25/11/19

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων & της Περιφερείας Κρήτης για το μάθημα των Θρησκευτικών, υπό την Αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ
Αλκιβιάδου 6
71207 Ηράκλειο Κρήτης
Τ.Θ. 2223
Ε-mail: pstheologon@gmail.com
Ηράκλειο 23-  11 - 2019
Αριθμ. Πρωτ. 27

Ανακοίνωση 
Θέμα: Ημερίδα
του Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων &
της Περιφερείας Κρήτης για το μάθημα των Θρησκευτικών
υπό την Αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

   Ημερίδα με θέμα «Οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το μάθημα των Θρησκευτικών: Η εφαρμογή και η σημασία τους» πραγματοποίησαν ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων και η Περιφέρεια Κρήτης, υπό την Αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019 στο Ηράκλειο.
   Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Επικοινωνιακού και Επιμορφωτικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης (έναντι της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης) με εισηγητές:
α) τον κ. Χαράλαμπο Άνδραλη, δικηγόρο στον Πειραιά, με θέμα: «Η υποχρέωση εφαρμογής των αποφάσεων του ΣτΕ. Ενημέρωση για την απόφαση ΕΔΔΑ για το μάθημα των Θρησκευτικών» και
β) τον κ. Ηρακλή Ρεράκη, καθηγητή Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρο της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων, με θέμα: «Η παιδαγωγική και θεολογική σημασία της ανάπτυξης της Ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης».
   Ο πρώτος εισηγητής, στην εισήγησή του, εξήγησε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ, που ακύρωσαν το νέο Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών, κρίνοντάς το ακατάλληλο για την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων μαθητών και, ως εκ τούτου, αντισυνταγματικό, είναι υποχρεωτικές στην εφαρμογή τους.  Προς τούτο, τόσο οι παράγοντες της Ελληνικής Πολιτείας και ειδικότερα του Υπουργείου Παιδείας όσο και οι δημόσιοι λειτουργοί (οι εκπαιδευτικοί), οφείλουν να μην χρησιμοποιούν πλέον ούτε τα Προγράμματα ούτε τα παράγωγά τους λεγόμενους Φακέλους του μαθητή και να επιστρέψουν στη διδασκαλία του προηγούμενου (πριν από το 2016) Προγράμματος και των Βιβλίων του (2003-2006).
 Διευκρίνισε επίσης ότι η πρόσφατη απόφαση του ΕΔΔΑ, σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών, αφορά μόνο στον τρόπο διατύπωσης της αίτησης των γονέων και κηδεμόνων των μη ορθοδόξων χριστιανών μαθητών για απαλλαγή από το μάθημα και ορίζει ότι δεν επιτρέπεται να υποχρεώνονται στην αποκάλυψη των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, χωρίς, στην ουσία, να αλλάζει κάτι στο νομοθετικό πλαίσιο για την απαλλαγή.
   Ο δεύτερος εισηγητής ανέλυσε διά μακρών τους λόγους, για τους οποίους το επίμαχο ΠΣ ελέγχεται ως προβληματικό και ακατάλληλο, με κυριότερο το γεγονός ότι προβλέπει αποσπασματική και εκ παραλλήλου διδασκαλία της Ορθοδοξίας και διαφόρων θρησκευμάτων ανά τον κόσμο, με συνέπεια τον σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης πλάνης και  σύγχυσης στους μαθητές. Τα διάφορα θρησκεύματα, όπως εξήγησε, πρέπει να διδάσκονται ολοκληρωμένα και διακριτά (χωριστά το καθένα) και η διδασκαλία τους να μην προσφέρεται στις τάξεις του δημοτικού σχολείο και του Γυμνασίου, όπου οι μαθητές δεν έχουν ακόμη ακριβή γνώση της δικής τους οικογενειακής θρησκευτικής παράδοσης, αλλά να τοποθετείται σε ωριμότερη εκπαιδευτική βαθμίδα, όπως στο παρελθόν. Η διδασκαλία των Θρησκευτικών, εξήγησε, δεν συνιστά σε καμία περίπτωση είδος προσηλυτισμού στην Ορθοδοξία, διότι απευθύνεται σε μαθητές, που είναι ήδη βαπτισμένοι ορθόδοξοι χριστιανοί, στους οποίους παρουσιάζει την πνευματική παράδοση και κληρονομιά του τόπου τους. Οι οικογένειες των μη ορθοδόξων χριστιανών μαθητών (οποιεσδήποτε θρησκευτικές πεποιθήσεις και αν φέρουν) έχουν το δικαίωμα της απαλλαγής των παιδιών τους από το μάθημα, το οποίο ούτως ή άλλως δεν απαιτεί από κανένα την αποκάλυψη των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, ούτε, πολύ περισσότερο, τη μεταστροφή του στην Ορθοδοξία.
   Οι εισηγητές εξήγησαν επίσης ότι οι αναγνωρισμένες θρησκευτικές μειονότητες στη χώρα μας, δηλαδή οι μουσουλμάνοι της Θράκης, οι ρωμαιοκαθολικοί των Κυκλάδων και η Εβραϊκή Κοινότητα της Ελλάδος, έχουν το δικαίωμα να διδάσκονται τα παιδιά τους Θρησκευτικά, που παρουσιάζουν το δικό τους θρήσκευμα, από διδασκάλους της δικής τους επιλογής. Συνεπώς, η άνωθεν επιβολή ενός πολυθρησκειακού μαθήματος αποκλειστικά στα παιδιά των ορθοδόξων χριστιανών συνιστά παράβαση του συνταγματικού δικαιώματος της ισονομίας. Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις του ακροατηρίου, ενώ παρεμβάσεις έκαναν ο σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας και ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης κ. Κωνσταντίνος Φασουλάκης. Η έκπληξη της ημερίδας ήταν η παρέμβαση του σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης, ο οποίος, χωρίς να τοποθετηθεί επί των τεθέντων ζητημάτων, απλώς παρακάλεσε το ακροατήριο για παράταση της συζήτησης. Η παρότρυνση αυτή, η οποία επαναλήφθηκε τρεις φορές, κατ’ ουσίαν προκάλεσε ένα δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, όπου κατατέθηκαν όχι μόνο σκέψεις και προβληματισμοί, αλλά και η παιδαγωγική πείρα έμπειρων εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα να προκληθεί μια έντονη πνευματική ζύμωση αλλά και τόνωση της ελπίδας για το μέλλον, σε μια εποχή – και μια κοινωνία – με δραματικά φαινόμενα αποπροσανατολισμού και αλλοτρίωσης.

   Ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων ευχαριστεί ολόψυχα την Ιερά Αρχιεπισκοπή και την Περιφέρεια Κρήτης και εύχεται ολόθερμα καλό υπόλοιπο της αγίας τεσσαρακοστής, που συνιστά την ευλογημένη πορεία των ορθοδόξων χριστιανών προς τη μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων, και κάθε καλό με τη χάρη και την ευλογία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, διά της Θεοτόκου και πάντων των αγίων, ιδιαιτέρως δε των αγίων της «αγιοτόκου νήσου» Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)