31/3/20

Κύπρος: Μόνο με sms η μετακίνηση - Με βραχιολάκια η ηλεκτρονική κατ’ οίκον επιτήρηση των θετικών στον κορονοϊό

Την λύση της παρακολούθησης των ασθενών με κορωνοϊό οι οποίοι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, μέσω των ηλεκτρονικών βραχιολιών
που χρησιμοποιούνται για τους καταδικασθέντες σε φυλάκιση, μελετά η Κυβέρνηση ως επιπρόσθετο μέτρο κατά της εξάπλωσης της νόσου COVID-19. Αυτό, σε συνδυασμό με το μέτρο για την επέμβαση σε οικίες για τις οποίες θα υπάρχουν καταγγελίες που θα αφορούν στην συγκέντρωση περισσότερων ατόμων πέραν των νομίμως διαμενόντων, έχουν προκαλέσει σωρεία ερωτημάτων, ως προς τον τρόπο εφαρμογής τους.

Σύμφωνα με πηγές από την κυβέρνηση που μίλησαν στην «Κ», ο σκοπός για τον οποίο θα εφαρμοστεί το «βραχιολάκι» ως περιοριστικό μέτρο, είναι να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους οι ασθενείς με κορωνοϊό ή τα άτομα που αποτελούν ύποπτα κρούσματα, με τον κίνδυνο να μεταδώσουν την ασθένεια σε άλλους. Η παρακολούθηση των κινήσεών τους θα εξασφαλίζει το ότι θα παραμένουν στο σπίτι τους, όπως προβλέπεται από τα σχετικά πρωτόκολλα. Ωστόσο, η κυβέρνηση βρίσκεται στο στάδιο μελέτης στοιχείων που αφορούν κυρίως την διαθεσιμότητα των ηλεκτρονικών αυτών συσκευών, αλλά και το κόστος. Εάν και εφόσον αυτή εξασφαλιστεί, θα περάσουν στο επόμενο στάδιο που θα αφορά στην μελέτη του τρόπου εφαρμογής αυτού του μέτρου και του τρόπου παρακολούθησης των ασθενών.
Από τις 31 Μαρτίου 2020, στις 6 π.μ.:

1. Απαγορεύεται η σύναξη προσώπων στην όποια οικία πέραν των μόνιμα διαμενόντων προσώπων.

2. Απαγορεύεται η όποια μετακίνηση προσώπων από τις 9.00 μ.μ. μέχρι τις 06.00 π.μ., πλην όσων κατέχουν το έντυπο Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου (Έντυπο Α).

3. Η χρήση της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης του όποιου προσώπου, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Εντύπου Β, περιορίζεται σε μια μόνο φορά την ημέρα, με εξασφάλιση άδειας μέσω της αποστολής μηνύματος SMS στο 8998. Έγγραφη δήλωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών που εμπίπτουν στις πρόνοιες του Εντύπου Β, θα χρησιμοποιείται μόνο από πρόσωπα άνω των 65 ετών.

Πέραν του διατάγματος αυτού έχει αποφασιστεί από την διυπουργική επιτροπή τα ακόλουθα μέτρα:

1. Αύξηση της ποινής του εξώδικου από 150 σε 300 ευρώ.

2. Κάθετη αύξηση ελέγχων στα οδοφράγματα.

3. Αξιοποίηση των παρατηρητών της γειτονιάς.

4. Θα γίνουν συστάσεις προς τις εμπορικές τράπεζες για έκδοση πιστωτικών καρτών στους δικαιούχους με βάση τις καταθέσεις τους και τρόποι προστασίας των πελατών που προβαίνουν σε αναλήψεις μετρητών από αυτόματες ταμειακές μηχανές.

5. Προς περιορισμό της διακίνησης των όσων έχουν διακριβωθεί ως θετικοί στον κορωνοϊό και βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό, το Υπουργείο Υγείας μελετά τον τρόπο έτσι ώστε να επιβάλλεται ηλεκτρονική κατ’ οίκον επιτήρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)