5/5/18

Σχετικά με τις αναθέσεις μαθημάτων στον κλάδο των Θεολόγων

Σχετικά με τις αναθέσεις μαθημάτων στον κλάδο των Θεολόγων (ΠΕ01)
του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου
1. Ακατανόητη η επιμονή του Υπουργείου στην αφαίρεση της β΄ ανάθεσης από τους Θεολόγους του μαθήματος της Ιστορίας Γυμνασίου και Α΄και Β΄ Λυκείου.
Η ΠΕΘ με έγγραφό της προς το ΥΠΠΕΘ και το ΙΕΠ είχε αναδείξει το γεγονός ότι στα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων των Θεολογικών Σχολών υπάρχουν πολλά μαθήματα Ιστορίας και ζητούσε την ανάθεση β΄ της Ιστορίας στους Θεολόγους. Η ανάθεση β΄ της Ιστορίας ίσχυε για χρόνια για τους Θεολόγους και πολλοί έχουμε διδάξει την Ιστορία όλων των τάξεων του Γυμνασίου.

Δεν έρχομαι σε αντιπαράθεση με τους άλλους κλάδους αλλά μία απλή σύγκριση των προγραμμάτων σπουδών των Θεολογικών Σχολών και αυτών των Ξενόγλωσσων Τμημάτων είναι αρκετή για να δείξει ότι είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη η ανάθεση β΄ της Ιστορίας στους καθηγητές Ξένων Γλωσσών (πολλοί ομολογούν ότι δεν έχουν ποτέ διδαχθεί Ιστορία στα πανεπιστημιακά τους χρόνια) και απλώς ανάθεση γ΄ στους Θεολόγους.

2. Η ανάθεση γ΄ των Θρησκευτικών στους Φιλολόγους είναι και για τους ίδιους μάλλον ανεπιθύμητη. Κανένας φιλόλογος ή εκπαιδευτικός άλλης ειδικότητας δεν έχει διδαχθεί θεολογικά μαθήματα στη διάρκεια των σπουδών του. Η ανάθεση προφανώς εξυπηρετεί μόνο υπηρεσιακές ανάγκες, οδηγεί όμως σε λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών Θεολόγων σε μικρά ακριτικά σχολεία.

3. Ορθή η διατήρηση της β΄ ανάθεσης στους Θεολόγους της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής Γ΄ Γυμνασίου και της Φιλοσοφίας Β΄ Λυκείου καθώς οι ίδιοι έχουν διδαχθεί πολλά μαθήματα Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

4. Γενική επισήμανση, ότι οι διαρκείς εναλλαγές των αναθέσεων μαθημάτων προφανώς γίνονται στο πλαίσιο κάλυψης των υπηρεσιακών αναγκών και όχι τόσο βάσει επιστημονικών κριτηρίων. Θα είχε ενδιαφέρον η δημοσίευση των σχετικών προτάσεων του ΙΕΠ βάσει των οποίων το ΥΠΠΕΘ προχωρά στις αναθέσεις μαθημάτων.

Σε κάθε περίπτωση η ανάθεση β΄ της Ιστορίας Γυμνασίου και Α΄ και Β΄ Λυκείου στους Θεολόγους και επιστημονικά τεκμηριωμένη είναι και θα εξυπηρετήσει προφανέστατα τις υπηρεσιακές ανάγκες, ιδιαίτερα σε μικρά σχολεία της χώρας.

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:
Επιστολή της ΠΕΘ προς τον Υπουργό Παιδείας, για τη Β΄ ανάθεση μαθημάτων στον κλάδο ΠΕ 01 Θεολόγων (2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)