15/10/18

Η Ρωσική Εκκλησία διακόπτει κάθε δεσμό με το Φανάρι

Κλιμακώνεται ο «ιερός» πόλεμος Μόσχας – Φαναρίου για το ουκρανικό ζήτημα καθώς η Ρωσική Εκκλησία αποφάσισε να διακόψει κάθε επικοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας, σε συνέχεια αυτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου το οποίο προχώρησε σε τρία καθοριστικά βήματα για την παραχώρηση της αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, η Μόσχα προβαίνει στη διακοπή κάθε δεσμού με το Φανάρι, δείχνοντας έμπρακτα την οργή και την αντίθεσή της στις κινήσεις του κ. Βαρθολομαίου.

«Η αποδοχή διαλόγου με σχισματικούς και πρόσωπα στα οποία έχει επιβληθεί ανάθεμα από εκκλησία άλλης δικαιοδοσίας, η επιβουλή σε ξένα κανονιστικά όρια, η προσπάθεια αποποίησης δικών της ιστορικών αποφάσεων και υποχρεώσεων, όλα αυτά θέτουν το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως έξω από τα όρια του κανονιστικού πεδίου και προς μεγάλη μας λύπη κάνει πλέον για εμάς αδύνατη την επαφή της ευχαριστίας με τους ιεράρχες, τους πνευματικούς και τους πιστούς» αναφέρεται.
«Στο εξής και μέχρι την άρση των αντικανονικών αποφάσεων που πήρε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, οι ιερείς του Πατριαρχείου Μόσχας είναι αδύνατο να συλλειτουργούν με τους κληρικούς της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και για τους πιστούς (αδύνατη) η συμμετοχή σε πράξεις λατρείας σε ναούς αυτής» προσθέτει η ανακοίνωση.

Ο μητροπολίτης Ιλαρίων δήλωσε ότι ελπίζει πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης θα αλλάξει τη θέση του για το ουκρανικό ζήτημα, ενώ από την πλευρά του ο ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος εξέφρασε την ελπίδα του «η Ορθόδοξη Εκκλησία να βρει τη δύναμη να ξεπεράσει τις δυσκολίες… να μείνει ενωμένη».
Υπενθυμίζεται πως, την Πέμπτη, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφάσισε να προχωρήσει στην παραχώρηση αυτοκεφαλίας της «Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Πατριαρχείο Κιέβου». Στο πλαίσιο αυτό, αφαίρεσε το δικαίωμα στον Πατριάρχη Μόσχας να χειροτονεί τον μητροπολίτη Κιέβου, επανέφερε στην κανονικότητα της Εκκλησίας δύο ιεράρχες της Ουκρανίας που θεωρούνται σχισματικοί και επανίδρυσε το Πατριαρχικό Σταυροπήγιο Κιέβου.

Είχε προηγηθεί δε, ένα 20ήμερο ανακοινώσεων και απειλών από το Πατριαρχείο της Μόσχας, που υποστήριζε ότι οι ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας είναι αντικανονικές, σημειώνοντας μάλιστα ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα φέρει αποκλειστική ευθύνη αν τελικώς υπάρξει Σχίσμα στην Ορθοδοξία.

Το Φανάρι, ωστόσο, αντί ανακοινώσεων και απαντήσεων είχε αποφασίσει να υποστηρίξει τις θέσεις του με τη δημοσιοποίηση ντοκουμέντων και εγγράφων τα οποία αποδεικνύουν – όπως επισημαίνεται από το Φανάρι – ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει κάθε δικαίωμα και προνόμιο να παραχωρήσει αυτοκεφαλία.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η συγκεκριμένη αντίδραση του Ρωσσικού πατριαρχείου μπορεί άνετα να θεωρηθή προβλέψιμη και αναμενόμενη. Παρόλα αυτά το πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως υπό την ηγεσία του επικίνδυνου για την παγκόσμια Ορθοδοξία πατριάρχη Βαρθολομαίου οδήγησε με την αδιαλλαξία του και τον ηγεμονισμό του τα πράγματα σε αυτό το ακραίο σημείο, με την ουσιαστική υποστήριξη, προφανέστατα, των ΗΠΑ, από τις οποίες φαίνεται πως ρυμουλκείται.
Λίαν ορθώς ο άξιος της αποστολής του μητροπολίτης Κυθήρων αιτήθηκε την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου αυτή να λάβει επίσημα θέση απέναντι στο φαναριωτικό εκκλησιολογικό και εκκλησιαστικό πραξικόπημα.
Ας ελπίσουμε ότι η Ελλαδική Εκκλησία θα αποδοκιμάσει στεντορεία τη φωνή το προαναφερθέν πραξικόπημα και θα ταχθεί με το μέρος της κανονικότητας.
Επιπλέον είναι μία άριστη ευκαιρία να τεθεί το θέμα της αποδεσμεύσεως των μητροπόλεων των κάκιστα ονομαζόμενων «Νέων Χωρών» από το πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και ο άμεσος τερματισμός του εκτρωματικού, από πλευράς Κανονικού Διακίου, εκκλησιαστικού εν Ελλάδι καθεστώτος επί τη βάσει του οποίου υφίστανται πέντε!!! εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες εντός της Ελλαδικής επικράτειας! Και να τεθή ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ σε εφαρμογή ο σχετικός ιερός κανών του μεγάλου Φωτίου «, «τά ἐκκλησιαστικά εἴωθε τοῖς πολιτικοῖς συμμεταβάλλεσθαι».
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναγνώριζε την ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ του ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΥ Φιλάρετου!

( Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ΑΝΤΙΛΕΓΕΙ στον ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ! ).

http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/24406-apokleistiko-otan-o-oikoumenikos-patriarxis-anagnorize-tin-kathairesi-tou-filaretou

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)