17/9/21

Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για την απόφαση του ΣτΕ για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά

Ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά. Στην Ανακοίνωση αναφέρεται: 

To ΣτΕ ακύρωσε παλαιότερες εγκυκλίους σχετικά με την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, διότι θα έπρεπε να ήταν Υπουργικές Αποφάσεις, εκδοθείσες κατ’ εξουσιοδότηση νόμου.

Δηλαδή δεν υπήρχε νόμος που να ορίζει το πλαίσιο και να εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Παιδείας να εκδίδει Υπουργικές Αποφάσεις που να δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για την διαδικασία απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Η έκδοση εγκυκλίων ήταν η εδραιωμένη πρακτική του Υπουργείου επί σειρά ετών.

Αυτή η πολύχρονη πρακτική, όπως αποφάσισε το ΣτΕ, κείται εκτός νόμου, ενώ θέτει πρόβλημα ασφάλειας δικαίου, καθως θα έπρεπε η ρύθμιση τέτοιων θεμάτων να δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, πριν από την συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ, μερίμνησε και ήδη έχει θεραπεύσει το χρόνιο αυτό πρόβλημα.

Ψηφίστηκε συγκεκριμένος νόμος που ορίζει το πλαίσιο και δίνει την εξουσιοδότηση στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων να εκδώσει Υπουργική Απόφαση για τη διαδικασία απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών, με πλήρη προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Έχουν ήδη εκδοθεί δυο Υπουργικές Αποφάσεις, μια για την πρωτοβάθμια και μια για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που ορίζουν τη διαδικασία απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών και οι οποίες συνάδουν με την εν λόγω Απόφαση του ΣτΕ (έκδοση ΥΑ κατόπιν εξουσιοδοτησης του νόμου και δημοσίευσή της στο ΦΕΚ), αλλά και με την προηγούμενη Απόφασή του σχετικά με το περιεχόμενο της αίτησης για την απαλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)