23/9/19

Προσπάθεια να συρθεί το Υπουργείο Παιδείας στην «τακτική Γαβρόγλου» για τη νέα απόφαση του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά

Μετά την ανακοίνωση των νέων αποφάσεων του ΣτΕ με τις οποίες ακυρώνονται τα Θρησκευτικά Γαβρόγλου, η βαρύτητα τώρα πέφτει στον τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο Παιδείας θα συμμορφωθεί προς αυτές.
Και ενώ η Υπουργός Παιδείας απουσιάζει στην Αμερική, κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα και να προετοιμάσουν τα πράγματα ώστε όταν η Υπουργός επιστρέψει και ασχοληθεί με το θέμα, να της προταθεί μία λύση «τύπου Γαβρόγλου» για το όλο ζήτημα. Ουσιαστικά δηλαδή μεθοδεύουν μία νομικίστικη παράκαμψη των αποφάσεων του ΣτΕ. Για την επιβολή του σχεδίου τους διαρρέουν μάλιστα προς τα μέσα ενημέρωσης δήθεν έγκυρες πληροφορίες, ανωνύμως, για τον τρόπο με τον οποίο προσανατολίζεται το Υπουργείο να αντιδράσει στις αποφάσεις του ΣτΕ.
Έτσι διαβάσαμε στα ΝΕΑ σήμερα (23.09.2019) ότι "Πηγές από το Ινστιτούτο Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης μιλούν για αναμόρφωση σε πρώτη φάση κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών των διδακτικών φακέλων που ήδη έχουν σταλεί στα σχολεία και διδάσκονται τη φετινή χρονιά. Κίνηση που πιθανώς θα ακολουθηθεί από Οδηγία του ΙΕΠ προς τα σχολεία για την κατεύθυνση της διδασκαλίας του μαθήματος και θα λειτουργήσει ως προάγγελος πριν από τις ευρύτερες αλλαγές που θα γίνουν για να προσαρμοστεί το υπουργείο Παιδείας στη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας την επόμενη σχολική χρονιά". 
Επιπλέον στο ΕΘΝΟΣ χθες διαβάσαμε άρθρο σύμφωνα με το οποίο "Άμεσα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, πρέπει να πάρει αποφάσεις για το πως θα χειριστεί το πρόβλημα και μια δικαστική απόφαση, που πολλοί χαρακτηρίζουν «καταστροφική»". Στο ίδιο άρθρο μάλιστα διαβάσαμε ότι στις προτεινόμενες επιλογές συμμόρφωσης του Υπουργείου με τις νέες αποφάσεις του ΣτΕ υπάρχει και η εξής: «Να αποφασίσει (ενν. το Υπουργείο) την επαναφορά στα παλιά προγράμματα σπουδών γεγονός, που θα προκαλέσει τεράστιες συγκρούσεις και πιθανά ανεξέλεκτες καταστάσεις και ακρότητες». (οι υπογραμμίσεις με έντονα γράμματα του ιστολογίου μας). Και αυτά μάλιστα τα αναφέρουν στο ΕΘΝΟΣ «άνθρωποι, που γνωρίζουν καλά το ζήτημα αυτό»!
Την ίδια στιγμή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάσαμε από καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών που μετείχε ενεργά στην εκπόνηση των ακυρωθέντων Προγραμμάτων Σπουδών ότι μετά τις νέες αποφάσεις του ΣτΕ «η μόνη ελπίδα μας είναι η διασταλτική ερμηνεία της απόφασης και η σύνταξη νέων ΠΣ φυσικά».
Υπάρχουν και άλλες παρόμοιες αναφορές που έρχονται ως συνέχεια στις «Παραφωνίες» μετά την απόφαση του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά που ακούστηκαν τις πρώτες μέρες.
Ελπίζουμε πως τελικά η Υπουργός Παιδείας, όταν επιστρέψει από την Αμερική και με βάση τις νομικές της γνώσεις αλλά και τις προεκλογικές και μετεκλογικές της εξαγγελίες και δεσμεύσεις δεν θα συρθεί σε μία τακτική Γαβρόγλου, τακτική παράκαμψης των δικαστικών αποφάσεων. 
Ασφαλώς άκρως προβληματικό παραμένει πάντα, αλλά πρωτίστως στην παρούσα συγκυρία, το γεγονός ότι τα στελέχη τόσο του Υπουργείου Παιδείας όσο και του ΙΕΠ που σχετίζονται με το ζήτημα και τα οποία διατηρεί προς το παρόν στις θέσεις τους η παρούσα κυβέρνηση, είναι ανάμεσα στους θερμούς υποστηρικτές και πρωταγωνιστές των ακυρωθέντων Προγραμμάτων Σπουδών.
Σε κάθε περίπτωση εάν παρ’ ελπίδα επιχειρηθεί εκ νέου παράκαμψη των αποφάσεων του ΣτΕ με οποιοδήποτε τρόπο, αυτή θα απαντηθεί πολλαπλώς… Κι ας μην επιχειρήσουν κάποιοι να προκαλέσουν εκ νέου γιατί, μετά από τα τόσα χρόνια της αντισυνταγματικής πορείας και δράσης τους, η υπομονή διδασκόντων, γονέων και μαθητών εξαντλείται…

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Κι ας μην επιχειρήσουν κάποιοι να προκαλέσουν εκ νέου γιατί, μετά από τα τόσα χρόνια της αντισυνταγματικής πορείας και δράσης τους, η υπομονή διδασκόντων, γονέων και μαθητών εξαντλείται…"


Ακούνε οι Νεοταξίτες Θρησκειολογιστές;

Ανώνυμος είπε...

Κυριως των μαθητων!!!

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)