28/2/19

Ο Ιησούς Χριστός ανήκει σε ολόκληρο το ανθρώπινο γένος!

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Εν Πειραιεί τη 28η Φεβρουαρίου 2019
Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΓΕΝΟΣ!
Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός είναι εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια, το «αντιλεγόμενον σημείον» (βλ. Λουκ.2,34) της ιστορίας.

Το πρόσωπο εκείνο που λατρεύτηκε και λατρεύεται από δισεκατομμύρια ανθρώπους και ταυτόχρονα το πρόσωπο που δέχθηκε και δέχεται την σκληρότερη πολεμική. Ανέτειλε ως το νέο λαμπροφόρο άστρο στην ιστορία του κόσμου, για να φωτίσει τα ανήλια πνευματικά σκότη του προχριστιανικού κόσμου. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, όσοι έχουν υγιείς πνευματικούς οφθαλμούς, μπόρεσαν να το αντικρύσουν και να λάβουν θείο φωτισμό. Όσοι όμως εστερούντο και στερούνται υγιών πνευματικών οφθαλμών, θαμπώνονται και αποστρέφουν το βλέμμα τους απ’ Αυτόν.  Είναι οι διαχρονικοί εχθροί Του, οι οποίοι πασχίζουν μάταια, εδώ και είκοσι αιώνες, να τον εκθρονίσουν απ’ τις καρδιές των πιστών Του, χωρίς να το κατορθώσουν. Το αντίθετο μάλιστα, μέσα από την πολεμική τους και τα μέσα που χρησιμοποιούν, συντελούν ώστε να ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο η πίστη προς Αυτόν! Ιδού το μέγα θαύμα της ιστορίας: Ένα πρόσωπο, το οποίο πολεμείται εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια με τον πλέον σφοδρό τρόπο, θα έπρεπε να έχει σβήσει προ πολλού από τη μνήμη των ανθρώπων και να έχει τεθεί στο «αρχείο» της ιστορίας, ως ο μεγαλύτερος πλάνος και ο πιο απαίσιος εχθρός της ανθρωπότητας, όπως συνέβη με άλλους, που ήταν όντως πλάνοι και καταστροφείς. Τα βέλη των επιδόξων εχθρών Του δεν μπορούν να Τον αγγίξουν και γυρίζουν πίσω σ’ αυτούς που τα εκτοξεύουν. Τρανό σημερινό παράδειγμα το κατάντημα των άσπονδων εχθρών Του, των χριστιανομάχων μαρξιστών, οι οποίοι, ενώ κάποτε ήταν «παντοδύναμοι» και διώκτες της Εκκλησίας, σήμερα κατάντησαν το όνειδος της ιστορίας!  
Είναι παρατηρημένο πως στην εποχή μας τη «σκυτάλη» του αντιχριστιανικού αγώνα πήραν τα Μ.Μ.Ε. και συγκεκριμένα μεγάλα τηλεοπτικά κέντρα, διεθνούς τηλεθεάσεως, τα οποία, γενόμενα όργανα των σκοτεινών δυνάμεων της Νέας Εποχής και προκειμένου να αυξήσουν την τηλεθέαση και τα κέρδη τους, κατασκευάζουν απίθανα αντιχριστιανικά σενάρια, τα οποία προβάλλουν, ως δήθεν «συνταρακτικές αποκαλύψεις»! Ένα τέτοιο απίθανο, και ταυτόχρονα φαιδρό σενάριο, κατασκεύασε το παγκόσμιο τηλεοπτικό δίκτυο «Amazon» πριν λίγο καιρό. Ένα κακόγουστο ντοκιμαντέρ, με χονδροειδή ψέματα. Τίτλος του: «Ο Iησούς Χριστός ήταν Έλληνας και όχι Εβραίος». Σύμφωνα με την ειδησεογραφία: «Ένα αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ του Amazon Prime, με τίτλο Bible Conspiracies, απασχολεί την κοινή γνώμη τις τελευταίες μέρες. Το ντοκιμαντέρ εξετάζει τον ισχυρισμό, πως ο Χριστός ήταν Έλληνας και όχι Εβραίος. Επίσης, τον ταυτίζει με τον φιλόσοφο Απολλώνιο Τυανέα. Το ντοκιμαντέρ υποστηρίζει πως ο Ιησούς ήταν όντως ένα ιστορικό πρόσωπο. Όμως αυτός που παρουσιάζεται στην Καινή Διαθήκη ως ο υιός του Θεού ήταν στην πραγματικότητα ο Απολλώνιος» (Ιστ. https://www.maxmag.gr/politismos/istoria/itan-o-christos-ellinas/). Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «υπάρχουν εντυπωσιακές φυσικές ομοιότητες μεταξύ των δύο. Το ντοκιμαντέρ δεν αμφισβητεί την ύπαρξη του Χριστού ως ιστορική φιγούρα. Ωστόσο, ισχυρίζεται ότι το πρόσωπο που περιγράφεται στην Καινή Διαθήκη ως υιός του Θεού ενδέχεται να είναι ο Απολλώνιος» (https://www.athensvoice.gr/world/518615 _daily-mail-o-hristos-itan-ellinas-kai-ohi-evraios-video).
Το εν λόγω δίκτυο όμως δεν πρωτοτύπησε, διότι ο συσχετισμός και η ταύτιση του Έλληνα φιλοσόφου Απολλωνίου Τυανέα δεν είναι καινούρια. Είναι πολύ παλιά και ανάγεται μέχρι τους πρωτοχριστιανικούς αιώνες. Αλλά ας δούμε ποιος ήταν ο Απολλώνιος Τυανέας, τον οποίο εντελώς αυθαίρετα, χωρίς το παραμικρό τεκμήριο, τον ταύτισε με το Χριστό. Πρόκειται για ένα «σκοτεινό» πρόσωπο, το οποίο, αν υπήρξε όντως ιστορικό πρόσωπο, έζησε περί τα τέλη του 1ου και στις αρχές του 2ου μ. Χ. αιώνα και όχι στις αρχές του 1ου αιώνα, όπως υποστηρίζουν μερικοί. Καταγόταν από την πόλη Τύανα της Καππαδοκίας της Μ. Ασίας. Έγινε γνωστός ως νεοπυθαγόριος φιλόσοφος και μάγος, ο οποίος υποτίθεται ότι έκανε θαύματα και ανέσταινε ακόμα και νεκρούς. Ζούσε ζωή αυστηρά ασκητική και περιπλανιόταν ως δάσκαλος της ηθικής. Στο τέλος εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, για ορισμένους στο ναό της Αθηνάς στη Λίνδο της Ρόδου. Κατ’ άλλους, όταν εμφανίστηκε στο «ιερό» σπήλαιο της Δίκτυνας, της πότνιας θηρών, της κυρίας των θηρίων στη Κρήτη, τον συνέλαβαν οι ιερείς ως μάγο και ληστή. Όμως το ίδιο βράδυ εξαφανίστηκε μυστηριωδώς και αόρατες παρθένες έψαλλαν: «Πορεύσου από την γη, πορεύσου στον ουρανό, πορεύσου, δηλαδή ανέβα, πάνω από τη γη». Θεωρήθηκε «θεάνθρωπος» και αναμένεται να επανέρθει στη γη. Τη βιογραφία του έγραψε ο ρήτορας Φιλόστρατος, εκατό χρόνια μετά τον υποτιθέμενο θάνατό του, ύστερα από παράκληση της συζύγου του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αλεξάνδρου Σεβήρου (222-235 μ. Χ.), Ιουλίας Δόμνα. Τα πραγματικά κίνητρα συγγραφής της μυθιστορηματικής του βιογραφίας μας τα εξηγεί η Βρετανική Εγκυκλοπαίδεια «Μπριτάνικα 2002 Ντε Λουξ»: Ο Απολλώνιος Τυανέας «…μετατράπηκε σε μυθικό ήρωα κατά την διάρκεια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η αυτοκρατόρισσα Ιούλια Δόμνα διέταξε τον συγγραφέα Φιλόστρατο να γράψει την βιογραφία του Απολλώνιου, και είναι σχεδόν ξεκαθαρισμένο ότι το κίνητρο αυτής της ενέργειας προέκυψε από την επιθυμία της να αντεπιτεθεί εις την επιρροή της Χριστιανικής πίστεως προς τον ρωμαϊκό πολιτισμό…Πιστεύεται δε ότι αυτή η βιογραφία στηρίζεται περισσότερο εις την φαντασία παρά εις την πραγματικότητα»!
Είναι γνωστό σε όλους τους αντικειμενικούς μελετητές της ιστορίας, πως στα ρωμαϊκά – πρωτοχριστιανικά χρόνια, επικρατούσε στον ελληνορωμαϊκό κόσμο, πέρα από την απίστευτη έκλυση των ηθών και μια πρωτοφανής πνευματική και θρησκευτική κατάπτωση. Τα υπάρχοντα θρησκευτικά σχήματα, με τον συγκρητισμό τους, δεν συγκινούσαν πλέον τους ανθρώπους, οι οποίοι αναζητούσαν ουσιαστική λύτρωση. Αυτή τη βρήκαν στον διωκόμενο Χριστιανισμό, τον οποίον ασπάζονταν τα πλήθη με ενθουσιασμό, παρά τους σκληρούς διωγμούς. Το αποτέλεσμα ήταν να καταρρέουν οι ειδωλολατρικές θρησκείες και τα ιερατεία να χάνουν πλούτη και αξιώματα. Γι’ αυτό επιστράτευαν κάποιες φιλοσοφικές μετριότητες, για να υπερασπίσουν τον θνήσκοντα παγανισμό. Ένας από αυτούς υπήρξε ο Φιλόστρατος, ο οποίος προσπάθησε να γράψει μυθική βιογραφία για τον μυστηριώδη μάγο Απολλώνιο Τυανέα, με βάση το βίο το Χριστού. Να δημιουργήσει έναν «εθνικό Χριστό», ώστε να ανακόψει την ροή των παγανιστών προς την Εκκλησία. Διαβάζοντας κανείς το βίο, τη διδασκαλία και τα «θαύματα» του Απολλωνίου, διαπιστώνει αβίαστα ότι αυτά είναι κακέκτυπες τροποποιημένες ιστορίες των ιερών Ευαγγελίων! Οι προσπάθειες  των εθνικών να ανακόψουν την ορμή του Χριστιανισμού, παραποιώντας τον και δημιουργώντας θρησκευτικά σχήματα με χριστιανικά στοιχεία, είναι γνωστές. Αναφέρουμε για παράδειγμα τη δημιουργία των λεγομένων «μιθραϊκών μυστηρίων», του περσικού «θεού» Μίθρα, τον 3ο – 4ο μ. Χ. αιώνα, σε μίμηση των χριστιανικών μυστηρίων. Αναφέρουμε επίσης το γεγονός πως ο παρανοϊκός και θρησκομανής αυτοκράτορας Ιουλιανός ο Παραβάτης (361-363) αποπειράθηκε να συστήσει παγανιστική θρησκεία με χριστιανικά στοιχεία, να την οργανώσει με βάση την οργάνωση και δομή της Εκκλησίας και να επιβάλλει στους ιερείς της την χριστιανική ηθική!
Ο Χριστός δεν μπορεί, ούτε να συγκριθεί, πολλώ δε μάλλον να ταυτιστεί, με διάφορα ανθρώπινα πρόσωπα, όσο αξιόλογα και αν υπήρξαν. Είναι ο σαρκωθείς Θεός, ο Οποίος έγινε άνθρωπος για τη σωτηρία του κόσμου. Κάθε προσπάθεια σύγκρισης και ταύτισης με οποιοδήποτε άνθρωπο έπεσε στο κενό. Επίσης η προσπάθεια κάποιων «σούπερ ελλήνων» να θέλουν το Χριστό, σώνει και καλά, «Έλληνα» αποτελεί, πέρα από ματαιοπονία, θεολογικό ατόπημα, διότι ο Χριστός δεν ανήκει σε κανέναν λαό, δεν ήρθε αποκλειστικά για κάποιον λαό, αλλά ανήκει σε ολόκληρο το ανθρώπινο γένος, ήρθε να σώσει «παγγενή τον Αδάμ».   
Περαίνοντας την ανακοίνωσή μας για το νέο αντιχριστιανικό ντοκιμαντέρ, θα θέλαμε να τονίσουμε το γεγονός ότι τέτοια «πυροτεχνήματα» είναι συνηθισμένα κατά τις μεγάλες χριστιανικές εορτές και σημαντικές εορτολογικές περιόδους της Εκκλησίας μας. Εισήλθαμε στο Άγιο Τριώδιο, όπου καλούμαστε να κάνουμε τον προσωπικό μας αγώνα για ψυχοσωματική κάθαρση και μετάνοια. Ο διάβολος λυσσομανά βλέποντας την προσπάθειά μας να αποσπαστούμε από την ολέθρια αιχμαλωσία του. Γι’ αυτό παρακινεί να ρίχνεται αντίδοτο στον πνευματικό μας αγώνα, και να σπείρονται σπέρματα αμφισβήτησης του Λυτρωτή μας Χριστού. Να τον απογυμνώσουν από την θεανθρώπινη υπόστασή Του, με κατασκευάσματα, όπως το προαναφερθέν φαιδρό ντοκιμαντέρ. Αλλά ας μην χαίρονται όσοι επινοούν και προωθούν τέτοια φθηνά «πυροτεχνήματα», τα οποία, μετά από στιγμιαίο κρότο και λάμψη, σβήνουν και χάνονται! Ο Χριστός παραμένει «χθες και σήμερον ο Αυτός και εις τους αιώνας» (Εβρ.13,8), αναλλοίωτος, απόλυτα άτρωτος από τις ανθρώπινες δόλιες μικρότητες, ενώ η  Αγία Του Εκκλησία θα παραμένει εις τους αιώνες ανίκητη, διότι «πύλαι Άδου ου κατισχύσουσιν αυτής» (Ματθ.16,18)!
Εκ του Γραφείου επί των Αιρέσεων και των Παραθρησκειών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)