11/8/20

«Άλαλα τα χείλη…» ή περί αποφυγής προσκύνησης της εικόνος της Θεομήτορος

Μέσα στο κλίμα φόβου που διασπείρεται για τον κορονοϊό, πολλοί πιστοί παρουσιάζουν τελευταία διάφορα «συμπτώματα».
Ένα από αυτά η αποφυγή προσκύνησης των εικόνων. Κάποιοι αρκούνται μόνο σε μετάνοια εμπρός από τις εικόνες, άλλοι απλώς ακουμπούν το μέτωπό τους σε αυτές, άλλοι τη μύτη τους, αλλά όλοι οι παραπάνω αποφεύγουν να ασπαστούν τις εικόνες ακουμπώντας τα χείλη τους. Η προσκύνηση των εικόνων όμως γίνεται, όπως κάθε ασπασμός, με τα χείλη. Το τροπάριο της Παρακλήσεως της Θεοτόκου μας θυμίζει ότι οι ασεβείς οι οποίοι δεν ασπάζονται την εικόνα της Θεοτόκου θα μείνουν με άλαλα τα χείλη. Για τους πιστούς της σήμερον που προσέρχονται μεν στις Παρακλήσεις, αρνούνται όμως την προσκύνηση της εικόνος της Θεοτόκου, ισχύει το ερώτημα του διακόνου Φιλίππου προς τον αιθίοπα αξιωματούχο «ἆρά γε γινώσκεις ἃ ἀναγινώσκεις;».


5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παίρνετε την ευθύνη αυτών που γράφετε; Είναι ασεβής αυτός που κάνει μετάνοια μπροστά στην εικόνα της Παναγίας και την προσκυνά ακουμπώντας ελαφρά την κεφαλή του πάνω της χωρίς να ακουμπά τα χείλη του;

Ανώνυμος είπε...

είναι σαν ερχετε η μητέρα σου να την φιλήσεις και εσύ απλά την ασπάζεσαι....

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε, 11 Αυγούστου 2020 - 3:10 μ.μ.
πήγες ένα βήμα παραπέρα από αυτό που διάβασες. Όμως, συ είπας.

Αλλά και εσείς στο ιστολόγιο. Δεν ακούσατε τον μητροπολίτη εκείνον της Δυτικής Μακεδονίας να προτρέπει τους πιστούς να μην φιλούν τις εικόνες; Προς τι λοιπόν τα βάζετε με τους απλούς πιστούς; Αυτοί μπορεί να κάνουν την γνωστή υπακοή, όπως κατάντησε πλέον αυτή η μεγίστη αρετή να εννοείται από τους χριστιανούς σήμερα.

Ανώνυμος είπε...

Χρειάζεται και διάκριση. Δεν κάνω υπακοή στην αίρεση και στην αμαρτία.

Ανώνυμος είπε...

Από που βγάζετε το συμπέρασμα ότι προσκύνηση σημαίνει φίλημα;

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)