14/11/16

Μιχάλης Σταθόπουλος, Το μάθημα των Θρησκευτικών να αντικατασταθεί από τη Θρησκειολογία

Άρθρο του ομότιμου καθηγητή της Νομικής Σχολής Μιχάλη Σταθόπουλου φιλοξενεί η ΑΥΓΗ. Στο άρθρο διατυπώνονται εννέα θέσεις για το χωρισμός Εκκλησίας - Κράτους. Για το μάθημα των Θρησκευτικών ο Μιχ. Σταθόπουλος σημειώνει:
Ειδικά για το μάθημα των Θρησκευτικών, πρέπει κάποτε να παραδεχτούμε μια πραγματικότητα,
όσο κι αν είναι δυσάρεστη σε πολλούς, ότι, δηλαδή, όταν διδάσκουμε στα κρατικά σχολεία το μάθημα αυτό στα παιδιά συνεχώς από την ηλικία των έξι χρόνων, τους εμφυσούμε εξουσιαστικά αυτό που θέλουμε σε θέματα συνείδησης. Είναι άραγε σύμφωνο με την ελευθερία της συνείδησης να διδάσκεται μόνο μία θρησκεία, σαν η μόνη αλήθεια, στα σχολεία; Σωστότερο είναι το μάθημα των Θρησκευτικών να αντικατασταθεί από τη Θρησκειολογία, ένα μάθημα όπου θα διδάσκονται όλες οι θρησκείες και, βέβαια, σε μεγαλύτερη έκταση εκείνη που είναι δεμένη με τη δική μας την Ιστορία, τη χριστιανική ορθόδοξη. Από εκεί και πέρα, όσα παιδιά θέλουν μπορούν να παρακολουθούν, εκτός δημόσιου σχολείου, εκκλησιαστικά μαθήματα, π.χ. στα κατηχητικά της Εκκλησίας. Και στα πανεπιστήμια η Θεολογική Σχολή πρέπει να είναι Σχολή Θρησκειολογίας. Η Εκκλησία δικαιούται, βεβαίως, να έχει τη δική της εκπαίδευση και σε ανώτατη βαθμίδα, όσο της το επιτρέπουν οι δυνάμεις της (όπως π.χ. η Σχολή της Χάλκης). Αυτό όμως είναι εσωτερικό της θέμα, στο οποίο δεν πρέπει να παρεμβαίνει η Πολιτεία.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μαλιστα!!!

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το οποίο ισχυρίζεστε δηλαδή ΄΄ Σωστότερο είναι το μάθημα των Θρησκευτικών να αντικατασταθεί από τη Θρησκειολογία, ένα μάθημα όπου θα διδάσκονται όλες οι θρησκείες και, βέβαια, σε μεγαλύτερη έκταση εκείνη που είναι δεμένη με τη δική μας την Ιστορία, τη χριστιανική ορθόδοξη. ΄΄, ισχύει ήδη με την παρούσα δομή και λειτουργία του Μαθήματος.
Κατά συνέπειαν, οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια ανατροπής του υφιστάμενου Status Quo, είναι εκ του πονηρού και για να πλήξει την ουσία του, η οποία είναι ο Εσταυρωμένος Χριστός.
Άρα, έως εδώ, οι λεκτικές προσποιήσεις και οι τάχα ΄΄νεωτεριστικές΄΄ απόψεις που, απλώς, υποθάλπτουν την πολύ-καλά υποκρυπτόμενη Αθεϊα και που εν τέλει εκθέτουν τους διαχρονικούς θιασώτες της, ειδικά όταν αυτοί επικαλούνται, επιλεκτικά, την εφαρμογή της αρχής της Ανεξιθρησκείας.

Παυλίδης Δημήτριος

Δημήτριος Ἰ. Κάτσουρας είπε...

Εἶναι γνωστές παλαιόθεν οἱ ἀπόψεις σας κ. Σταθόπουλε. Γνωστή ἐπίσης καί ἡ ἀπέχθειά σας ἔναντι τῆς Ὀρθοδοξίας. Ὅμως, κάτι δέν ἔχετε κατανοήσει ἐσεῖς. Οἱ ἰδέες σας σωστές καί λογικές εἶναι γιά κάθε λαό πού θέτει σέ πρώτη προτεραιότητα τή συμμόρφωσή του μέ τά διεθνῶς κρατοῦντα ἤ τά ἐπιβαλλόμενα. Γιά τόν Ἑλληνικό λαό, ὅμως, πού θέλει νά παραμείνει καί Ἑλληνικός καί Χριστιανικός Ὀρθόδοξος αὐτά πού εἰσηγεῖσθε κάθε τρεῖς καί λίγο χωρίς καμμία πρωτοτυπία, εἶναι συνταγές ἀφελληνισμοῦ καί ἀποχριστιανισμοῦ, γι' αὐτό σᾶς εὐχαριστοῦμε ἀλλά δέ θά πάρουμε. Τώρα τό τί θά γίνει τελικῶς, θά τό δοῦμε. Ἐσεῖς τόν ἀγώνα σας κι ἐμεῖς τό δικό μας. Πάντως τά παιδιά, κ. Σταθόπουλε, δέν ἔχουν προτιμήσεις στήν τρυφερή ἡλικία τους σέ ζητήματα Θρησκείας καί ἀκολουθοῦν ὅτι ἀκολουθοῦν οἱ γονεῖς τους, ὅπως συμβαίνει σέ πολλά ἄλλα θέματα. Γι' αὐτό καί δέν εἴμεθα ἀφελεῖς νά ἐπιτρέψουμε τή ψευδοθρησκειολογική ἐπιμόρφωσή τους, ἡ ὁποία δέν θά τά βοηθήσει παρά μόνο σέ σύγχυση καί παραπλάνηση περί τῆς Ἀληθείας. Διότι γιά μᾶς τούς Χριστιανούς, κ. Σταθόπουλε, ἡ Ἀλήθεια δέν εἶναι ἰδέα, οὔτε ἰδεολογία, οὔτε φιλοσοφική ἀναζήτηση. Ἡ Ἀλήθεια γιά μᾶς εἶναι μία καί μοναδική, εἶναι ἐνυπόστατη. Εἶναι Πρόσωπο. Εἶναι ὁ Ἰησοῦς Χριστός, ὁ ἀληθινός Θεός καί ὁ μόνος ὁ ὁποῖος "ἐτόλμησε" νά πεῖ περί ἑαυτοῦ: Ἐγώ εἰμί ἡ ὁδός καί ἡ ἀλήθεια καί ἡ ζωή! Νά εἶστε καλά γιά τό ἐνδιαφέρον σας νά ἐπιβιώσουμε μέσα στό σύγχρονο κόσμο καί σύμφωνα μέ τά προτάγματά του καί τούς κανόνες του, ἀλλά ἐμεῖς δέν ἐνδιαφερόμαστε νά ἐπιβιώσουμε, ἀλλά νά ζήσουμε. Κι ἐδῶ, ἀληθινά, ἀλλά καί αἰωνίως!

Ανώνυμος είπε...

Φαινεται πως ο κ Σταθοπουλος αγνοει το Συνταγμα και ειδικα το αρθρο 3 καθως και το ΠΡΟΟΊΜΙΟ!!
Επισης με τα λεγομενα του μας πείθει οτι θεωρει οτι το Συνταγμα μετα την Αναθεωρηση δεν θα περιλαμβανει το ΠΡΟΟΊΜΙΟ καθως και το αρθρο 3.Ας γνωριζει ο κ Σταθοπουλος οτι αν Προοιμιο και αρθρο 3 του Συνταγματος εξαλειφθουν τοτε θα εχουμε ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ και ΟΧΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ.Θα εχει λοιπον η εκτελεστικη εξουσια παραβιασει τον στοχο της αναθεωρητικής βουλης και το αποτελεσμα θα ειναι ΕΝΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ !!!!

Ανώνυμος είπε...

Όπου ακούς πολλά κοκόρια αργεί να ξημερώσει!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΛΑ ΕΙΧΑΝ ΓΡΑΦΤΕΙ ΤΟΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΩΣ ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ ΣΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ.
ΟΛΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΑ ΑΨΟΓΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ.
ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ;

Ανώνυμος είπε...

Έκανε το 2000 τη βρώμικη δουλεία με το ΠΑΣΟΚ για την κατάργηση του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Μάλλον τώρα τον προορίζουν οι Συριζαίοι και για καινούργιο ρόλο που θα έχει να κάνει με την κατάργηση του άρθρου 3 και 16 του Συντάγματος. Θα τα καταφέρει; Ο καιρός θα το δείξει.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)