1/2/09

Η κόντρα Βερέμη – Μπαμπινιώτη: Ένα σχόλιο

Η κόντρα μεταξύ του κ. Βερέμη και του κ. Μπαμπινιώτη καλά κρατεί. Δηλώσεις στα ραδιόφωνα, άρθρα στις εφημερίδες και αναφορές σε ιστοσελίδες εκπαιδευτικού περιεχομένου.
Η κόντρα είναι κατά τη γνώμη μας αποτέλεσμα τόσο των διαφορετικών απόψεων των δύο πανεπιστημιακών για το νέο Λύκειο και ειδικότερα για το εξεταστικό ζήτημα, όσο και της διαφορετικής προοπτικής που έχουν για την ελληνική παιδεία.

Η μέχρι τώρα αρθρογραφία των δύο πανεπιστημιακών μας οδηγεί στα εξής συμπεράσματα:

Ο κ. Βερέμης είναι ένας από τους βασικότερους σχεδιαστές μια ελληνικής παιδείας αποχριστιανοποιημένης, τεχνοκρατικής και πάντως όχι ορθόδοξης ή πολύ περισσότερο ελληνορθόδοξης. Πολέμησε στο παρελθόν την Παλαιά Διαθήκη ως αντικείμενο διδασκαλίας των μαθητών και είμαστε βέβαιοι ότι, αν αφεθούν στα χέρια του οι αλλαγές για το Λύκειο, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για την περαιτέρω υποβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Ο κ. Μπαμπινιώτης έχει αναγνωρίσει την αξία του χριστιανισμού στη διαμόρφωση του ελληνικού πολιτισμού, προσδίδει αξία στις αρχές του χριστιανισμού και θα μπορούσε συνοπτικά να χαρακτηριστεί ως υπέρμαχος μιας ελληνικής (με την έννοια της αρχαιοελληνικής, φιλοσοφικής) αλλά και χριστιανικής παιδείας. Δεν διακατέχεται από τα κόμπλεξ των αριστεριστών καθηγητάδων Πανεπιστημίου που έβλαψαν και συνεχίζουν να βλάπτουν ανεπανόρθωτα τα ελληνικά γράμματα και την παιδεία κατά τα νεότερα χρόνια του Ελληνισμού.

Θα ήταν πράγματι ευχάριστη έκπληξη η έμμεση απομάκρυνση του κ. Βερέμη από τα πράγματα της ελληνικής παιδείας και εκπαίδευσης και η ανάθεση καίριων αρμοδιοτήτων στον κ. Μπαμπινιώτη.
Δεν θέλουμε να φανούμε ως θερμοί υποστηρικτές του κ. Μπαμπινιώτη. Θα περιμένουμε τις κινήσεις του και τις αποφάσεις για να δούμε τι τελικά όντως φρονεί. Διατηρούμε για το πρόσωπό του συγκρατημένη αισιοδοξία.
Είμαστε όμως βέβαιοι ότι η υποβάθμιση του ρόλου του κ. Βερέμη θα ωφελήσει την παιδεία στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)