23/5/18

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Ο εκβιασμός του Ερντογάν στις ΗΠΑ


Ο εκβιασμός του Ερντογάν στις ΗΠΑ
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, Άγγελος Μητρεώδης και Δημήτρης Κούκλατζης,  παραμένουν έγκλειστοι στις φυλακές της Αδριανούπολης.
Παγιδεύθηκαν για να εκβιάσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας την Ελληνική Κυβέρνηση. Το είπε ωμά: « Οι δύο δικοί σας για τους οκτώ δικούς μου» και υπονόησε: «Σου κρατώ τους ανθρώπους σου και επ΄ αόριστον στη φυλακή.   Κατηγορίες θα κατασκευάσω, ψευδομάρτυρες μου είναι εύκολο να παρουσιάσω. Για να σου τους δώσω θα μου παραδώσεις τους δικούς μου. Εσύ τους θες για να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, εγώ θεωρώ τους δικούς μου προδότες της πατρίδας τους και θέλω να τους εξοντώσω, όπως τους πρέπει...». Αυτή είναι η λογική και η κουλτούρα του κ. Ερντογάν. Η έννοια της δικαιοσύνης, οι κανόνες του διεθνούς δικαίου, η διαφορά μεταξύ των αδικημάτων, ο θεσμός της δίκαιης δίκης του είναι ξένα. Εκείνο που γνωρίζει είναι το αλισβερίσι. Γιατί ουδείς στον κόσμο μπορεί να πιστέψει πως οι Έλληνες στρατιωτικοί πατώντας (αν πάτησαν...) κάποια μέτρα μέσα στο τουρκικό έδαφος προκάλεσαν κάποιο κίνδυνο στα 783.562 τετραγωνικά χιλιόμετρα της έκτασης της γείτονος...
Ο κ. Ερντογάν συνηθίζει τη μέθοδο του εκβιασμού. Πριν τον κάνει  στην Ελλάδα, για παρόμοιο λόγο, τον έκανε νωρίτερα   σε βάρος των ΗΠΑ! Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 στο στόχο του κ. Ερντογάν μπήκε ο κατοικών στις ΗΠΑ  και έχων σημαντική επιρροή στους συμπατριώτες του, Τούρκος  ιμάμης Μοχαμάντ Φετουλάχ Γκιουλέν. Τότε ο κ. Ερντογαν ζήτησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ να του τον παραδώσει. Το αίτημά του απορρίφθηκε και σε απάντηση της απόρριψης προχώρησε στον εκβιασμό σε βάρος των ΗΠΑ.
Τον Οκτώβριο του 2016, τρεις μήνες μετά το πραξικόπημα και μετά την άρνηση των ΗΠΑ να παραδώσουν τον Γκιουλέν,  η κυβέρνηση Ερντογάν συνέλαβε τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, που ζούσε από 23ετίας στη Σμύρνη και εξυπηρετούσε τους Αμερικανούς της πόλης. Επί 17 μήνες παρέμεινε στη φυλακή, χωρίς να του απαγγελθεί κατηγορία. Τελικά παραπέμφθηκε στο δικαστήριο, στις αρχές Μαΐου 2018 (!!!) για συνεργασία με τρομοκράτες και ειδικότερα με το Κίνημα του Γκιουλέν και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν... Κατηγορίες  ανυπόστατες. Παρουσιάστηκαν όμως οι «κατάλληλοι» μάρτυρες. Ίχνος φυσικά δίκαιης δίκης.
Το θέμα έχει κινητοποιήσει πολλούς στις ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος Τραμπ και δεκάδες  Γερουσιαστών ζήτησαν την αποφυλάκισή του πάστορα Μπράνσον και, για τον ίδιο σκοπό, έως τώρα, έχουν συγκεντρωθεί στις ΗΠΑ 570.000 υπογραφές πολιτών. Τίποτε δεν έχουν πετύχει. Για τον κ. Ερντογάν ισχύει το αλισβερίσι: «Δός μου τον Γκιουλέν, να σου δώσω τον Μπράνσον»...
Ο Γερουσιαστής της Βόρειας Καρολίνας Τομ Τίλις δήλωσε ότι είναι πρωτοφανές μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να φυλακίζει άδικα πολίτη και να εκβιάζει άλλη χώρα μέλος του. Ας εισηγηθεί λοιπόν να ληφθούν μέτρα που να πονέσουν τον κ. Ερντογάν, για να καταλάβει ότι στον πολιτισμένο κόσμο δεν περνούν οι εκβιασμοί του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)