16/6/19

Απολυτήρια χωρίς θρήσκευμα για πρώτη φορά

Απολυτήρια χωρίς θρήσκευμα για πρώτη φορά
του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου
Για πρώτη φορά στα ελληνικά εκπαιδευτικά χρονικά με μία απόφαση του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου (*), κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής, δίνονται φέτος στους απόφοιτους μαθητές των ελληνικών σχολείων Απολυτήριοι τίτλοι χωρίς θρήσκευμα.
Η απόφαση εκδόθηκε και εστάλη ως οδηγία προς τους Διευθυντές των σχολείων λίγες μόνο μέρες πριν την τελική εκτύπωση των τίτλων και όταν οι μαθητές είχαν φύγει από τα σχολεία αφού ολοκλήρωσαν τις απολυτήριες εξετάσεις τους. Σύμφωνα με την απόφαση "Στοιχεία που δεν αναγράφονται στις ταυτότητες ή στα  πιστοποιητικά γέννησης δεν καταχωρίζονται στα υπηρεσιακά βιβλία και έντυπα, εκτός αν δηλώνονται με υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α' 75) των γονέων ή του/των κηδεμόνα/ων του/της μαθητή/τριας". Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι γονείς δεν υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο σχολείο ζητώντας την αναγραφή του θρησκεύματος στο Απολυτήριο του παιδιού τους, θα λάβουν τον τίτλο χωρίς θρήσκευμα.
Η απόφαση γεννά πολλά ερωτήματα τόσο για τον χρόνο που εκδόθηκε όσο και για τη στόχευσή της που είναι ξεκάθαρη και σαφής.
Πρώτον, ως γνωστόν διανύουμε ήδη επισήμως προεκλογική περίοδο. Η Βουλή έκλεισε και οι αποφάσεις των Υπουργών που λαμβάνονται δεν είναι δυνατόν πλέον να ελεγχθούν μέσω της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφού ακόμη κι αν κατατεθούν επίκαιρες Ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, αυτές κατά πάσα βεβαιότητα θα παραμείνουν αναπάντητες.
Δεύτερον, δεν υπάρχει κανένα χρονικό περιθώριο ενημέρωσης των γονέων για τη νέα ρύθμιση καθώς οι μαθητές έχουν φύγει από τα σχολεία και οι Διευθυντές πρέπει άμεσα, σύμφωνα και με τις ληφθείσες οδηγίες, να προχωρήσουν σε έκδοση των Απολυτηρίων. Είναι βέβαιο ότι πρακτικά εφαρμοζόμενη η εντολή του Υπουργού θα οδηγήσει φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία της εκπαίδευσης στην έκδοση Απολυτηρίων χωρίς θρήσκευμα για τη συντριπτική πλειονότητα των μαθητών των σχολείων. Σημειωτέον ότι το Απολυτήριο είναι τίτλος που εκδίδεται άπαξ και επομένως κάθε αίτημα εκ μέρους των γονέων για επανέκδοση του τίτλου με την προσθήκη του θρησκεύματος θα πέσει στο κενό.
Τρίτον, λίγες μέρες πριν ο Υπουργός Παιδείας έστειλε στο ΦΕΚ και δημοσιεύτηκαν υπουργικές αποφάσεις που καθόριζαν τον τύπο των τίτλων Γυμνασίου, Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου. Στις αποφάσεις αυτές το θρήσκευμα περιέχεται μεταξύ των στοιχείων που καταγράφονται στους τίτλους και ουδεμία αναφορά υπάρχει στην υποχρέωση των γονέων να υποβάλλουν Υπεύθυνη Δήλωση εάν επιθυμούν την αναγραφή του θρησκεύματος στους τίτλους.
Τέταρτον, στις 10 Μαΐου συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε η Ένωση Αθέων και γονείς μαθητών με την οποία ζητούν την μη αναγραφή του θρησκεύματος στα Απολυτήρια. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται εντός των επόμενων μηνών. Όμως ο Υπουργός προτρέχει και αποφασίζει πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης.
Πέμπτον, ο Υπουργός Παιδείας κατά δήλωσή του δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές και σκοπεύει να αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική. Προφανώς με την απόφασή του για τα Απολυτήρια, παραμονές της αποχώρησής του, επιδιώκει να συμβάλλει με μία ακόμη απόφαση στην προσπάθεια αποχριστιανισμού της παιδείας και της εν γένει ζωής στην πατρίδα μας.
Έκτον, λόγω της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε είναι επιτακτικό όλα τα πολιτικά κόμματα, μάλιστα δεν όσα επιδιώκουν να αναλάβουν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, να λάβουν θέση τόσο για την τελευταία αυτή απόφαση του Υπουργού Παιδείας όσο και για το μείζον θέμα του περιεχομένου του μαθήματος των Θρησκευτικών με δεδομένη την άρνηση της απερχόμενης κυβέρνησης να εφαρμόσει τις τελεσίδικες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ για το μάθημα.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όλα όσα γράφεις για μένα είναι σωστά. Δεν είναι όμως εδώ το θέμα μόνο.
Θέμα υπάρχει στα εξής επίσης:
1. Και τα προηγούμενα χρόνια χωρίς θρήσκευμα ήταν τα απολυτήρια σε πάρα πολλές περιπτώσεις γιατί οι Δ/ντες αδυνατούσαν να βρουν ντοκουμέντο για αυτό και ουδείς τους έλυνε το θέμα ούτε ασχολήθηκε κανείς όταν δεν αναγράφονταν τίποτα στη θέση του θρησκεύματος. Για να γραφεί θρήσκευμα χωρίς πιθανές συνέπειες εις βάρος του σχολείου ήταν σχεδόν ρίσκο.
2. Ποσώς με ενδιαφέρει η πολιτική μοίρα της όποιας αριστεράς αλλά μιας και για ψηφοθηρία πλανάται πάλι ο μύθος της θρησκευόμενης δεξιάς -ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ- ας ετοιμαστούν κάποιοι για μια ακόμα ψυχρολουσία σαν αυτή που πήραν όταν περίμεναν την επαναφορά του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Τότε ήταν που ο δεξιός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέγραφε υπέρ της Εκκλησίας και μετέπειτα ως πρωθυπουργός έγραφε το θέμα στα παλιά του τα παπούτσια.
ΥΓ: Φίλος από τη βόρεια Ελλάδα με πληροφόρησε πως πολιτικός του δεξιού χώρου διάβασε πρόσφατα στην Εκκλησία το Σύμβολο της Πίστεως και πρόσθεσε μόνος του το FILIOQUE παρουσία αρχιερέως, ο οποίος ουδόλως αντέδρασε! Προφανώς όχι λόγω ιδεολογίας αλλά λόγω παντελούς ασχετοσύνης στα εκκλησιαστικά, τα οποία εκκλησιαστικά υποκριτικά πάλι λειτουργούν ως δεξαμενή ψήφων με τις ευλογίες πολλών.

Ιωάννης Τάτσης είπε...

Πράγματι πολλοί Διευθυντές σχολείων δεν έγραφαν το θρήσκευμα στα Απολυτήρια επειδή δεν το έβρισκαν στα πιστοποιητικά γέννησης των μαθητών (όπου πράγματι δεν αναγράφεται). Έπρεπε όμως (και πρέπει) να αναζητούν μέσω ΚΕΠ τις Ληξιαρχικές Πράξεις Γέννησης των μαθητών στις οποίες το θρήσκευμα αναγράφεται.

Για τον "μύθο της θρησκευόμενης δεξιάς" που γράφεις, θα συμφωνήσω. Δεν ξεχνούμε ότι το ζήτημα των απαλλαγών που ταλαιπώρησε τους θεολόγους και δασκάλους επί μακρόν ξεκίνησε εν μέσω θέρους το 2008 με εγκυκλίους του Υπουργού της Ν.Δ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Ανώνυμος είπε...

Ανοίγει ξανά ο φαύλος κύκλος των απαλλαγών με ατεκμηρίωτες αιτήσεις, αφού καθένας θα μπορεί να δηλώνει ό,τι θέλει.

Ανώνυμος είπε...

Ο Γιαβρόγλου το πιο πιθανό είναι να φύγει μετά τις 7 Ιουλίου όμως κάτι "φυντάνια" θεολόγοι σύμβουλοι, που υπάρχουν αποσπασμένοι στο Ι.Ε.Π., θα παραμείνουν. Διαβάστε τι λέει η κυριακάτικη "δημοκρατία" και θα δείτε ποιοι θεολόγοι(ήμαρτον Κύριε) είναι πίσω απ΄τα νέα θρησκευτικά.

Ανώνυμος είπε...

Να υποθέσω ότι δεν είναι καλά τα μαντάτα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όπου η Ένωση Αθέων έχει προσφύγει για το ίδιο θέμα;

Ανώνυμος είπε...

1: "φυντάνια" θεολόγοι σύμβουλοι που υπάρχουν αποσπασμένοι στο Ι.Ε.Π
2:με υπευθ δήλωση γονέα το θρήσκευμα στα απολυτήρια
3: αδιαφορια (απαξίωση)ή καλλυμενη πολεμική του μαθήματος στους συλλογους στα περισσότερα σχολεία
Τί άλλο θα δούμε;

Τα παιδια θέλουν , διψούν για το μάθημα αλλα πώς να μην επηρεαστούν;

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)