16/3/18

Τρίκαλα - Νέα προσπάθεια εκφοβισμού εκπαιδευτικών για την επιβολή των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Τηλ. 24310 26549
Τρίκαλα  7  Μαρτίου   2018
Αριθ. Πρωτ.2
Δελτίο τύπου
Την Τρίτη 6-03- 2018 πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα νέα συνάντηση των θεολόγων του νομού με την αρμόδια Σχολική Σύμβουλο για  “ενημέρωση” και ουσιαστικά προσπάθεια επιβολής των απαράδεκτων,  αντισυνταγματικών και πνευματοκτόνων Νέων Προγραμμάτων Σπουδών για το μάθημα των θρησκευτικών.
Η “επιμόρφωση” σύμφωνα με την πρόσκληση είχε δύο κυρίως θέματα, την Φιλοσοφία των Νέων Προγραμμάτων για τα θρησκευτικά και Φύλο και εκπαίδευση.

Πολλά τα μαργαριτάρια που ειπώθηκαν από την αρμόδια Σχολική Σύμβουλο στην εν λόγω συνάντηση. Μερικά από  αυτά  είναι:
1.  “Ως δημόσιοι υπάλληλοι οφείλουμε να υπηρετήσουμε το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, είτε συμφωνούμε είτε όχι αλλιώς να πάμε να κάνουμε κατηχητικό στην Εκκλησία”. Στο άκουσμα αυτών των απαράδεκτων απόψεων υπήρξε έντονη αντίδραση και αποδοκιμασία από τους εκπαιδευτικούς .
2. “Η κυβέρνηση ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό για τον διαχωρισμό Eκκλησίας και Κράτους….” με τους εκπαιδευτικούς να αντιδρούν  και πάλι για την πολιτικολογία σε ώρα εκπαιδευτικής  υποτίθεται ενημέρωσης.
3.  Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο “διφορούμενο και υποκριτικό “σύμφωνα με τα λεγόμενά της λόγο και ρόλο του Αρχιεπισκόπου για το μάθημα των θρησκευτικών.(άλλα λέει στην κυβέρνηση, ενώ συγχρόνως ξεσηκώνει κάποιους θεολόγους).
4.  Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην Ημερίδα  οι Σύμβουλοι των θεολόγων κλήθηκαν από το υπουργείο Παιδείας να πραγματοποιήσουν  επιμορφώσεις στους θεολόγους  σχετικά με τις έμφυλες ταυτότητες, γιατί παρατήρησαν στη θεματική εβδομάδα ότι  η ειδικότητα των θεολόγων απέφευγε το θέμα βάση στατιστικών δεδομένων. Κάποιοι  μάλιστα συνάδελφοι την ρώτησαν τι έγινε με το θέμα αυτό και με τις άλλες ειδικότητες, αν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία και γιατί  στοχοποιούν τους θεολόγους. Απάντηση όμως δε δόθηκε.
Μετά από όλα αυτά γίνεται φανερός ο αντιεκπαιδευτικός, αυταρχικός και χωρίς ουσιαστικό διάλογο ετσιθελικός τρόπος επιβολής των  Νέων Προγραμμάτων Σπουδών για το μάθημα των θρησκευτικών.
    Το Παράρτημα Τρικάλων της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων (ΠΕΘ) εκφράζει για ακόμα μια φορά την πλήρη στήριξή του στον αγώνα ενάντια στην εφαρμογή αυτών των Προγραμμάτων με τις τεράστιες δομικές και θεολογικές αδυναμίες και δηλώνει ότι οι θεολόγοι του Νομού Τρικάλων:
1) Συμφωνούμε απόλυτα με τις δηλώσεις (20/9/2016) του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ότι τα νέα Προγράμματα Σπουδών για το μάθημα των θρησκευτικών (ΦΕΚ υπ. αριθ. 143575/Δ2 ΥΑ 13.09.2016), που βεβιασμένα επιβάλλει στα σχολεία ο Υπουργός Παιδείας «είναι απαράδεκτα, είναι επικίνδυνα, είναι πράγματα που δεν θα αποδώσουν καρπούς, αλλά μεγάλη ζημιά στην παιδεία, γενικότερα στην κοινωνία μας, και ρήξη μέσα στην Εκκλησία στις σχέσεις με την πολιτεία».
2) Οι θεολόγοι καθηγητές, ως υπάλληλοι του κράτους, σύμφωνα με έγκυρες γνωμοδοτήσεις, έγκριτων νομικών, έχουν καθήκον άμα δε και δικαίωμα να τηρούν το Σύνταγμα και να μην εφαρμόζουν ολοφάνερα αντισυνταγματικές και παράνομες αποφάσεις της διοίκησης (ν. 3528/2007, αρθρ. 24 και 25 παρ. 3 εδάφιο 1ον  και Ποινικός Κώδικας, άρθρ. 21).
3) Σύμφωνα μάλιστα με τη γνωμοδότηση του Επιτίμου Ανωτάτου δικαστικού λειτουργού Απόστολου Βλάχου που ζήτησε η ΠΕΘ,  υφίσταται συνταγματική και νομοθετική επιταγή καθώς και δέσμευση της χώρας μας από τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης σύμφωνα με την οποία η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να σέβεται το δικαίωμα των γονέων να εξασφαλίζουν τη μόρφωση σύμφωνα προς τις δικές τους θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις και να παρέχει προς τούτο στους Έλληνες ορθόδοξους μαθητές την Ελληνορθόδοξη Παιδεία, ώστε συνακόλουθα οι διδάσκαλοι της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι θεολόγοι καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν την υποχρέωση και το δικαίωμα να αρνηθούν την εκτέλεση των παραπάνω αντισυνταγματικών και παρανόμων Υπουργικών Αποφάσεων.
         Την ίδια στιγμή οι γονείς των μαθητών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μη έχοντας άλλη λύση και για να αποτρέψουν την αποορθοδοξοποίηση τον παιδιών τους επιστρέφουν στο Υπουργείο Παιδείας ως απαράδεκτα, τα νέα βιβλία-φακέλους των θρησκευτικών που είναι απότοκα των Νέων Προγραμμάτων του μαθήματος. Έχουν κάθε λόγο και δικαίωμα να ανησυχούν και να απαιτούν και αυτοί με τη σειρά τους από την Πολιτεία αλλά και από εμάς τους εκπαιδευτικούς να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να διαφυλάξουμε το δικαίωμα των παιδιών τους στην παροχή Ελληνορθόδοξης εκπαίδευσης χωρίς επικίνδυνους πειραματισμούς και διδασκαλίες αντίθετες με την πίστη που πρεσβεύουν.  Αυτές τις ανησυχίες και τα δικαιώματα των μαθητών και των γονέων τους δηλώνουμε ότι τις σεβόμαστε και ότι θα σταθούμε δίπλα τους και υπερασπιστές τους.
4) Το Παράρτημα της ΠΕΘ νομού Τρικάλων ζητά να σταματήσει η όποια προσπάθεια εκφοβισμού των εκπαιδευτικών να εφαρμόσουν τις παράνομες αντισυνταγματικές, αντορθόδοξες, αντιπαιδαγωγικές και καταχρηστικές αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας.

Το ΔΣ της ΠΕΘ Τρικάλων

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί σας κάνει εντύπωση η στάση κάποιων υποστηρικτών των ΝΠΘ; Εδώ υπάρχουν σχολικοί σύμβουλοι ΠΕ01 που ενεργούν ως 'ταλιμπάν" των κυβερνητικών επιλογών αναφορικά με τη θρησκευτική εκπαίδευση στην Πατρίδα μας κρίνοντας από το πάθος και το ζήλο που υπερασπίζονται τα πολυθρησκευτικά προγράμματα. Κτίζουν καριέρες οι άνθρωποι. Για την παιδεία του ορθόδοξου λαού μας θα ενδιαφερθούν;

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω παρά να εκφράσω τα θερμά συγχαρητήριά μου στην Π.Ε.Θ. Τρικάλων!
Στῶμεν καλῶς!

Ανώνυμος είπε...

Ευγε στην ΠΕΘ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)