6/1/19

Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία: Η υπογραφή του Τόμου Αυτοκεφαλίας θα φέρει μόνο προβλήματα, διχασμό και αμαρτία στην Ουκρανία

Ο Βαρθολομαίος απένειμε στο Κίεβο τον Τόμο για την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας
Ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος απένειμε στο Κίεβο τον Τόμο που εκχωρεί αυτοκεφαλία στη νεοϊδρυθείσα αποκαλούμενη Ουκρανική Εκκλησία. Ο Τόμος παραδόθηκε στον Επιφάνιο Δουμένκο μαζί με την ποιμαντορική ράβδο.

Τον Τόμο εκχώρησης αυτοκεφαλίας στην αποκαλούμενη Ουκρανική Εκκλησία απένειμε την Κυριακή στον επικεφαλής της νεοϊδρυθείσας εκκλησίας, Επιφάνιο Δουμένκο, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Το Σάββατο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε υπογράψει τον Τόμο για την αυτοκεφαλία της νεοϊδρυθείσας εκκλησίας.

Μετά την πρωινή προσευχή στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου, ο Βαρθολομαίος παρέδωσε τον Τόμο και την ποιμαντορική ράβδο στον Επιφάνιο, ο οποίος είχε εκλεγεί επικεφαλής της νέας ουκρανικής αυτοκέφαλης εκκλησίας στο πλαίσιο «ενωτική συνόδου» που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο στο Κίεβο με πρωτοβουλία του Ποροσένκο και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Στη σύνοδο παρευρέθησαν εκπρόσωποι κυρίως μη κανονικών δομών που δεν αναγνωρίζονται από τις εκκλησίες του ορθόδοξου κόσμου.

Στη σημερινή τελετή το «παρών» έδωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του.

Στην τελετή δεν παρευρέθησαν εκπρόσωποι των κανονικών Ορθόδοξων Εκκλησιών, καμία εκ των οποίων δεν έχει αναγνωρίσει τη νέα Ουκρανική Εκκλησία, εκτός από τον ίδιο τον Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης.

Η κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που δεν αναγνωρίζει την απόφαση, δήλωσε ότι η υπογραφή του Τόμου ήταν παράνομη και πως θα φέρει «προβλήματα, διχασμό και αμαρτία».

«Η υπογραφή (του Τόμου) και η κίνηση αυτή δε θα φέρει τίποτα άλλο παρά προκλήσεις και διαμάχες στην Ουκρανία. Θεωρούμε αυτές τις ενέργειες ως μη κανονικές και παράνομες, όπως ορίζεται στις αποφάσεις της Συνόδου της UOC (σ.σ. Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία). Η κίνηση αυτή θα φέρει μόνο προβλήματα, διχασμό και αμαρτία στην Ουκρανία», δήλωσε το Σάββατο, ο Βασίλι Ανισίμοφ, επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μιλώντας στο Sputnik.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δήλωσε ότι η κίνηση ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών φιλοδοξιών του Κιέβου, κάνοντας λόγο για μια τραγική ημέρα στην ιστορία της Ορθοδοξίας.

Εξάλλου, το Πατριαρχείο της Μόσχας είχε χαρακτηρίσει «νομιμοποίηση του σχίσματος» την ίδρυση της «νέας εκκλησίας», τονίζοντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια Χριστιανούς τόσο της Ουκρανίας όσο και άλλων χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)