12/12/17

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Μιλάει και ο Ερντογάν για Λοζάνη...

Μιλάει και ο Ερντογάν για Λοζάνη...
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Τόλμησε να μιλήσει για τη Συνθήκη της Λοζάνης ο πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ερντογάν στην Αθήνα, ο άνθρωπος που συνεχίζει την απάνθρωπη συμπεριφορά ηγετών της γείτονος έναντι των Ρωμιών της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης.
Η Ελληνική κυβέρνηση έχει πλέον και την ιστορική ευθύνη ότι του επέτρεψε να θίξει το θέμα όχι απολογούμενος και για να ζητήσει συγγνώμη για τα όσα τραγικά συνέβησαν και συμβαίνουν σε βάρος των Ελλήνων. Και όχι μόνο του επέτρεψε, αλλά απάντησε στην χωρίς αιδώ και με αυθάδεια αναφορά του, με σχεδόν απολογητικό ύφος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση αισθάνθηκαν την ανάγκη να μιλήσουν περί της Συνθήκης με αναφορά όχι στις  εκ μέρους της Τουρκίας επί 85 χρόνια συνεχείς παραβιάσεις της, ούτε στα βάσανα των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου, αλλά στα  δικαιώματα των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης, τα οποία αυτονοήτως απολαμβάνουν σε μια δημοκρατική χώρα, όπως η Ελλάδα.
Κυβέρνηση και Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μίλησαν  για τον υπονομευτικό, ως προς την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος,  ρόλο του Τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή, δεν μίλησαν για τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η γείτονα χώρα εξακολουθεί να το θεωρεί τουρκικό ίδρυμα και έχει υπό συνεχή παρακολούθηση και αδιάκοπο έλεγχο την κάθε  δραστηριότητά του. Στην πρόσφατη διαθρησκειακή συνάντηση στην Αθήνα, ο Πατριάρχης θεωρήθηκε εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Τουρκίας.... Ο άγγλος ιστορικός Στήβεν Ράνσιμαν ορθώς έχει χαρακτηρίσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο «Εκκλησία εν αιχμαλωσία». Στους κληρικούς του Πατριαρχείου εξακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση να τους απαγορεύει να κυκλοφορήσουν στην Τουρκία φορώντας το ράσο τους.  Επέβαλε επίσης στους Μητροπολίτες, που θέλουν να συμμετάσχουν στην εκλογή του Πατριάρχη, να καταστούν Τούρκοι υπήκοοι, με ό, τι συνεπάγεται αυτό στη συμπεριφορά τους.  Αυθαίρετα η Τουρκία έκλεισε  τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και έκτοτε την κρατά κλειστή. Επέτρεψε να βεβηλωθούν ο σπουδαιότερος παγκοσμίως χριστιανικός ναός της Αγίας Σοφίας και άλλοι ιστορικοί χριστιανικοί ναοί στην Κωνσταντινούπολη, που θα έπρεπε να είναι υπό την προστασία της ΟΥΝΕΣΚΟ, ως μοναδικά χριστιανικά μνημεία της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς.
Η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (Οικ. Ομ. Κων.) υπέβαλε προχθές υπόμνημα στον Πρόεδρο Ερντογάν και παλαιότερα στον αντιπρόεδρο του Χακάν Τσαβούσογλου. Με αυτό ζητεί να επιστραφούν στη διοίκηση της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας τα 18 «κατειλημμένα» ιδρύματα, που, κατά πλειοψηφία, βρίσκονται στα Πριγκηπόννησα και που παρανόμως διακατέχει η τουρκική κυβέρνηση. Επίσης ζητεί να επιστραφούν στη δικαιούχο Ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Πόλης τα πενήντα περίπου ακίνητα που βρίσκονται στη συνοικία του Γαλατά και που ακόμα βρίσκονται υπό την παράνομη κατοχή των απογόνων του καταληψία Ευθήμ Ερένερολ. Ακόμη η Οικ. Ομ. Κων. επισημαίνει ότι η τουρκική κυβέρνηση ουσιαστικά απαγορεύει την παλιννόστηση στη γενέτειρα τους νέων στην ηλικία Κωνσταντινουπολιτών, που θέλουν να επιστρέψουν και να ζήσουν στη γενέτειρα των προγόνων τους.
Επί πλέον, μετά το πολυαίμακτο και απάνθρωπο πογκρόμ του 1955, διώχθηκαν και απελάθηκαν από την Κωνσταντινούπολη 120 χιλιάδες Ρωμιών. Σημειώνεται ότι οι απελάσεις κράτησαν από το 1955 έως το 1971 και ακόμη περισσότερο, έως ότου οι Έλληνες που απέμειναν στην Πόλη να είναι σήμερα λιγότεροι από 2000. Αυτό επισημάνθηκε σε Τούρκο καθηγητή πανεπιστημίου, σε Ημερίδα της Οικ. Ομ. Κων. και του ετέθη προς σύγκριση και προς σχολιασμό το γεγονός, ότι στην Πόλη το 1922 υπήρχαν 140.000 Ελλήνων και στη Δυτική Θράκη 100.000 Μουσουλμάνων και σήμερα οι Μουσουλμάνοι έχουν γίνει 120.000 και οι Έλληνες στην Πόλη λιγότεροι από 2.000. Ο Τούρκος καθηγητής απάντησε με ωμή ειλικρίνεια, ότι η Τουρκία είναι ισχυρό κράτος και μπόρεσε να το κάνει, ενώ η Ελλάδα μπορεί να ήθελε και εκείνη να το κάνει, αλλά δεν είχε και δεν έχει την ισχύ για να το κάνει....  
Κατά τα 75 περίπου χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης και κατά παράβασή της η Τουρκία δεν αναγνωρίζει νομική προσωπικότητα στα ευαγή ιδρύματα που ανήκουν στο Πατριαρχείο. Όπως αποκάλυψε στην ημερίδα της Οικ. Ομ. Κων. ο κ. Αντώνιος Παριζιάνος σήμερα στην Πόλη υπάρχουν 65 βακούφια που ανήκουν στη μειονότητα και στα περισσότερα των οποίων «οι κάτοικοι μετριούνται στα δάκτυλα της μιας χειρός». Εκλογές και σε αυτά τα Ιδρύματα έγιναν για τελευταία φορά το 1970. Έκτοτε απαγορεύθηκαν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σωστή διαχείρισή τους. Το αίτημα είναι να επιτραπούν πάλι οι εκλογές στα βακούφια. Βέβαια τίθεται το ερώτημα, με την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία, που κάνει τους Ρωμιούς να εξακολουθούν να εκπατρίζονται, και αν ακόμη η Γενική Διοίκηση Βακουφίων επιτρέψει τις εκλογές ποιοι θα υπάρχουν για να ψηφίσουν στα ρωμέϊκα Ιδρύματα της Πόλης;... Αυτό ακριβώς θέλει η Τουρκία. Με το να μην επιτρέπει να ενωθούν τα Ιδρύματα αυτά συρρικνώνονται από μέλη και όταν δεν μείνει κανένα,  θα περιέλθουν στο τουρκικό Δημόσιο. Τότε θα γίνει ο Νόμος που θα επιτρέπει να ενωθούν τα Ιδρύματα. Ενέργεια  πονηρή με ασφαλές, για την Τουρκία αποτέλεσμα. Στα υπό ένωση Ιδρύματα δεν θα υπάρχουν  μέλη, ούτε περιουσία, αλλά η Τουρκία θα προβάλλει την προπαγάνδα ότι προστάτευσε τα δικαιώματα της μειονότητας....
Ως προς την Ίμβρο, ιδιαίτερη πατρίδα του σημερινού Πατριάρχου, το 1923 και κατά παράβαση του άρθρου 14 της Συνθήκης της Λοζάνης απολύθηκαν τα εκλεγμένα από τους γηγενείς Έλληνες τοπικά διοικητικά στελέχη και εγκαταστάθηκαν Τούρκοι αξιωματούχοι, που ανέλαβαν όλες τις εξουσίες. Στην Τένεδο η Τουρκία απέλασε 64 Έλληνες προκρίτους, ως ανεπιθύμητους, αποκεφαλίζοντας έτσι την ηγεσία του ελληνικού νησιού. Στην Ίμβρο δεν υπήρχαν Τούρκοι έως το 1922. Τώρα είναι ελάχιστοι οι Έλληνες. Το 1923 η Τουρκία δεν επέτρεψε σε 1500 Ίμβριους, που είχαν καταφύγει στη Λήμνο και στη Θεσσαλονίκη, να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Στην Ίμβρο και στην Τένεδο επί πολλά χρόνια η Τουρκία απαγόρευε την ύπαρξη ελληνικού σχολείου για τα ελληνόπαιδα που είχαν απομείνει. 
Σήμερα στην Τουρκία καταπατώνται βάναυσα όχι μόνο τα δικαιώματα των Ελλήνων, των Κούρδων και των άλλων μειονοτήτων, αλλά και των ιδίων των Τούρκων. Και όμως ο Πρόεδρος Ερντογάν έχοντας συνείδηση ή ψευδαίσθηση  ότι είναι απόγονος της ισχυρής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του Σουλτάνου Σουλεϊμάν μιλάει ως να είναι επικυρίαρχος της Ελλάδας. Το δυσάρεστο για την Ελλάδα είναι ότι σήμερα δεν έχουμε οι Έλληνες έναν συνεχιστή του Κολοκοτρώνη, του Μακρυγιάννη και του Καποδίστρια, για να του απαντήσει καταλλήλως.- 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)