28/8/19

Η ΔΙΣ αφήνει το Ουκρανικό στα χέρια του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου για τη σημερινή συνεδρίαση της ΔΙΣ, "Κατόπιν εισηγήσεως των Συνοδικών Επιτροπών Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων περί του Ουκρανικού Ζητήματος,
η Δ.Ι.Σ. αναγνωρίζει το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας".

Το κείμενο του Δελτίου Τύπου γεννά πολλά ερωτήματα με τον τρόπο που αναφέρεται τόσο στο "κανονικό δικαίωμα" του Οικουμενικού Πατριάρχη να παραχωρεί Αυτοκέφαλο χωρίς να διευκρινίζει σε ποιους και με ποιο τρόπο, όσο και για το "προνόμιο" του Αρχιεπισκόπου Αθηνών να χειρίζεται μόνος του το μείζον ζήτημα αναγνώρισης μιας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας. Τελικά το συνοδικό σύστημα δεν ισχύει στις Ορθόδοξες Εκκλησίες Κωνσταντινουπόλεως και Ελλάδος; 
Ελπίζουμε ότι έστω και την έσχατη στιγμή θα υπάρξουν Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος που θα αντιμετωπίσουν με τον δέοντα τρόπο τις αρχιεπισκοπικές μεθοδεύσεις και θα διασώσουν τόσο το κύρος της Εκκλησίας της Ελλάδος όσο και την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας εν συνόλω που κινδυνεύει τα μέγιστα από τους φαναριώτικους πειραματισμούς στην Ουκρανία.
Πληροφορίες που διαρρέονται στα ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σχεδιάζει να φέρει το Ουκρανικό στην Ιεραρχία. Δεν το συμπεριέλαβε όμως επίσημα στα θέματα ημερήσιας διάταξης. Γιατί; Προφανώς για να έχει μόνος την ευχέρεια των κινήσεων μέχρι την τελευταία στιγμή έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει σήμερα "το προνόμιο" χειρισμού από τη ΔΙΣ. 
Δείτε το Δελτίο Τύπου
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Αύγουστο
(28/8/2019).

Συνήλθε χθες 27 και σήμερα 28 Αυγούστου 2019, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 162ης Συνοδικής Περιόδου, στις Συνεδρίες της για τον μήνα Αύγουστο, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά τις Συνεδρίες της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος:
Κατόπιν εισηγήσεως του Μακαριωτάτου Προέδρου Αυτής, αναγνωρίζουσα την υφισταμένη μεγάλη ανάγκη Πνευματικού Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος και προσκυνηματικού Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού πανορθοδόξου εμβελείας, απεφάσισε την ενεργοποίηση της υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου από Αυγούστου 2012 ορισθείσης επί τω σκοπώ αυτώ Επιτροπής, εξ αφορμής μάλιστα της συμπληρώσεως 200 ετών από της Εθνικής Παλιγγενεσίας και εις εκπλήρωσιν του Εθνικού Τάματος των ηρώων αγωνιστών του 1821.

Πραγματοποιήθηκε η Διαβεβαίωση του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Νικοδήμου Φαρμάκη, νέου Γενικού Διευθυντού της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ε.Κ.Υ.Ο.)., στον οποίο ο Μακαριώτατος Πρόεδρος και τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου ευχήθηκαν καλή και καρποφόρο διακονία.

Ενέκρινε τον Κανονισμό λειτουργίας της Φοιτητικής Εστίας αρρένων της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, υπό την επωνυμία «Φοιτητική Εστία Αρρένων της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών - Άγιος Νεομάρτυς Ζαχαρίας».

Ενέκρινε την μεταφορά στην Πάτρα, των οστών του Εθνεγέρτου Ιεράρχου Παλαιών Πατρών Γερμανού για λίγες μέρες, από την Δημητσάνα όπου ευρίσκονται, για την τέλεση μνημοσύνου και απόδοση τιμών από τον Πατραϊκό Λαό σε συνεργασία των δύο Μητροπόλεων (Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και Πατρών) και των τοπικών παραγόντων, στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 ετών από της Επαναστάσεως του 1821.

Διόρισε τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Σίμωνα Δημογέροντα, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης.

Επίσης κατήρτισε τον τελικό Πίνακα υποψηφίων κληρικών προς εγγραφήν στον Κατάλογο των προς Αρχιερατείαν εκλογίμων, ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών και ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Κατόπιν εισηγήσεως των Συνοδικών Επιτροπών Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων περί του Ουκρανικού Ζητήματος, η Δ.Ι.Σ. αναγνωρίζει το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Μετά το τέλος των Συνεδριάσεων τα Μέλη της Δ.Ι.Σ. ανέπεμψαν δέηση στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως των ψυχών των αοιδήμων Μητροπολιτών Φθιώτιδος κυρού Νικολάου και Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κυρού Ιεροθέου.

Εκ της Ιεράς Συνόδου
της Εκκλησίας της Ελλάδος

5 σχόλια:

Ελάχιστος αδελφός είπε...

Μα και αν ακομη ελθει το Ουκρανικο στην Συνοδο της Ιεραρχιας τον Οκτωβριο θα εισαχθει απο τον κ. Ιερωνυμο με τη μορφη που θα το εισαγαγει εκεινος. Το πιθανοτερο ειναι να μην συζητηθει εγκριση η μη της Αυτοκεφαλιας της νεας Εκκλησιας,αλλα η αποδοχη του μερους της αποφασης της ΔΙΣ που εξουσιοδοτει τον Αρχιεπισκοπο ουσιαστικα για τα τυπικα της αναγνωρισης. Το θεμα ως προς την ουσια του κριθηκε χθες στην ΔΙΣ, ολα τα αλλα ειναι θεμα ολιγου χρονου, περισσοτερο για να "χωνευτουν" τα χθεσινα και να αποτραπουν πραγματικα , οχι μονο στα λογια, σημαντικες αντιδρασεις

γιωργος χ β είπε...

τωρα σωθηκες; γινονται τετοια εγκληματα και εμεις τους αφηνουμε. να τους αφησουμε μονους τους

Ανώνυμος είπε...

Ομιλία του πρωτοπρεσβυτέρου π. Βασιλείου Βολουδάκη:

ΜΕΓΑΛΗ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ!

https://www.youtube.com/watch?v=Ns2g8E98Ax4&list=PLnvfutCUwxlmXZx3Il_YsXUsvkZ_Aoz4A&index=18&t=0s

Ανώνυμος είπε...

Ο 28ος ΚΑΝΩΝ ΤΗΣ Δ΄ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ.

Μιλά ο πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Βολουδάκης.

https://www.youtube.com/watch?v=I8qaQmoGDtk

Ανώνυμος είπε...

Χειρισμοί Ιερώνυμου ή Κάν'το όπως στη Σύνοδο της Κρήτης και στα Θρησκευτικά.

Επιτέλους! Δεν τον κατάλαβαν ακόμη;

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)