2/11/19

Θα ζητήσει το Υπουργείο Παιδείας επανεξέταση της απόφασης του ΕΔΔΑ για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά;

Η απόφαση του ΕΔΔΑ για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά δεν έχει καταστεί τελεσίδικη καθώς η Ελληνική Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να ζητήσει επανεξέταση της υπόθεσης από το τμήμα μείζονος συνθέσεως του ΕΔΔΑ εντός τριμήνου.

Η σημερινή λακωνική δήλωση της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για τα Θρησκευτικά δεν περιέχει καμία πληροφορία για το εάν η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην υποβολή αίτησης επανεξέτασης της απόφασης του ΕΔΔΑ ή εάν θα αφήσει να παρέλθει το τρίμηνο και να καταστεί η σχετική απόφαση τελική.
Υπενθυμίζουμε ότι στην περίπτωση ανάρτησης του Εσταυρωμένου στις σχολικές αίθουσες της Ιταλίας, η Ολομέλεια του ΕΔΔΑ, τον Μάρτιο του 2011, έκρινε ότι αυτή δεν παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο ανατρέποντας την αρχική απόφαση του Τμήματος του ΕΔΔΑ. Δείτε εδώ τα επίσημα έγγραφα της απόφασης του ΕΔΑΔ υπέρ της παρουσίας σταυρών στις σχολικές τάξεις.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ. Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΠΟΛΛΑ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΗ.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρουμε βέβαια αλλά η εκτίμησή μου είναι πως ΟΧΙ. Έτσι και αλλιώς έχουν γραμμένο το μάθημα και σε λίγο ξεκινά η διαδικασία ξεθεμελίωσής του μέσω ορθοδοξισμάτων με τη δική σας ευλογία και ευθήνη.

Ανώνυμος είπε...

Μας κάνατε να ξαναζήσουμε τη χαρά των εγκυκλίων του 2008. Τότε που η δεξιά πάλι κυβέρνηση ξεπροβοδούσε με τις ευλογίες της τους μαθητές να φύγουν από τα θρησκευτικά. Μόνο που τώρα είστε και εσείς συμμέτοχοι σε όσα τραγικά έρχονται.

Ανώνυμος είπε...

Οι απαλλαγές είναι πρόβλημα αλλά δεν ήρθαν ως απόρροια των αποφάσεων του ΣτΕ υπέρ του ορθόδοξου μαθήματος. Το αντίθετο. Οι απαλλαγές χωρίς αναφορά στο θρήσκευμα ζητήθηκαν και κερδίθηκαν ως απαλλαγές από τα θρησκευτικά Φίλη - Γαβρόγλου! Τέλος, το ΕΔΔΑ ξεκαθάρισε ότι πρέπει να δίνονται απαλλαγές χωρίς αναφορά στο θρήσκευμα από οποιοδήποτε μάθημα ασχέτως περιεχομένου. Τα λοιπά, κολοκυθολέλουδα του ΚΑΙΡΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπήτέ μου άλλο ένα μάθημα με γνωσιακό μη ομολογιακό προσανατολισμό και άλλο τα ορθόδοξα για ορθοδόξους. Το πρώτο θα μπορούσε να βελτιωθεί και στο κάτω κάτω να προσφέρει γνώση και μόρφωση και στον ορθόδοξο πολιτισμό. Οι απαλλαγές θα ήταν ασύγκριτα λιγότερες. Το δεύτερο είναι ταφόπλακα. Ας ασκούσατε σοβαρή κριτική στα ΝΠΣ. Και εγώ έχω ασκήσει.Τι δουλειά έχουν τα δικαστήρια και οι άσχετοι ρασοφόροι που εμπλέξατε; Οι πολιτικοί σας δουλεύουν ούτως ή άλλως, όπως έκαναν και στο μακεδονικό. Λυπάμαι που ακόμα μένετε σε εμμονές. Δε σας θεωρώ αντιπάλους αλλά ειλικρινά λυπάμαι πάρα πολύ αλλά θα το καταλάβετε και εσείς λίγο λίγο πως κάνατε τεράστιο κακό έστω και έχοντας αγαθές προθέσεις και κάπως υπερβάλλοντα ζήλο στην ορθοδοξία. Αστοχήσατε στην επικαιροποίηση στην εποχή και στο συσχετισμό μορφών εξουσίας στις οποίες στηριχτήκατε. Αυτό που έγινε είναι ο χειρότερος συνδυασμός και να είστε σίγουροι πως στο τέλος επί της ουσίας δε θα νοιάξει κανέναν ούτε από τα δεξιά ούτε από τα αριστερά και -θα το πω και ας παραξηγηθώ- ούτε από την Εκκλησία, τουλάχιστον σε μεγάλο μέρος. Οι μόνοι χαμένοι είμαστε όλοι εμείς.

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΟΥΠΙ! Όλοι πίσω στο μάθημα Γαβρόγλου για να πάρουμε απαλλαγή ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και 8.000 ευρω που αναγκαστήκαμε να πούμε το θρήσκευμά μας

Ανώνυμος είπε...

Σφαλλουν οσοι πιστευουν οτι η αποφαση του ΕΔΔΑ αφορα στα θρησκευτικα Φιλη-Γαβρογλου. Η αποφαση θεωρει απαραδεκτη τον τροπο απαλλαγης που προβλεπει η εγκυκλιος Λοβερδου. Η εγκυκλιος εκδοθηκε Ιανουαριο του 2015, τη βδομαδα των εκλογων (προβληματιστειτε για το λογο που περιμενε μεχρι τοτε). Ακομα τα παλια θρησκευτικα υπηρχαν, αν θυμαστε -οπως και την επομενη σχολικη χρονια. Τα νεα θρησκευτικα επιβληθηκαν εν μια νυκτι κυριολεκτικα το σεπτεμβρη του 2016. Επομενως η αποφαση πληττει και το καθεστως των απαλλαγων απο τα παλια θρησκευτικα. Μαλλον αφορα στο καθεστως απαλλαγης απο οποιουδηποτε ειδους θρησκευτικη αγωγη.

Ανώνυμος είπε...

Όχι εν μία νυκτί φίλε/φίλη. Από το 2012 εφαρμόζονταν πιλοτικά σε πάνω από εκατό σχολεία αν θυμάμαι σωστά. Οι δε αντιδράσεις δεν ήταν αυτές που εκδηλώθηκαν μετά ούτε από Εκκλησία ούτε από θεολόγους ούτε ούτε ούτε. Κακώς είδατε το θέμα κομματικά και τώρα θα τη φάτε πάλι από τους φίλους σας δεξιούς πατριδόφιλους και ευσεβείς.

Ανώνυμος είπε...

Είναι προφανές ότι δεν έχεις διαβάσει την απόφαση του ΣτΕ. Δες το άρθρο 16 της 1749/18. Τα ίδια με το ΕΔΔΑ. Μάλιστα, τα αναφέρει σε σχέση με τον ομολογιακό χαρακτήρα του μαθήματος. Περιλαβάνονται στην Απόφαση στη αίτηση της ΠΕΘ και όχι των αθέων. Αυτή είναι η αλήθεια.

Ανώνυμος είπε...

Και τι έγινε που εφαρμόζοντο πιλοτικά τα ΝΠΣ από το 2012; Ουδείς σοβαρός θεολόγος τα έδινε σημασία. Αντιθέτως εφαρμόζοντο από τους υμετέρους. Και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση, "εφαρμόστηκαν" (απο την πίσω πόρτα δηλαδή)

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)