19/11/18

Νίκος Φίλης: Εγώ έφυγα από το υπουργείο, αλλά η μεγάλη αλλαγή στα Θρησκευτικά έμεινε και ρίζωσε

Απόσπασμα συνέντευξης στο ΒΗΜΑ
Έχετε διατυπώσει σοβαρές ενστάσεις για το πλαίσιο συμφωνίας Κράτους – Εκκλησίας το οποίο συζητούσαν εδώ και τρία χρόνια Τσίπρας και Ιερώνυμος. Μήπως αυτός ήταν τελικά ο λόγος που αποπεμφθήκατε από την κυβέρνηση το 2016;
«Τι ακριβώς συνέβη με την απομάκρυνσή μου από το υπουργείο Παιδείας είναι σε όλους γνωστό. Διευκρινίζω για μια ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει καμία προσωπική βεντέτα με τον Αρχιεπίσκοπο. Ο Πρωθυπουργός ήξερε τις θέσεις μου για όλα τα ζητήματα που αφορούσαν τις αρμοδιότητές μου, συνεπώς και για το περιουσιακό της Εκκλησίας.
Θυμίζω, πάντως, ότι τότε η σύγκρουση με την Εκκλησία αφορούσε το μάθημα των Θρησκευτικών και έχω βέβαια την ικανοποίηση ότι ναι μεν εγώ έφυγα από το υπουργείο, αλλά η μεγάλη αλλαγή στα Θρησκευτικά έμεινε και ρίζωσε».

Ποια είναι τα προβληματικά σημεία κατά τη γνώμη σας;
«Το προβληματικό είναι ότι μιλάμε για την περιουσία της Εκκλησίας και για οφειλές της Πολιτείας χωρίς να υπάρχει κανένα νούμερο στο τραπέζι. Ρωτήστε τον Αρχιεπίσκοπο “Ποιο είναι, Μακαριότατε, το ακριβές ποσό που υποστηρίζετε ότι σας οφείλει το κράτος;”, να δούμε τι θα απαντήσει. Τίποτα, κανένα νούμερο δεν μπορεί να σας δώσει. Χωρίς έγκυρα στοιχεία, επικυρωμένα από τα αρμόδια κρατικά όργανα, δεν μπορούμε να πάρουμε καμία πολιτική απόφαση, ούτε βέβαια να αλλάξουμε αβασάνιστα την πάγια θέση της ελληνικής Πολιτείας ότι δεν οφείλει δεκάρα τσακιστή στην Εκκλησία. Γι’ αυτό έχω υποστηρίξει να περιμένουμε το Κτηματολόγιο, τα αποτελέσματα του σχετικού έργου του ΕΣΠΑ και άλλες μελέτες που πρέπει να υπάρξουν, ώστε να βαδίσουμε επί σταθερής βάσεως για την τελική συμφωνία και να κάνουμε τους σωστούς λογαριασμούς. Το “πίστευε και μη ερεύνα” και τα church statistics δεν μπορεί να είναι οι θεμέλιοι λίθοι επί των οποίων θα οικοδομήσουμε τις νέες σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας».

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ME ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ , ΛΕΥΙΤΗ ; ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΥΡΙΕ ΦΙΛΗ ΡΙΖΩΣΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ!! ΠΟΛΕΜΙΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΟΔΙΚΟΥ ΣΥΣΤΥΜΑΤΟΣ Ο ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

Με αυτό το πλευρό να κοιμάται.

Ανώνυμος είπε...

Παντως εγω στο γυμνασιο του παιδιου μου απαιτησα να γινεται διδασκαλια συμφωνα με τις αποφασεις του ΣΤΕ και οπως διαπιστωνω 2 μηνες μετα οι καθηγητες εχουν ανταποκριθει στο αιτημα μου.Το ιδιο ειχε γινει και περυσι στο δημοτικο οταν ακομα δεν ειχαν εκδοθει επισημα οι δικαστικες αποφασεις.

Ανώνυμος είπε...

Από την πρώτη μέρα που μπήκα στην τάξη ενημέρωσα μαθητές και μέσω αυτών, τους γονείς, για τις αποφάσεις του ΣτΕ και ξεκίνησα κανονικά από τα παλιά εγχειρίδια. Ούτε γονιός, ούτε μαθητές διαμαρτυρήθηκαν. Κανένα πρόβλημα. Τα παιδιά λένε πως φέτος καταλαβαίνουν θρησκευτικά. Αυτό για μένα είναι η ηθική ικανοποίηση. Δυστυχώς όμως έχουν απίστευτα κενά. Τις δύο προηγούμενες χρονιές ο άλλος συνάδελφος τους δίδασκε το Νέο ΠΣ. Απ' όσους συναδέλφους ρώτησα, τα παιδιά που διδάχτηκαν το ΠΣ έχουν μεγάλα κενά στις γνώσεις που αφορούν τον Χριστιανισμό.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)