναστέλλοντας την τροφοδοσία ετεροθρήσκων - για να μην πω λαθρομεταναστών, (την περίθαλψη των οποίων να αναλάβει η γείτονα χώρα που τους διοχετεύει, εντέχνως, στην Ελλάδα, ώστε να δημιουργήσει κραταιά Μουσουλμανική μειονότητα, εκ του μη όντος, και εν συνεχεία να επιζητά επαναχάραξη ή οριοθέτηση εκ νέου των συνόρων ) είτε ακόμη και εκτάκτων εράνων των Μητροπόλεων. Τι μπορούν να σας αντιτείνουν τότε ως επιχείρημα ; Είναι υποχρεωμένοι ηθικά και οικονομικά να το δεχτούν.
5. Είναι ολοφάνερον πως εφόσον έχουν λάβει κονδύλια, μέσω ΈΣΠΑ, για την εφαρμογή Νέων Προγραμμάτων Σπουδών ή πρέπει να τα εφαρμόσουν - τουλάχιστον για όσο χρόνο διαρκούν ή έχουν δεσμευτεί εγγράφως - ή πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα - που , προφανώς, και κατά το πλείστον - έχουν αναλωθεί - από αυτούς, που τα έλαβαν . Αυτό θα ισχύσει πολλώ δε μάλλον εάν ανατραπούν τα σχέδιά τους από μια ενδεχόμενη ή την επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. Πάντως, διάλογος από μηδενική βάση , με δεδομένη τη αναληφθείσα δέσμευση ΕΣΠΑ ή πιθανώς - ακόμη χειρότερα - και εντός του 3ου Μνημονίου, δεν είναι δυνατόν νομικά να υπάρξει, αυτή τη στιγμή.
6. Επ΄ αυτού , χρειάζεται μεγάλη επαγρύπνιση και προσοχή διότι κοιτάξτε τι γράφει το ως άνω άρθρο: ΄΄ Για τα νέα προγράμματα σπουδών ο Σταύρος Γιαγκάζογλου, σύμβουλος για τα Θρησκευτικά σε ΥΠΠΕΘ και ΙΕΠ, τόνισε από την ημερίδα ότι θεμελιώνονται σε στέρεα επιστημονική και παιδαγωγική βάση και οδηγούν σε ένα πολυτροπικό περιβάλλον μάθησης. Μάλιστα, ως προς την κεντρική θέση της ορθόδοξης παράδοσης, είπε πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή. ΄΄ , ό εστί μεθερμηνευόμενον αυτό θα αποτελέσει και την γραμμή άμυνας της Κυβέρνησης προκειμένου να αποπροσανατολιστεί το Ανώτατο Δικαστήριο. Ίσως , για αυτόν το λόγο , εμπλουτίζουν συνεχώς το ηλεκτρονικό υλικό του Μαθήματος στο ΙΕΠ , μήπως και φανεί πως υπερτερεί ο Ορθόδοξος χαρακτήρας του Μαθήματος. Η υπονόμευση και η υποτίμηση όμως τόσο στο περιεχόμενο όσο και στο τρόπο διδασκαλίας του είναι διάχυτη . Σχετικά , είναι πολύ σοφά τα όσα εύστοχα γράφει, ανιδιοτελώς , ο Καθηγητής κ. Ι. Κογκούλης - με τα οποία συμφωνώ απολύτως , παρότι δεν τον είχα ως Καθηγητή, όντας φοιτητής της Θεολογικής Αθηνών - και αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για το Μάθημα και το Κλάδο αλλά και για το Νομικό επιτελείο των προσφευγόντων στο Σ.τ.Ε. καθώς προσφέρει πλήθος αντιρρητικών επιχειρημάτων κατά των υποστηρικτών επώνυμων τε και ανώνυμων αλλά και Συλλογικών. Εννοείται πως κατά την εκδίκαση της υπόθεσης πρέπει όλοι - μα όλοι - όσοι αρνούμαστε συνειδησιακά την μετάλλαξη του Μαθήματος και αντιστεκόμαστε στον αποχρωματισμό του να είμαστε έξω από το Συμβούλιο Επικρατείας, διότι κυριολεκτικά κρίνεται η τύχη του και συνεπώς του Κλάδου μας.


Παυλίδης Δημήτριος

πρώην Αντιπρόεδρος του Συλλόγου

Αδιορίστων Θεολόγων Ελλάδος

Ανώνυμος είπε...

Προκαλεί πραγματικά εντύπωση το ενδιαφέρον της ΑΥΓΗΣ για την επίλυση του προβλήματος που έχει ανακύψει σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών αλλά και για την δήθεν αναβάθμισή του.
Μόνο που στο δημοσίευμα της εφημερίδας (υπογράφεται Μ.ΚΩ.) είναι απαραίτητο να γίνουν κάποιες παρατηρήσεις:
1.Διαβλέπει κανείς μια προσπάθεια της εφημερίδας να προκαταλάβει τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με το νέο υπουργό. Αναφέρει το δημοσίευμα ότι ο υπουργός είχε πει ότι «προχωράμε κατά τα συμφωνηθέντα» και στη συνέχεια εξηγεί τι σημαίνει η δήλωση αυτή του υπουργού. Μόνο που αυτό το ΔΗΛΑΔΗ (η εξήγηση που δίνει ) είναι παντελώς αυθαίρετη και παραπλανητική. Και αυτό γιατί άλλα είχε δηλώσει ο Αρχιεπίσκοπος σαν συμφωνηθέντα με την κυβέρνηση μετά τη συνάντηση στο πρωθυπουργικό γραφείο. Ο Αρχιεπίσκοπος είχε δήλωσε καθαρά ότι φέτος το μάθημα θα διδαχθεί από τα παλιά βιβλία. Αυτό το στοιχείο η εφημερίδα θέλει να το παραβλέπει και μάλιστα πολύ φοβούμαι σκόπιμα.
2.Αναφέρεται επίσης το δημοσίευμα και στα όσα είπε ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος σε ημερίδα στο Βόλο. Και στο σημείο αυτό ο/η δημοσιογράφος δεν τα παρουσιάζει τα γεγονότα με ακρίβεια. Αυτό το Δηλαδή που αναφέρει και πάλι μπερδεύει το θέμα. Ο συμφοιτητής μου στη Θεολογική Αθηνών και πολύ σεβαστός μου μητροπολίτης Ιγνάτιος έχει μεγάλες ευθύνες (κατά τη γνώμη μου πάντα) όσον αφορά το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών, αλλά για την ακρίβεια των πραγμάτων ο Σεβασμιώτατος στην ημερίδα ενημέρωσε το σώμα για τις θέσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για το μάθημα των Θρησκευτικών, ΚΑΘΩΣ (και όχι «Επανέλαβε, δηλαδή,...» που γράφει η εφημερίδα) και για τις τρεις προϋποθέσεις που είχε θέσει ως βάση του διαλόγου με την πολιτεία, δηλ. την υποχρεωτικότητα του μαθήματος, την διατήρηση του δίωρου διδασκαλίας και τον ορθόδοξο χαρακτήρα του.
Ακόμη θα πρότεινα να ακούσει ο/η δημοσιογράφος της Αυγής αλλά και ο πολυσέβαστός μου Σεβασμιώτατος Ιγνάτιος τι έλεγε ο ίδιος (ο Σεβασμιώτατος) στις δηλώσεις του μετά την Ιεραρχία στις 5/10/16. (στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=MkEKnUamLUI από το 2.12 κυρίως και μετά). Στο ερώτημα τι ζητάει η Εκκλησία από τον πρωθυπουργό ο Σεβασμιώτατος απαντά κατά λέξη: « Αυτό που ζητάμε είναι για τη φετινή χρονιά να ανασταλεί ει δυνατόν το πρόγραμμα σπουδών όπως έχει εκπονηθεί και αυτή τη στιγμή εξελίσσεται ….»
Όσον αφορά τις τρεις προϋποθέσεις, αυτές είναι νομίζω αυτονόητες εκτός και αν στην ελληνική κοινωνία έχει επέλθει τέτοια μεταβολή που να κινδυνεύει η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών σε Ορθόδοξους μαθητές και ο ορθόδοξος χαρακτήρας του μαθήματος! Και θεωρείται αυτό επιτυχία!!
Αν η εφημερίδα ΑΥΓΗ ενδιαφέρεται πραγματικά για τις θέσεις της Ιεραρχίας στο θέμα ας απευθυνθεί στον μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο ο οποίος γνωρίζει το ζήτημα όσο κανένας. Ίσως όμως αυτό να μη βολεύει. Ίσως γιατί πρέπει να συνεχίζεται η σύγχυση.
Όσο για τον κ. Γιαγκάζογλου μια άλλη φορά……
Πιστεύω, τέλος, ότι η συνάντηση του κ. Υπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο και η Ιεραρχία στη συνέχεια είναι η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ για να δοθεί επιτέλους ένα ΤΕΛΟΣ που θα επιτρέπει να δοξάζουμε το Θεό και να «ευχαριστούμε» τον κ. Φίλη (μη φαίνεται παράξενο ούτε απλοϊκό) που προχώρησε στην εφαρμογή των νέων προγραμμάτων έτσι απότομα και προέκυψε όλη αυτή η αναστάτωση γιατί διαφορετικά κάποιοι άλλοι μπορεί να την προχωρούσαν κρυφά και αθόρυβα.
Ίσως κάποιοι να μη υπολογίζουν και την Πρόνοια του Θεού!!! (και είναι νομίζω πολλοί).
Ήθελα να ήξερα πραγματικά γιατί σε κάποιους ανθρώπους δεν αρέσει η Αλήθεια!!. Γιατί προσπαθούν με έναν πονηρό και δόλιο θα έλεγα τρόπο να δημιουργήσουν σύγχυση και με μισές αλήθειες βιαστικά να κλείσει το θέμα. Εύχομαι ολόψυχα να μη τους γίνει το χατίρι!!
Ν.Σ.

Ανώνυμος είπε...

Το σχόλιό μου προς το τέλος έχει μια φράση εντελώς άστοχη. Φυσικά τίποτε δεν μπορεί να γίνει στα κρυφά και αθόρυβα. Μπορεί όμως να γίνει σταδιακά, βήμα-βήμα. Ζητώ συγνώμη!!
Ν.Σ.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)