20/10/18

«Οδηγεί στο σχίσμα η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ουκρανία» εκτιμά ο Πατριάρχης των Σέρβων κ. Ειρηναίος

Την έντονη δυσαρέσκεια του και την ανησυχία του για την απόφαση του οικουμενικού Πατριαρχείου να προχωρήσει στην αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας, εξέφρασε ο Πατριάρχης των Σέρβων κ. Ειρηναίος.
«Ως μία κίνηση που οδηγεί στο σχίσμα βιώνω την τελευταία ανακοίνωση, της 11ης Οκτωβρίου, της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως» αναφέρει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Večernje Novosti , ο προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας(SPC). Επισημαίνει δε ότι «η απόφαση αυτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου δημιουργεί την δυνατότητα - και την ενισχύει - για νέες διαιρέσεις εντός των τοπικών ορθόδοξων Εκκλησιών». Ο κ. Ειρηναίος ανέφερε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση του με τον οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στην Θεσσαλονίκη (27 Σεπτεμβρίου) προσπάθησε να αποτρέψει την κρίση αλλά δεν εισακούστηκε. Ο Πατριάρχης των Σέρβων επισημαίνει ότι η SPC δεν αμφιταλαντεύεται «υπέρ του ενός ή του άλλου» αλλά «επιθυμεί την ενότητα της Εκκλησίας, την ομόνοια, την υπευθυνότητα, την τήρηση της κανονικής τάξης και είναι ενάντια σε ότι διαιρεί και οδηγεί στο σχίσμα». Ο κ. Ειρηναίος εκφράζει την άποψη ότι το οικουμενικό Πατριαρχείο ακολουθεί την τακτική του Πόντιου Πιλάτου αποφεύγοντας να αναλάβει τις ευθύνες των πράξεων του. «Στην παράγραφο του κειμένου της απόφασης για την Ουκρανία, όπου γίνεται έκκληση για αποφυγή πράξεων βίας, αντιποίνων, αρπαγής ναών και μοναστηριών, το οικουμενικό Πατριαρχείο, φαίνεται να κλείνει τα μάτια μπρος στις ευκόλως προβλέψιμες συνέπειες των πράξεων του, μοιάζει με το νίψιμο των χεριών από τον Πιλάτο» επισημαίνει ο Πατριάρχης των Σέρβων κ. Ειρηναίος στην συνέντευξη του στην εφημερίδα Večernje Novosti του Βελιγραδίου.

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεση της σε κάθε μονομερή ενέργεια από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο θέμα της Ουκρανίας. Το πρόβλημα για την σερβική Εκκλησία δεν είναι μόνο η διατήρηση της εκκλησιαστικής κανονικής τάξης αλλά κυρίως ο φόβος μήπως συμβεί κάτι ανάλογο στο Μαυροβούνιο και την πΓΔ της Μακεδονίας. Στις δύο αυτές χώρες όπου οι τοπικές Εκκλησίες, επίσημα, ανήκουν στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Σερβίας υφίστανται δύο Εκκλησίες που διεκδικούν την αυτοκεφαλία. Στο Μαυροβούνιο είναι η «Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου» (CPC) και στην πΓΔ της Μακεδονίας η «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» (MPC). Οι δύο αυτές Εκκλησίες, σήμερα, δεν αναγνωρίζονται από καμία ορθόδοξη Εκκλησία στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)