20/3/17

Μπαξεβανάκης: «Το μάθημα των θρησκευτικών θα αλλάξει, αν η Εκκλησία θέλει κατηχητικά ας τα κάνει η ίδια»

Με ομιλία στο ξενοδοχείο «ΡΕΞ» το βράδυ της Παρασκευής, έκλεισε ο «μαραθώνιος» της επίσκεψης του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Δημήτρη Μπαξεβανάκη στην Καλαμάτα.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την επιτροπή Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Οι αλλαγές στην Παιδεία». Πριν, τις αναφορές στα ζητήματα Παιδείας ο κ. Μπαξεβανάκης προέβη και σε σχολιασμό της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας…

«Η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα αλλά ας είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο»
Αναφορικά με το «φλέγον» θέμα του τελευταίου διαστήματος και το κλείσιμο της 2η αξιολόγησης, ο κ. Μπαξεβανάκης τόνισε, ότι άπαντες, πλην του κ. Μητσοτάκη, γνωρίζουν, ότι γι’ αυτή τη μεγάλη καθυστέρηση , ευθύνονται οι παράλογες απαιτήσεις των «θεσμών» , και όχι η ελληνική κυβέρνηση. Πρόσθεσε δε, ότι η ελληνική Κυβέρνηση τήρησε με το παραπάνω και με κόστος, την «υπογραφή» της, στην εκβιαστική συμφωνία του Αυγούστου του ’15, καλώντας και τους «θεσμούς» να πράξουν το ίδιο. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι σε καμία περίπτωση οι έλληνες πολίτες δεν θα πληρώσουν τα «σπασμένα» της κόντρας μεταξύ των θεσμών. Εξέφρασε,δε, την αισιοδοξία του ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα και με τον καλύτερο τρόπο για τους πολίτες, ωστόσο συμπλήρωσε ότι χωρίς να εννοεί κάτι και να κινδυνολογεί , καλό θα είναι να είμαστε πάντα έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο…

«Για πρώτη φορά τα τελευταία 6 χρόνια αυξήθηκαν οι δαπάνες στην παιδεία»
Εισερχόμενος στα θέματα παιδείας, που αποτελούσαν και το κεντρικό θέμα συζήτησης της εκδήλωσης, ο κ. Μπαξεβανάκης σημείωσε, ότι οι δεσμεύσεις της ελληνικής πολιτείας απέναντι στους «θεσμούς» είναι αναπόφευκτο να επηρεάζουν και τον τομέα της παιδείας, ωστόσο πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 6 χρόνια αυξήθηκαν οι δαπάνες στο χώρο της Παιδείας κατά 5%. Επίσης, εξήρε το ανθρώπινο επιστημονικό προσωπικό της χώρας μας που αναγνωρίζεται διεθνώς, λέγοντας πως ήρθε η ώρα να το αξιοποιήσουμε και όχι να το αφήσουμε να φεύγει από τη χώρα. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι το 2017 τα πράγματα θα είναι ακόμα καλύτερα και για το χώρο της παιδείας. Πάνω σ’ αυτό σημείωσε ότι τα δυο χρόνια που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην εξουσία τα πήγε πολύ καλύτερα απ’ ότι όλοι περίμεναν και «κόντρα» στους πάντες, κατάφερε να επιστρέψει και ένα μικρό μέρος στον ελληνικό λαό. Έτσι ευελπιστεί ότι το 2017 η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να δώσει ακόμα περισσότερα και σε περισσότερες κοινωνικές ομάδες. Σχετικά με τις αλλαγές που δρομολογούνται στο χώρο της παιδείας, ο κ. Υφυπουργός τόνισε ότι το πιο εύκολο για κάθε «ηγεσία» στο χώρο της παιδείας , θα ήταν να μην κάνει καμία αλλαγή και να αφήσει το «τέλμα» να συνεχίζεται… Σκοπός όμως της δικής τους διακυβέρνησης δεν είναι αυτός αλλά να αλλάξουν «ρότα» στην παιδεία. Εξέφρασε δε, την απογοήτευση του, που η προτεινόμενη «θεματική εβδομάδα» στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αντιμετωπίστηκε με επιθετικότητα ακόμα και από «προοδευτικούς» χώρους. Παρ’ όλες τις αντιδράσεις ο κ. Μπαξεβανάκης ξεκαθάρισε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, έχει σκοπό να προχωρήσει σε «τομές» στο χώρο της παιδείας με κύριο γνώμονα να αλλάξει κατεύθυνση η λογική της απομνημόνευσης που κυριαρχεί και να δημιουργήσουν παιδιά όχι «ρομπότ» αλλά με κριτική σκέψη. Όλο αυτό θα είναι προς όφελος της παιδείας, προς όφελος του μέλλοντος της χώρας μας, συμπλήρωσε ο υφυπουργός. Να σημειωθεί επίσης ότι εξήρε και τις προσπάθειες, ειδικά για τις αλλαγές στο χώρο της Α/βάθμιας εκπαίδευσης του πρώην Υπουργού κ. Φίλη.

«Αυτή η διαολεμένη παρένθεση θα αργήσει πολύ να κλείσει όσο και να προσπαθούν κάποιοι “φίλοι”»
Κλείνοντας την τοποθέτηση του οκ. υφυπουργός, έστειλε και το δικό του μήνυμα προς πρώην συντρόφους, φίλους και άσπονδους εχθρούς… με αρκετούς από τους οποίους άλλωστε νωρίτερα βρέθηκε και σε αντιπαράθεση στο κτίριο της Περιφέρειας. Απευθυνόμενος προς όλους αυτούς, ο υφυπουργός τόνισε ότι υπερβάλλουν πολλές φορές στα επιχειρήματα τους, και αν «ό μη γένοιτο» γίνει πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης τότε οι ίδιοι θα αναπολούν πρώτοι την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθούσε να κάνει πέντε σωστά πράγματα στο χώρο της Παιδείας. Ωστόσο, ο κ. Μπαξεβανάκης τόνισε, ότι ο κόσμος έχει κριτήριο , δεν επηρεάζεται και δε θα χρειαστεί να φθάσουμε σ’ αυτό το σημείο. «Αυτή η διαολεμένη παρένθεση δεν θα κλείσει σύντομα όσο και να προσπαθούν κάποιοι φίλοι μας» έκλεισε λέγοντας.

«Το μάθημα των θρησκευτικών θα αλλάξει… αν η εκκλησία θέλει κατηχητικά ας τα κάνει η ίδια»
Μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Μπαξεβανάκη ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις προς τον κ. υφυπουργό, τις οποίες και απάντησε για αρκετή ώρα και παρά την κούραση από το «βαρύ φορτίο» του προγράμματος της επισκέψεως του στην Καλαμάτα. Η ερώτηση που συγκέντρωσε τα περισσότερα «βλέμματα» ήρθε από την δημοτική σύμβουλο και αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Μαρία Βεργινάδη προς τον κ. υπουργό. Η κα Βεργινάδη αναρωτήθηκε με βάση και τον πρόσφατο «ντόρο» με το τροχαίο ατύχημα έξω από τη Λαμία που συγκλόνισε το πανελλήνιο, αν ήρθε η ώρα να αντικατασταθούν ώρες από μαθήματα, όπως τα θρησκευτικά, με μαθήματα για την οδηγική εκπαίδευση και συμπεριφορά ή σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Πρόσθεσε δε, ότι μόνο μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε τέτοιες αλλαγές, ζητώντας την άποψη του υφυπουργού. Απαντώντας στη Μαρία Βεργινάδη ο κ. Μπαξεβανάκης ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για δυο διαφορετικά θέματα που δεν πρέπει να συγχέονται. Έκανε γνωστό ότι ήδη και με επιτροπή στη Βουλή η κυβέρνηση μελετά την πιθανότητα μαθημάτων οδηγικής συμπεριφοράς στο σχολείο. Σχετικά με το θέμα των θρησκευτικών ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το μάθημα με τον τρόπο που διεξάγεται σήμερα… «Αν η εκκλησία θέλει κατηχητικά, ας τα κάνει η ίδια» τόνισε. Σημείωσε όμως, ότι ο διάλογος με την ηγεσία της Εκκλησίας και το Υπουργείο Παιδείας διεξάγεται σε πολύ καλά πλαίσιο. Ξεκαθάρισε όμως, ότι μόνο το κράτος αποφασίζει για το τι μαθήματα θα διδάσκονται στο σχολείο και με ποιον τρόπο και αυτό πρέπει να καταστεί σαφές και στην ηγεσία της Εκκλησίας.
Λίγο πριν το τέλος της συζήτησης ο υφυπουργός απάντησε και σε ερώτηση του επικεφαλή της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Καλαμάτας Μανώλη Μάκαρη σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη δημιουργία «Αγροτικών Λυκείων». Ο κ. Μπαξεβανάκης σημείωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας η δημιουργία ξεχωριστών και διαφορετικών σχολείων, αλλά η ένταξη όλων αυτών στα τεχνικά λύκεια.

Του Κώστα Γαζούλη

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχουν απίστευτο θράσος και αλαζονεία οι σημερινοί κυβερνώντες. Τα μέλη ενός κόμματος που εξαπάτησε τον κόσμο με ΤΡΟΜΕΡΑ ΨΕΜΜΑΤΑ(σκίσιμο μνημονίων, αύξηση συντάξεων, κατάργηση ΕΜΦΙΑ κτλ) προκαλούν τον κατεξοχήν θεσμό της ελληνικής κοινωνίας, την κιβωτό του έθνους που διέσωσε την αυτοσυνειδησία μας σε όλες τις δύσκολες στιγμές: Την Εκκλησία. Της συμπεριφέρονται λες και έχουν να κάνουν με σωματείο ή συνδικάτο. Μετρημένες είναι οι (πολιτικές σας) ημέρες κύριοι της κυβέρνησης. Σύντομα θα είστε μία ανάμνηση.

θρησκευτικά με χαρά είπε...

Και μάλιστα θλιβερή

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ κι εγώ με αυτά που γράφεις Συνάδελφε @ 9:22 μ.μ. μόνο να προσευχόμαστε όλοι μας να μην συνοδευτεί η απομάκρυνσή τους και με Εθνικές συμφορές , διότι αυτοί οι '' τύποι '' είναι ικανοί και έχουν μονίμως τον νούν τους στην εισαγωγή κάθε είδους κακού ...

Ανώνυμος είπε...

Πιθανόν οι πολιτικές τους μέρες να είναι μετρημένες. Μετρημένες είναι και οι μέρες του κατηχητικού - ομολογιακού κτλ κτλ όπως θέλετε πέστε το στο σχολείο. Ας έρθει όποια κυβέρνηση θέλει όσο δεξιά και να είναι. Αν συνεχίσουμε έτσι μετρημένες θα είναι και οι μέρες γενικά των Θρησκευτικών. Μη ζείτε σε φανταστικούς κόσμους με φουλ της θρησκοληψίας και κάθε είδους θρησκευτικίστικους ενθουσιασμούς που εκφέρονται από θεολόγους, παπάδες και πολιτικάντηδες.

ΥΓ: καθόλου θιασώτης το ΝΠΣ δεν είμαι όπως θα σπεύσουν διάφοροι κατ' εμέ αστοιχείωτοι να με χαρακτηρίσουν.

Ανώνυμος είπε...

Παραβιαζει καταφορα το ΣΥΝΤΑΓΜΑ.Το προοιμιο και αρθρο 16

Ανώνυμος είπε...

Τι ηθικολογία! Ωραίο κήρυγμα κάμετε, κύριε Συνάδελφε! Συγχαρητήρια!!! Άξιοοος!!!

Κλαυσίγελως, συνάδελφε. Λυπάμαι βαθύτατα, ειλικρινά. ανώνυμε @ 9:12 π.μ.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 9:12 π.μ. Και μόνο που θεωρείς ότι το μάθημα των Θρησκευτικών έχει κατηχητικό χαρακτήρα, αρκεί για να συμπεράνουμε ότι μάλλον έχεις μαύρα μεσάνυχτα από μάθημα θρησκευτικών το 2017 στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ή ανήκεις στην τρίτη ηλικία και θυμάσαι τα θρησκευτικά που διδάχθηκες την δεκαετία του ΄60, ή εσύ ζεις σε φανταστικό κόσμο. Συμφωνώ όμως μαζί σου στη διαπίστωση ότι οι μέρες του μαθήματος στα σχολεία είναι μετρημένες είτε με το παλιό είτε με το νέο πρόγραμμα σπουδών. Οι σύγχρονοι θεολόγοι πίστεψέ με δεν είναι φαντασιόπληκτοι ....όσο για τις θρησκοληψίες που αναφέρεις δεν ξέρω τι έχεις κατά νου...αλλά η ΠΕΘ, που εκπροσωπεί επίσημα τον κλάδο, διατυπώνει ένα σύγχρονο, τεκμηριωμένο, ζωντανό και ορθόδοξο λόγο χωρίς υπερβολές.

Ανώνυμος είπε...

Συνάδελφε (25 Μαρτίου 2017 - 11:00 μ.μ.),

Άς μην βιαζόμαστε και να μην παρασυρόμαστε για το θέμα του εάν οι μέρες του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία είναι μετρημένες . Αυτό θα το κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο Ύψιστος Θεός του Χριστιανισμού και βέβαια η επίμονη αντίσταση όλων μας ακόμη και εάν προλάβουν να μας φέρουν " Φακέλους Μαθητή " με το ΝΠΣ. Προσωπικά και σε αυτή τη περίπτωση θα διδάσκω για Χριστό και Ελλάδα, όπως και οι Πρόγονοί μας, οι οποίοι δεν λύγισαν επί τετρακόσια χρόνια δουλείας, στην Τουρκοκρατία. Πίστη και Αντοχή, Καλοί μου Συνάδελφοι, και μην πτοείσθε από διάφορες Κασσάνδρες ή μειοψηφικούς μεμψίμοιρους Κήρυκες του διχασμού και της σύγχυσης. Καλό Πάσχα σε όλους σας .

Ανώνυμος είπε...

Αυτός, ο @ 9:12 π.μ., ή κάποιος εγκάθετος του ΣΥΡΙΖΑ είναι, που μόνο τη μαύρη πλερέζα με τούλι δεν φόρεσε ακόμη επειδή οι ΄΄ πολιτικές μέρες τους είναι μετρημένες ΄΄, ή κάποιο αδίστακτο φερέφωνο των Θρησκευτικών απόψεων Φίλη, που τις αναπαράγει, ή Μηδενιστής που , σε αντίθεση με άλλους συναδέρφους του που χρησιμοποιούν το ΝΠΣ χωρίς τυμπανοκρουσίες, δεν ξέρει τίποτα άλλο από το να καταφέρεται συνέχεια κατά του Παλαιού Προγράμματος Σπουδών και του Κλάδου του, που έφτασε μάλιστα στο κατώτατο σημείο να εξισώνει ΄΄ θεολόγους, παπάδες και πολιτικάντηδες ΄΄ !!! Αξιόμεμπτος και Αξιολύπητος...

Ανώνυμος είπε...

Καλά εσύ του 9:02, δεν παίζεσαι! Για της Βουλής τα έδρανα πανέτοιμος είσαι! Πολιτικάντης με τα όλα του! Ότι ζητάει σήμερα η αγορά των λαϊκιστών, κάθε χρώματος, γαλάζιου, βαθύ μπλε, κόκκινου, πράσινου, πορτοκαλί και δεν συμμαζεύεται!

Ωραίος ο τρόπος γραφής, επίσης. Προπάντων οι λέξεις με τα κεφαλαία, η "κεφαλαιογράμματη" γραφή, μετά από πολλούς αιώνες επανήλθε! Άθλος!

Για τα διαστήματα ανάμεσα σε λέξεις και σημεία στίξης, τι να πω. Μεγαλείο! Κάμε και καμιά αίτηση για διορθωτής δοκιμίων σε εκδοτικό οίκο...

Πραγματική caze study (μελέτη περίπτωσης)!

Υ. Γ. Τα θαυμαστικά έχουν το λόγο τους εδώ.

Ανώνυμος είπε...

@ 2:53 π.μ. και προφανώς @ 9:12 π.μ.

Όποιος δεν έχει να γράψει κάτι ουσιαστικό ή υπερασπιστικό για τον αχαρακτήριστο εαυτό του, καλό θα ήταν να μην επιχειρεί με φληναφήματα να μετατρέψει τη συζήτηση μεταξύ Συναδέλφων του - που ο ίδιος προκάλεσε δια της γραφής του - σε επίπεδο συνοικιακής κουβέντας ή κουτσομπολιού Καφενείου, κατά πως αρμόζει σε έναν Μηδενιστή, διότι το μόνο που καταφέρνει είναι να αυτο-διασύρεται έτι μάλλον! Όσο για τον ''Πολιτικαντισμό'', να υποθέσουμε πως, επειδή τον επικαλείται διαρκώς, είναι και θιασώτης του ή απλά τυχοδιώκτης ;

Ανώνυμος είπε...

Συνάδελφε.

Καυστικόν το σχόλιό μου στις 2:53 - (μόνον αυτό έγραψα) - προσωπικό σ' αυτή τη "συζήτηση" όπως την αποκαλείς. Συγνώμη αν σε πίκρανα, αλλά ήταν επιβεβλημένο. Ελάχιστα πλοηγούμαι σ' αυτό το blog και δεν συμμετάσχω σε σχολιασμούς. Αλλά, πως να το κάμουμε βρε αδελφέ μου, οι δημοσιεύσεις σου/σας και τα σχόλιά σου/σας σ' αυτό το δήθεν "θεολογικό" ιστοχώρο, ειλικρινώς δεν διαβάζονται από νοήμονες ανθρώπους. Μόνον Εκκλησία και Θεολογία δεν είναι. Τουλάχιστον όσα αφορούν το μάθημά μας.

"Μετά Τιμής"

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ: Έχει αξία η ΔΙΑΒΑΣΗ από τη ΣΤΑΥΡΩΣΗ στην ΑΝΑΣΤΑΣΗ... οφείλεις/τε να το κατανοήσεις/τε, αν το κατανοήσεις/τε κάποτε...

Ανώνυμος είπε...

Όταν κάποιος προσβάλλει ηθικά ένα δημοφιλές Χριστοκεντρικό Blog, αποκαλώντας το '' δήθεν "θεολογικό" ιστοχώρο '', ή αισθάνεται προσβεβλημένος από την εθελούσια συμμετοχή του σε αυτό , θεωρώ τουλάχιστον επιλήψιμο το να το χρησιμοποιεί πειρατικά . Ομοίως, όταν απευθύνεται σε Συναδέλφους του ενώ κρίνει εκ προοιμίου τα δημοσιεύματα και σχόλια τους ότι '' δεν διαβάζονται από νοήμονες ανθρώπους '' - όπως ο ίδιος νομίζει ότι είναι - θεωρείται αν μη τι άλλο σχιζοφρενικό το να επιθυμεί έναν (υποτιθέμενο ) διάλογο μαζί τους.

Είναι όμως κρίμα που τη σημασία για το τι εστί '' ΔΙΑΒΑΣΗ από τη ΣΤΑΥΡΩΣΗ στην ΑΝΑΣΤΑΣΗ...'' - καίτοι την επικαλείται ο Ανώνυμος 27 Μαρτίου 2017 - 5:25 μ.μ. - δεν θα την νιώσει ποτέ , αφού έχει καταδικάσει τον εαυτό του να είναι ένας αμετανόητος αλλάζων ή ένας loser for a lifetime…

Ανώνυμος είπε...

Παραφράζοντας έναν όρο του μακαρίτη Φώτη Κόντογλου, συνάδελφε του 11:15, (και το εννοώ, δίχως ίχνος προσβολής προς το πρόσωπό σου): ¨λαμπαφούρες" όσες γράφεις.

Ανώνυμος είπε...

Εντελώς άστοχο το παράδειγμα... Η απόλυτη σύγχυση στο νου του ''υπέρ-νοήμονος'' Ανωνύμου ( 28 Μαρτίου 2017 - 8:28 μ.μ ) - γι΄αυτό και δεν τον παρεξηγώ - όμως και η όντως Παράφραση! Τα σχόλιά μου δεν είναι δυνατόν εξ αντικειμένου να αποτελούν "Λαμπαφούρες", καθότι ακολουθώ με εντιμότητα το Παλαιό Πρόγραμμα Σπουδών των Θρησκευτικών δηλαδή τη γνήσια Ορθόδοξη Παράδοση ενώ ακόμη από τα γραφόμενα αμφοτέρων αποδεικνύεται ποιός, πόσο και για ποιό λόγο επιχειρεί με νεωτεριστικούς ισχυρισμούς δηλαδή "Λαμπαφούρες" να παραπλανήσει το Αναγνωστικό Κοινό, του κατά τη γνώμη του, '' δήθεν "θεολογικό" ιστοχώρο '' αυτόν. Άρα, ο Φώτης Κόντογλου θα ήταν υπερήφανος μάλλον για τη δική μου Παραδοσιακή στάση.

Παρόλα ταύτα, Εύχομαι και ευελπιστώ συνερχόμενος να ανεύρει το δρόμο του, κάποια ημέρα, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για ηλικιακά νέο παιδί ... Καλό Πάσχα σε όλους.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)