30/11/16

Αμετανόητος Φίλης: Νέα επίθεση στην Εκκλησία

Αμετανόητος Φίλης: Νέα επίθεση στην Εκκλησία και καρφιά κατά ΣΥΡΙΖΑ
Συνεχίζει την πολεμική εναντίον της Εκκλησίας ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.
Σε παρέμβασή του κατά τη δημόσια συζήτηση με τίτλο «Σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας και Συνταγματική Αναθεώρηση»
που συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και η Εταιρεία Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου, ομάδα πανεπιστημιακών και ακαδημαϊκών στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, έκανε λόγο για συμφωνημένη αλλαγή στο μάθημα των Θρησκευτικών με τον Αρχιεπίσκοπο επί τριετία.
O κ. Φίλης μίλησε για «παρεμβάσεις» μητροπολιτών και κληρικών στα σχολεία ενώ άφησε αιχμές και προέτρεψε τα πολιτικά κόμματα «και δυστυχώς και το δικό μου, αν και εγώ προέρχομαι από την Αριστερά», όπως είπε χαρακτηριστικά, να ξεφύγουν από την αντίληψη της ψηφοθηρικής εκμετάλλευσης των πιστών και της Εκκλησίας
Επίσης ο κ. Φίλης εξέφρασε την εκτίμηση, ότι τα θέματα διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος και άλλων θρησκευμάτων να μετατεθούν στο υπουργείο Εσωτερικών και επί του παρόντος, για λόγους δημοσίας τάξεως και ενότητας του λαού, η Εκκλησία να παραμείνει ΝΠΔΔ και όχι Ιδιωτικού Δικαίου.
Ο επίτιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών Μιχάλης Σταθόπουλος, ασκησε σκληρή κριτική στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, λέγοντας ότι «εγκατέλειψε την μετριοπάθεια και την σύνεση και έκανε προσβλητικές και αντιχριστιανικές δηλώσεις».
Για τις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας διευκρίνισε πως «η διάκριση, δεν αφορά την κοινωνία, η οποία μπορεί να θρησκεύει όσο θέλει».
Για το μάθημα των θρησκευτικών ο κ.. Σταθόπουλος είπε ότι είναι αυτονόητο ότι πως αποτελεί θέμα της πολιτείας, ποιά θα είναι τα μαθήματα και πόσες ώρες θα διδάσκονται, και εξέφρασε την άποψη «να συζητήσει η Εκκλησία, αλλά η γνώμη της να μην είναι δεσμευτική», «την απόφαση, όμως, θα την πάρει η πολιτεία».
Ο κ. Νίκος Αλιβιζάτος, μεταξύ άλλων, προσέγγισε το θέμα μεθοδολογικά, ιστορικοπολιτικά και σε επίπεδο Συντάγματος, για να επισημάνει ότι «ο απολογισμός είναι θετικός για τη θρησκευτική ελευθερία και τον σεβασμό των θρησκευτικών μειονοτήτων».
Επί του θέματος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής, καθηγητής της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης, επισήμανε ότι η «Αναθεώρηση του Συντάγματος προϋποθέτει υψηλή πολιτική και κοινωνική συναίνεση» και εξέφρασε την άποψη ότι «θα ήταν επικίνδυνο να ξεκινήσει κάποιος Συνταγματική Αναθεώρηση».
Υπογράμμισε, πως «η κοινωνία, το πλήρωμα, είναι πεπεισμένη ότι πρέπει να λειτουργεί εκκλησιολογικά α λα καρτ», καθώς και ότι «το σύστημα των συνταγματικά ρυθμισμένων σχάσεων ισχύει στην Ελλάδα».
Ο ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, πρόεδρος της Εταιρείας Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου Ιωάννης Κονιδάρης, διευκρίνισε ότι ουδείς θέτει θέμα χωρισμού Εκκλησίας και κοινωνίας και ότι δεν κάνει λόγο για χωρισμό Εκκλησίας - πολιτείας, αλλά για διάκριση.
Ο Ιωάννης Κονιδάρης, επισήμανε ότι απαιτούνται πολλές γενιές προκειμένου να γίνει η προετοιμασία για τη Συνταγματική αναθεώρηση και σημείωσε πώς «χάθηκε το μομέντουμ, η ευκαιρία την στιγμή της μεταπολίτευσης, να αφεθεί η Εκκλησία να ρυθμίζει τα του οίκου της, αλλά και το ζήτημα των Θρησκευτικών».
Τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του αρ. 3 που αφορά τις σχέσεις Εκκλησίας της Ελλάδος και Πολιτείας, Οικουμενικού Πατριαρχείου με πολιτείας, αλλά και Εκκλησίας της Ελλάδος με Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Συντονιστής της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήταν ο καθηγητής του Παντείου και πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου Ξενοφώντας Κοντιάδης. Στην εκδήλωση μίλησαν οι Νίκος Αλιβιζάτος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ιωάννης Κονιδάρης και Μιχάλης Σταθόπουλος παρουσία του νυν και πρώην υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη και Κώστα Γαβρόγλου, πανεπιστημιακών, επιστημόνων και πλήθους κόσμου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο σταθόπουλος να εγκαλεί τον Αρχιεπίσκοπο για αντιχριστιανισμό!!! Ποιος; Αυτός που έχει να περάσει από εκκλησία ίσως από την παιδική του ηλικία.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)