30/9/19

Επιστολή της ΠΕΘ προς την Υπουργό Παιδείας

Αθήνα 30 Σεπτεμβρίου 2019
Αριθμ. Πρωτ.  65
Προς:
Ερίτιμον Κα. Νίκη Κεραμέως,
Υπουργόν Παιδείας και Θρησκευμάτων

Δ/νση: Υπουργείο Παιδείας
Ανδρέα Παπανδρέου 37,
Μαρούσι, Αθήνα,
Τ.Κ. 151 80
Κοινοποίηση:
1) Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και πάσης Ελλάδος και άπαντες τους Σεβασμιωτάτους Αγίους Αρχιερείς),
2) Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης (Σεβασμιώτατον Αρχιεπίσκοπον και άπαντες τους Σεβασμιωτάτους Αγίους Αρχιερείς),
3) Ερίτιμον Κα. Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Αρμόδια για την Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
        Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, 
Μετά και τις τελευταίες σημαντικές εξελίξεις, τις σχετικές με το μάθημα των Θρησκευτικών (αποφάσεις 1749 & 1750/20-9-2019 του ΣτΕ) και μέχρι την εκ του σύνεγγυς συνάντησή μας αλλά και επειδή διαφαίνεται μέσα από τις δηλώσεις, ότι σκέπτεστε να προχωρήσετε σε αποφάσεις για το μάθημά μας, ενώ εμείς αναμέναμε -σύμφωνα με την επιθυμία που εκφράσατε κατά την ανάληψη των καθηκόντων σας, να κάνετε διάλογο με τους φορείς-  να μας καλέσετε σε διάλογο, ως Επιστημονική Ένωση, που εκφράζει την συντριπτική πλειονότητα των Θεολόγων της χώρας, υποχρεούμαστε εξ όλων των προειρημένων, να σας απευθύνουμε ανοικτή επιστολή, με την οποίαν εκθέτουμε τα αυτονόητα και δίκαια αιτήματά μας, με την παράκληση για την ικανοποίησή τους. Συγκεκριμένα:
Αιτούμαστε, άμεσα, όπως εφαρμόσατε την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την μη-αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στους τίτλους σπουδών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να πράξετε και για τις προειρημένες αποφάσεις του ΣτΕ για το μάθημα των Θρησκευτικών. Θεωρούμε ότι το θέμα της διδακτέας ύλης του μαθήματος των Θρησκευτικών είναι πολύ σοβαρό, από παιδαγωγικής πλευράς και ότι είναι ανάγκη να αποσυρθούν άμεσα από τα σχολεία, με εγκύκλιό σας, τα, κατά την αρχιεπισκοπική ρήση, «απαράδεκτα και επικίνδυνα» «Θρησκευτικά Φίλη-Γαβρόγλου». Εξάλλου, και εσείς είχατε αντιληφθεί τη σπουδαιότητα αυτού του θέματος, πριν ακόμα αναλάβετε την τεράστια ευθύνη της Υπουργού Παιδείας, αλλά και με νεότερες δηλώσεις σας και είχατε εκφράσει την πρόθεσή σας να σεβαστείτε τις αποφάσεις του Ανωτάτου Συμβουλίου της χώρας.
Επειδή λοιπόν η Πανελλήνια Ένωσή μας, που είχε προσφύγει στο ΣτΕ, δικαιώθηκε με τις 1749 & 1750/20-9-2019 ακυρωτικές Αποφάσεις του, που αποτελούν πλέον δεσμευτική Νομολογία για τη διοίκηση, παρακαλούμε να ενεργήσετε τα δέοντα για την εφαρμογή τους, με βάση τις εφαρμοστικές διατάξεις του άρθρου 95, παρ. 5, του Συντάγματος, τις 1125/2016, 4010/2015, 2854/1985, 1986, και 1512/2000 αποφάσεις του ΣτΕ καθώς και τις 26/2016 και τις 24/2018 αποφάσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Οι δικές μας προτάσεις για τον τρόπο άμεσης εφαρμογής των ακυρωτικών αποφάσεων του ΣτΕ, στην προκειμένη περίπτωση, είναι οι παρακάτω:
α) Να υπάρξει Εγκύκλιος απόσυρσης από τα σχολεία των Προγραμμάτων Σπουδών, των Οδηγών Εκπαιδευτικού και του συνόλου της διδακτέας ύλης, που αφορά στην ακυρωμένη απόφαση του κ. Γαβρόγλου για τα Θρησκευτικά.
β) Να υπάρξει απόφαση για την άμεση επανεκτύπωση των βιβλίων που ίσχυαν πριν το 2016 και την διανομή τους στα σχολεία.
γ) Να υπάρξουν οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς, που διδάσκουν το μάθημα στο σχολείο, για διδασκαλία, σύμφωνη με τα Αναλυτικά Προγράμματα 2003-2006 του μαθήματος των Θρησκευτικών.
δ) Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία εκπόνησης Νέου Προγράμματος και νέων σχολικών εγχειριδίων για το μάθημα των Θρησκευτικών.  Η ΠΕΘ όλα τα τελευταία χρόνια στάθηκε πιστή στη συνταγματική ευθύνη. Θεωρεί, λοιπόν, ότι στην κατά τό Σύνταγμα σύνταξη θρησκευτικών πονημάτων της αρμόζει να συμμετάσχει στην οικοδόμηση τους.
Έχοντας εμπιστοσύνη στην δικαία κρίση σας και στην εκπεφρασμένη διάθεσή σας να δοθεί λύση στα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις άστοχες και ιδεοληπτικές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ για ανθρωπιστικά μαθήματα, όπως είναι τα Θρησκευτικά και η Ιστορία, δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεσή σας να συμβάλλουμε πάντοτε θετικά, διά των στελεχών μας, για κάθε περαιτέρω δραστηριοποίηση, απόφαση ή ενέργεια ωφέλιμη για το μέλλον του μαθήματος των Θρησκευτικών.
Με τιμή
Για το ΔΣ της ΠΕΘ
Ο Πρόεδρος                                                      Ο Γεν.  Γραμματέας 
Ηρακλής Ρεράκης                                            Παναγιώτης Τσαγκάρης

             Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ                                Υπ. Δρ. Θεολογίας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η κυρία Κεραμέως, έπρεπε από τον Ιούλιο που ανέλαβε, να έχει κάνει το αυτονόητο:Να καταργήσει τα προγράμματα των δύο πρώην υπουργών,όπως υποσχόταν προεκλογικά και να δρομολογήσει τις ενέργειες,για να πάψει η διδασκαλία του μαθήματος από τους ανεκδιήγητους φακέλους( τους οποίους ο Γαβρόγλου είχε φροντήσει να στείλει στα σχολεία από το καλοκαίρι ).Δεν το έκανε τότε,διότι ήθελε κατά τις δηλώσεις της να μελετήσει το νομικό πλαίσιο πριν αποφασίσει. Τώρα που τη διευκολύνουν οι νέες αποφάσεις του ΣτΕ,γιατί δεν αποφασίζει την επαναφορά του προηγούμενου προγράμματος σπουδών και των προηγούμενων βιβλίων; Μα διότι οι -διορισμένοι από την προηγούμενη κυβέρνηση -σύμβουλοι επί του ΜτΘ,διαφωνούν με τις αποφάσεις του ΣτΕ και την επηρεάζουν.Ή μήπως δεν είναι έτσι;

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)