Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση στηρίζεται σε πέντε άξονες (ενίσχυση Βουλης- ενίσχυση άμεσης δημοκρατίας- κράτος δικαίου - σχέσεις με Εκκλησία - δικαιώματα)
ενώ ο πρωθυπουργός ανέλυσε σήμερα συγκεκριμένα μέτρα που θα εισάγει στη συζήτηση το κυβερνών κόμμα.
Το βασικό περιεχόμενο της πρότασης για την Συνταγματική Αναθεώρηση που αναμένεται να καταθέσει το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ο κ. Αλέξης Τσιπρας. Μιλώντας στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας επανέλαβε τους πέντε άξονες (ενίσχυση Βουλης- ενίσχυση άμεσης δημοκρατίας- κράτος δικαίου - σχέσεις με Εκκλησία - δικαιώματα) πάνω στους οποίους στηρίζεται η προταση για τις συνταγματικές τροποποιήσεις και ανέλυσε τα συγκεκριμένα μέτρα που θα εισάγει ο ΣΥΡΙΖΑ στην σχετικη συζητηση. Αναλυτικά απο την ομιλια του πρωθυπουργού η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα περιλαμβανει:
1.Συνταγματική καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος.
2. Καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας ώστε προταση δυσπιστίας να μην γίνεται δεκτή από το Κοινοβούλιο, παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και άλλος Πρωθυπουργός. Στόχος η ενίσχυση συνθηκών πολιτικής σταθερότητας, καθώς δυσκολεύει την πρόωρη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου.
3. Κατάργηση διαταξης που προβλεπει διάλυση του κοινοβουλίου λογω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της δημοκρατίας.
4.Σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής Προεδρου της Δημοκρατίας απο την Βουλή με αυξημενες πλειοψηφιες (200 και 180) τότε, είτε τριτη ψηφοφορια με απαίτηση 151 θετικών ψήφων είτε απευθείας εκλογή από τον λαό με αναμέτρηση των δύο πρώτων υποψηφίων στην τελευταία άγονη ψηφοφορία της Βουλής.
5.Απαγόρευση διορισμού εξωκοινοβουλευτικών πρωθυπουργών
6. Ίδρυση νέων Ανεξάρτητων αρχών μόνο με αυξημένη πελιοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.
7. Κατοχύρωση του δικαιώματος για διενέργεια δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία είτε για κρίσιμο εθνικό θέμα είτε για ψηφισμένο νομοσχέδιο.
8. Εισαγωγή του θεσμού της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας
9. Τροποποίηση του άρθρου 86 με κατάργηση της σύντομης παραγραφής των αδικημάτων που τελέστηκαν απο υπουργους κατα την άσκηση των καθηκόντων τους
10. Προσδιορισμός ειδικής δικονομικής διαδικασίας για τον διαχωρισμό των αδικημάτων που τελούνται κατα την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων και επ' ευκαιρία αυτών.
11.Η Βουλή αποφασίζει για την άρση της βουλευτικής ασυλίας μόνο για αδικήματα που τελούνται κατα την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων.
12. Καθιέρωση ορίου θητειών για τους βουλευτες.
13.Έναρξη διαλόγου για εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας με στόχο την ρητή συνταγματική κατοχύρωση για την θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους κανονιστικά και πρακτικα.
14. Αποσαφήνιση διατάξεων που απαγορεύουν την ιδιωτικοποίηση νερού, ηλεκτρικής ενέργειας
15. Συνταγματική κατοχύρωση του αποκλειστικού δικαιώματος των κοινωνικών εταίρων να ορίζουν τον κατώτατο μισθό.
Ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. - ΑΥΓΗ
2 σχόλια:
Κατά τα άλλα, αυτή η Πολιτική συνομοταξία σέβεται την Ορθοδοξία και τον ιστορικό ρόλο ή προτεραιότητα της κ.τ.λ. κ.τ.λ. παραμύθια που διεκήρυτταν έως πέρυσι με αφορμή το ΝΠΣ των Θρησκευτικών. Ας πρόσεχε ο Ελληνικός λαός, όταν ψήφιζε Εθνομηδενιστές και Αθεϊστές.
Στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ διαβάζω λίγο πιο αναλυτικά το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για Σύνταγμα και σχέσεις Εκκλησίας Κράτους:
Επίσης, σε ό, τι αφορά την σχέση Εκκλησίας-Κράτους, προτείνεται να μην απαλειφθεί το άρθρο 3 του Συντάγματος, που ορίζει ότι «επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού», αλλά αντίθετα να διαμορφωθεί ώστε να γίνει πιο «λιτό», «χωρίς να αφαιρεθούν ουσιώδη στοιχεία του» και να προστεθεί η «ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Στο πλαίσιο αυτό, θα είναι υποχρεωτικός ο πολιτικός όρκος για όλους τους αιρετούς και τους δημοσίους υπαλλήλους. Επίσης, θα υπάρξει ερμηνευτική δήλωση στο Σύνταγμα, ότι η «αναγνώριση της επικρατούσας θρησκείας δεν θα επιφέρει δυσμενείς συνέπειες έναντι άλλων θρησκειών».
Δημοσίευση σχολίου