21/11/18

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Δήλιο πρόβλημα η ταύτιση Τσίπρα Ιερώνυμου

Δήλιο πρόβλημα η ταύτιση Τσίπρα Ιερώνυμου
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Οι λόγοι της εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου αποδοχής της σαφώς ετεροβαρούς για την Εκκλησία συμφωνίας με τον Αλ. Τσίπρα και της εν συνεχεία ταύτισής του με τις απόψεις του πρωθυπουργού αποτελούν δήλιο πρόβλημα. 
Το επιχείρημα των λίγων Αρχιερέων που υποστηρίζουν τη συμφωνία Τσίπρα - Αρχιεπισκόπου είναι δογματικό: Δείχνουν εμπιστοσύνη στον Αρχιεπίσκοπο,  γιατί ξέρει τι κάνει... Πίστευε και μη ερεύνα...

Ασφαλώς ο Αρχιεπίσκοπος ξέρει τι κάνει. Όποιος έχει προσωπική εμπειρία του 80χρονου κ. Ιερωνύμου γνωρίζει ότι έχει ευστροφία, όπως επίσης  γνώση και εμπειρία στα οικονομικά της Εκκλησίας. Επομένως λογικά δεν μπορούν να τον ξεγελάσουν, ούτε να του αποσπάσουν μια συγκατάθεση, στην οποία δεν συμφωνεί. Ο Αρχιεπίσκοπος έχει μελετήσει το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, έχει εκδώσει βιβλίο σχετικό και υποστήριζε την διατήρηση της μισθοδοσίας των κληρικών από το Δημόσιο. Μέχρι και δημοψήφισμα ζήτησε για τυχόν αλλαγή του στάτους στις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας. Πώς υπέγραψε, μετά χαράς μάλιστα, δυσμενέστατη συμφωνία για την εκκλησιαστική περιουσία και για τη μισθοδοσία των κληρικών, καθώς και πώς συμφώνησε στην προσθήκη στο άρθρο 3 του Συντάγματος του χαρακτηρισμού ότι το ελληνικό κράτος είναι «ουδετερόθρησκο», με ό, τι αυτό μπορεί να σημάνει στο μέλλον, για την Εκκλησία και τον Ελληνισμό; Δεν μπορεί κανείς εύκολα να πιστέψει ότι η συμφωνία ήταν δικής του έμπνευσης, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας. Θα αποτελούσε θανάσιμο πλήγμα για την θέση και την υστεροφημία του, αν ήταν αλήθεια.  
 Υποθέσεις για την αλλαγή της στάσης του πολλές. Βεβαιότητα καμία. Ορισμένοι ιεράρχες πιστεύουν ότι έχει συμπάθεια προς τον Αλ. Τσίπρα και πως θέλει να τον βοηθήσει να παραμείνει στην εξουσία. Πολύ χοντρό για να είναι αληθινό. Πάντως, αν ισχύει, το αποτέλεσμα είναι αντίθετο. Την ήττα στην Ιεραρχία του κ. Ιερωνύμου και τη δυσαρέσκεια των κληρικών και του πιστού λαού την χρεώνεται και ο Αλ. Τσίπρας.
 Άλλοι πιστεύουν ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι ικανότερος του Αρχιεπισκόπου στο πολιτικό σκάκι και τον έπεισε ότι με τη συμφωνία «έριξε» το Κόμμα του για να τον ικανοποιήσει και πως αν δεν συμφωνήσει, τότε η Εκκλησία θα καταστεί βορά των σκληροπυρηνικών του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους τώρα ελέγχει.... Είναι μια λογικοφανής υπόθεση. Μάλιστα όταν προστεθεί και το ότι για να πείσει τον Αρχιεπίσκοπο  ο Αλ. Τσίπρας απέπεμψε τον Ν. Φίλη και διόρισε στο Άγιον Όρος τον «δικό» του Κωστή Δήμτσα.
Όμως ο Αρχιεπίσκοπος γνωρίζει, πρέπει να γνωρίζει, ότι ο Αλ. Τσίπρας για να επιτύχει τους στόχους του παραπλάνησε, τον λαό και «τελείωσε» εν ψυχρώ σειρά ολόκληρη συντρόφων του. Πώς λοιπόν τον πίστεψε και του τα δίνει όλα έναντι μιας μελλοντικής γης Εδέμ - Ουτοπίας; Η παταγώδης και επώδυνη διάψευση της κομμουνιστικής  ιδεολογίας, στις περί «επίγειου παραδείσου» υποσχέσεις της δεν αφήνει περιθώρια στον Αρχιεπίσκοπο να έχει ψευδαισθήσεις... Και όμως.... Γιατί; Ιδού το δήλιο πρόβλημα.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)