5/11/16

Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης: Για τα θέματα της δημόσιας εκπαίδευσης και το μάθημα των θρησκευτικών αποφασίζει μόνο το κράτος

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΔΗΛΩΣΗ (26.09.2016)
Ανακοίνωση για τι μάθημα των Θρησκευτικών εξέδωσε ο Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μπαξεβανάκης , με την οποία δέχεται ότι η εκκλησία έχει σοβαρό έργο να επιτελέσει σε πολλούς τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας, αλλά δεν έχει ρόλο στη θρησκευτική εκπαίδευση. Αναλυτικά:

Το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών είναι έντονα φορτισμένο και απαιτεί ψυχραιμία και νηφαλιότητα.
Η αρμόδια επιστημονική επιτροπή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής μελέτησε σε βάθος το ζήτημα και κατέληξε σε ένα εμπεριστατωμένο πόρισμα. Σίγουρα, το μάθημα δεν μπορεί να συνεχίσει να διδάσκεται με τον σημερινό τρόπο. Το σχολείο δεν είναι κατηχητικό.
Καλό είναι, πάντως, να έχουν όλοι υπόψη τους ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για όλα τα μαθήματα ανήκει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Παιδείας. Δεν θα καθορίσουν την εκπαιδευτική πολιτική οι ακραίες φωνές ορισμένων συντηρητικών, ακόμα και ακροδεξιών κύκλων, που επιδιώκουν μάλιστα να εμπλέξουν και την Εκκλησία στην πολιτική διαμάχη.
Οι ρόλοι του Κράτους και της Εκκλησίας είναι διαφορετικοί. Η Εκκλησία έχει πολύ σοβαρό έργο να διαδραματίσει σε πολλούς τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες που περνά σήμερα η χώρα μας. Και σε πολλές περιπτώσεις, υπό την καθοδήγηση φωτισμένων ιεραρχών, ανταποκρίνεται εξαιρετικά. Για τα θέματα, όμως, της δημόσιας εκπαίδευσης αποφασίζει το Κράτος και κανένας άλλος.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΜΟΝΟ ΓΙΑ .... ΑΡΤΟΥΣ

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ κ.Υπουργοί!
Συγγνώμη ,αλλά οφείλετε να γνωρίζετε,ως πολιτευόμενοι άνδρες,ότι οι αποφάσεις της εκάστοτε πολιτείας για το Μάθημα των Θρησκευτικών,τις οποίες επικαλείστε,πρέπει να εναρμονίζονται με τις επιταγές του Συντάγματος και των Νόμων που εσείς οι ίδιοι υποτίθεται ότι υπηρετείτε (ή θα υπηρετήσετε) !!!
Το Σύνταγμα,λοιπόν, και οι σχετικοί Νόμοι ομιλούνε για Ορθόδοξο χαρακτήρα του Μαθήματος.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)