6/10/18

Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την απειλή υπουργού για άσκηση πειθαρχικών διώξεων προς τους θεολόγους εκπαιδευτικούς που αρνούνται τη διδασκαλία του νέου μαθήματος των Θρησκευτικών

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΘΕΜΑ: «Απειλή υπουργού για άσκηση πειθαρχικών διώξεων στους θεολόγους εκπαιδευτικούς που αρνούνται τη διδασκαλία του νέου μαθήματος των Θρησκευτικών»

Με πειθαρχικές διώξεις απειλεί ο Υπουργός Παιδείας τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν το μάθημα των Θρησκευτικών σε περίπτωση που αρνηθούν να διδάξουν το νέο πρόγραμμα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Η αντίδραση αυτή προκλήθηκε κατόπιν εγγράφων που εστάλησαν από την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ) σε σχολεία της Επικράτειας, με την προτροπή να μη διδάσκουν τα Θρησκευτικά βάσει του νέου προγράμματος σπουδών του μαθήματος.
Στην εν λόγω επιστολή επισημαίνεται η συνεχιζόμενη προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να επιβάλει την εφαρμογή στα σχολεία των νέων πολυθρησκειακών Προγραμμάτων Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών, αγνοώντας την αντίδραση της πλειονότητας των γονέων, των Θεολόγων εκπαιδευτικών, των ιερέων, μοναχών/μοναζουσών και των Επισκόπων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Σημειωτέον δε ότι συμφώνως με τις αποφάσεις 660/2018 και 926/2018 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα νέα προγράμματα σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών κρίνονται αντισυνταγματικά και παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις ως προς το περιεχόμενο της Ορθόδοξης Χριστιανικής διδασκαλίας, ενώ ο προβλεπόμενος τρόπος διδασκαλίας δεν επαρκεί για την ανάπτυξη, εμπέδωση και ενίσχυση της Ορθόδοξης Χριστιανικής συνείδησης. Δεδομένου ότι ο υπουργός σχολιάζοντας την ενέργειας της ΠΕΘ, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «στη δημοκρατία υπάρχουν κανόνες και νόμοι», απορίας άξιο είναι γιατί δεν αποδέχεται τις αποφάσεις του ΣτΕ, τη στιγμή μάλιστα που έχει αποδειχθεί ότι τα τρέχοντα Προγράμματα είναι πανομοιότυπα με εκείνα του προκατόχου του στον υπουργικό θώκο.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Για ποιο λόγο συνεχίζει να μην αποδέχεται τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεδομένου ότι το ΣτΕ είναι το Ανώτατο Δικαστήριο ελέγχου της νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και έχει καταξιωθεί ως ο ισχυρός προστάτης του πολίτη και του Δημοσίου;
Ο υπουργός χρησιμοποιεί ως επιχείρημα ότι τα Προγράμματα που εφαρμόζονται το τρέχον διδακτικό έτος έχουν διαφορετικό αριθμό ΦΕΚ σε σχέση με εκείνα για τα οποία έχουν εκδοθεί οι προαναφερόμενες αποφάσεις του ΣτΕ. Η μόνη διαφορά μεταξύ των Προγραμμάτων είναι η αλλαγή του αριθμού ΦΕΚ; Να επισημανθούν - αν υπάρχουν - άλλες διαφοροποιήσεις.
Για ποιο λόγο στρέφεται εναντίον εκείνων των εκπαιδευτικών που αρνούνται να διδάξουν κάτι προδήλως αντισυνταγματικό, ως κυριαρχικώς και αμετακλήτως έχουν αποφανθεί οι προαναφερόμενες αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες πέραν των άλλων επισημαίνουν ότι μέσω της διδασκαλίας της πολυθρησκευτικής ύλης διαπράττεται η αξιόποινη πράξη του προσηλυτισμού;
Για ποιο λόγο δημιουργεί κλίμα εκφοβισμού και επιβολής εις βάρος των εκπαιδευτικών;
Αθήνα, 05/10/2018
Ο ερωτών Βουλευτής
Χρήστος Παππάς
Βουλευτής Επικρατείας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλά κάνετε και προβάλετε ανεξαρτήτως όλες τις ερωτήσεις και δηλώσεις όλων των βουλευτών ανεξαρτήτου κόμματος που υπερασπίζονται το Ορθόδοξο μάθημα των Θρησκευτικών.

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ είπε...

Δημοσιεύουμε όλες τις κοινοβουλευτικές δράσεις (Ερωτήσεις, Απαντήσεις, Επίκαιρες Ερωτήσεις κλπ) όλων των βουλευτών όλων των κομμάτων για τα Θρησκευτικά για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η δημοσίευση μιας είδησης δεν σημαίνει αποδοχή των θέσεων του προσώπου που πρωταγωνιστεί στην είδηση, πολύ δε περισσότερο δεν αποτελεί πολιτική τοποθέτηση.
Μπορείτε να δείτε Ερωτήσεις βουλευτών και παρεμβάσεις όλων των κομμάτων για τα Θρησκευτικά στην ετικέτα: ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜτΘ
http://thriskeftika.blogspot.com/search/label/%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%99%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%91%20%CE%9A%CE%9F%CE%9C%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%91%20%CE%93%CE%99%CE%91%20%CE%9C%CF%84%CE%98

Ανώνυμος είπε...

Δεν χρειάζεται να δίνετε εξηγήσεις για την αυτονόητη παρουσίαση όλων των κοινοβουλευτικών ερωτήσεων που αφορούν τα Θρησκευτικά.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)