8/3/09

«Διαπολιτισμική» προσευχή στο 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

Το ΒΗΜΑ Ιδεών σε ένα αφιέρωμά του στην παιδεία (6/3/2009) φιλοξενεί ανάμεσα σε άλλα άρθρα και ένα άρθρο της κ. Στέλλας Πρωτονοταρίου, Πρώην διευθύντριας του 132 δημοτικού σχολείου Αθηνών, με τον τίτλο «Πολυπολιτισμικότητα και ελληνικό σχολείο: ένα παράδειγμα».
Προσέξτε τι αναφέρει ανάμεσα στα άλλα η κ. Πρωτονοταρίου: «… υπάρχει και η καταγεγραμμένη εμπειρία του 132ου Δημοτικού Σχολείου της Αθήνας στο οποίο εφαρμόστηκαν προγράμματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης επί περίπου εννέα έτη με μεγάλη επιτυχία. ….Ενδεικτικά οργανώθηκαν για όλα τα παιδιά εργαστήρια για την προσωπική και κοινωνική τους ανάπτυξη και υγεία, έγιναν μαθήματα μητρικής γλώσσας εκτός ωρολογίου προγράμματος για τους αλλοδαπούς μαθητές, αξιοποιήθηκε η μητρική γλώσσα και το πολιτισμικό τους υπόβαθρο στην εκπαιδευτική διαδικασία, διευρύνθηκε το περιεχόμενο των σχολικών εκδηλώσεων, χρησιμοποιήθηκε στην πρωινή προσευχή κείμενο-προσευχή που να απευθύνεται γενικά στον Θεό και στις πανανθρώπινες αξίες ώστε να συμμετέχουν και τα μη ορθόδοξα παιδιά κτλ.»
Πραγματικά με έκπληξη διάβασαμε όσα γράφει η πρώην Διευθύντρια. Τι είναι ο Θεός; Παιχνίδι στα χέρια του εκάστοτε Διευθυντή; Και όταν λέμε ότι μία προσευχή απευθύνεται γενικά στο Θεό, τι εννοούμε; Ότι υπάρχει ένας «γενικά Θεός» και υπάρχουν και μερικοί «επιμέρους» θεοί όπως ο Χριστός, ο Αλλάχ, ο Βούδας και άλλοι; Πως ανέχτηκαν οι υπόλοιποι δάσκαλοι τέτοιο θρησκευτικό συγκρητισμό; Τι προώθηση της πανθρησκείας είναι αυτή, με το πρόσχημα δήθεν της πολυπολιτισμικότητας; Εάν στο συγκεκριμένο σχολείο υπάρχουν πολλοί μαθητές που δεν είναι Ορθόδοξοι μπορούν να κάνουν προσευχή κατά ομάδες ανάλογα με το θρήσκευμά τους στο δικό τους θεό. Δεν στέκει όμως με καμία λογική η εφαρμογή συγκρητιστικών τακτικών στο πνεύμα της διαπολιτισμικότητας.
Το μόνο ευχάριστο για όλα τα παραπάνω είναι αυτό που σημειώνει η αρθρογράφος προς το τέλος του άρθρου της: «…έπειτα από σχεδόν εννέα χρόνια επιτυχούς λειτουργίας (του προγράμματος αυτού) (το 2007) διεκόπη βίαια από τον νέο διευθυντή του σχολείου, «με άνωθεν εντολές», όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε. Ο υφυπουργός Παιδείας νομιμοποίησε τη διακοπή όλων των δράσεων υποστηρίζοντας ότι η διδασκαλία της μητρικής γλώσσας στους μετανάστες μαθητές, τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας στους γονείς τους και η αλλαγή της πρωινής προσευχής γίνονταν «καθ΄ υπέρβασιν» όσων προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία».
Τελικά όταν θέλει το Υπουργείο μπορεί να πράξει το καλό. Αν μάλιστα υπάρξουν και σωστοί Διευθυντές, τότε μπορούν πολλά πράγματα να λειτουργήσουν νόμιμα και ορθά (ορθόδοξα).

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ότι είστε 200 χρόνια πίσω για να μην πω περισσότερα φαίνεται από όλες σας τις αναρτήσεις. Αν νομίζετε πως οι μαθητές καταλαβαίνουν τί λέει η πρωϊνή τους προσευχή μάλλον γελιέστε. Η ιδέα του ποιήματος ήταν πολύ πιο κατάλληλη για την ηλικία των μαθητών και τις εθνικότητες του σχολείου. Εσάς θα σας άρεσε ένα Ελληνάκι να είναι υποχρεωμένο να προσεύχεται στον Αλλάχ ή να κάνει το σταυρό του υποχρεωτικά όπως οι καθολικοί εάν πήγαινε σε κάποιο σχολείο του εξωτερικού; Όσο για τις ανόητες δηλώσεις του Υπουργού δύο πράγματα δείχνουν. Πρώτον το ρατσισμό του και δεύτερον την αδυναμία του Κράτους και των πολιτικών του να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Συγχαρητήρια για τις αντιλήψεις σας απέναντι στους αλλόθρησκους μαθητές μας. Κατά τα άλλα "Αγαπάτε αλλήλους" (μόνο όπου μας βολεύει)

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε,
κάνετε λάθος αν νομίζετε πως οι μαθητές δεν καταλαβαίνουν το Πάτερ ημών. Τους το εξηγούν οι δάσκαλοι και το καταλαβαίνουν. Αλλά κι αν δεν κατανοούν τώρα τι λένε θα το αντιληφθούν μεγαλώνοντας.
Κανείς δεν είπε ένα μουσουλμανάκι να κάνει υποχρεωτικά προσευχή στο Χριστό. Εμείς αντίθετα προτείναμε αν σε κάποιο σχολείο υπάρχουν πολλά παιδιά άλλου θρησκευματος να προσεύχονται χωριστά στο δικό τους θεό κατά ομάδες. Αν είναι πάλι λίγα μόνο, δικαιούνται (και αυτό όλοι οι θεολόγοι το σεβόμαστε) απαλλαγή από την πρωινή προσευχή.
Τα υπόλοιπα από τα λεγόμενά σας είναι χαρακτηρισμοί εις βάρος μας και τους αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.

Ανώνυμος είπε...

Απάντηση στον/στην ΑΝΩΝΥΜΟ :Με το σκεπτικό ότι οι μαθητές δεν καταλαβαίνουν τι λένε στην προσευχή τους και άρα δεν πρέπει να κάνουν , τότε να προτείνετε τα μικρά παιδιά να μην τρώνε γιατί δεν καταλαβαίνουν (τις διαφορές των τροφών π.χ. μεταξύ μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος τα μεγαλύτερα και μεταξύ όλων των τροφών τα μικρότερα ) και να αρχίσουν να τρώνε όταν μεγαλώσουν που θα επιλέγουν μόνοι τους το τι θέλουν να φάνε . Καλλίτερα να μην ντύνονται κιόλας και όταν μεγαλώσουν αβίαστα μόνοι τους να επιλέγουν το ντύσιμο !!!
Ας σοβαρευτούμε λίγο . Δείχνετε μάλιστα και μία άγνοια επί του θέματος , γιατί κανείς δεν υποχρέωσε αλλόθρησκο να κάνει τον Σταυρό του . Αν κάποιος το έκανε , σαφώς και ήταν λανθασμένη η ενέργειά του .
Ας προσέξουμε όλοι μας . Άλλο πράγμα είναι η επιχειρούμενη εκ του πονηρού παγκοσμιοποίηση και άλλο η προταθείσα εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια από τον Χριστό οικουμενικότητα .
Πάντως έχετε κάθε δικαίωμα να εκφράζετε τέτοιες απόψεις Άλλωστε "Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν "

Ανώνυμος είπε...

Κάτι αντίστοιχο έγινε και φέτος σε τάξεις του Δ.Σ. της σχολής Μωραϊτη.
Αντικαταστάθηκε δηλαδή το "Πάτερ ημών" με μια προσευχή "για όλα τα γούστα"...

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα σχολιάσω τον παραλληλισμό του κ. Σημαντήρη με το κρέας και τα ρούχα, διότι είναι τελείως άστοχος.Όσο για τον Ανώνυμο 2 περί σύγκρισης του 132 με τη σχολή Μωραϊτη και την προσευχή για "όλα τα γούστα" θα ήθελα να πω πως ο Ρίτσος δεν είναι Καλομοίρα "για όλα τα γούστα" όπως εκείνος το εννοεί. Η θρησκεία είναι υπόθεση προσωπική του καθενός μας. Δεν είναι σχολικό μάθημα, δεν βαθμολογείται και σίγουρα δεν επιβάλλεται.

Ανώνυμος είπε...

Σεβόμαστε τις απόψεις του καθενός. Γι' αυτό και έχουμε αφήσει ανοικτή τη δυνατότητα σχολιασμού των άρθρων του blog. Ωστόσο διατηρούμε την ελευθερία και εμείς να σχολιάζουμε, όπως και οι αναγνώστες μας.
Συμφωνούμε με τον σχολιαστή πριν από εμάς ότι "ο Ρίτσος δεν είναι Καλομοίρα". Αλλά διαφωνούμε ότι η θρησκεία είναι υπόθεση προσωπική του καθενός. Είναι και τέτοια, είναι όμως και υπόθεση συλλογική. Και επειδή στην Ελλάδα το συντριπτικό ποσοστό των μαθητών είναι Ορθόδοξοι έχει νομοθετηθεί πρωινή προσευχή στον Τριαδικό Θεό. Αν πάλι υπάρχουν και αλλόθρησκοι ασφαλώς είναι σεβαστή η πίστη τους και δικαιούνται μη συμμετοχή στην προσευχή των Ορθοδόξων. Αν μάλιστα είναι αριθμητικά πολλοί εμείς προτείναμε ανάλογα με την πίστη τους να προσεύχονται στο δικό τους Θεό.
Ωστόσο θα θέλαμε να ρωτήσουμε από που προέρχεται η αναφορά στο Ρίτσο; Η "προσευχή" των σχολών Μωραϊτη είναι κάποιο ποιήμα του Ρίτσου; Πραγματικά θα θέλαμε να μας πληροφορήσει κάποιος για το περιεχόμενο της προσευχής του 132ου Δημοτικού σχολείου ή των σχολών Μωραϊτη. Αναμένουμε νέο σχόλιο κάτω από το δικό μας ή email στη δ/νση του blog: thriskeftika@gmail.com

Ανώνυμος είπε...

"Κύριε,
η πρωϊνή ετούτη προσευχή μας
είναι ένα ευχαριστώ
για τα αγαθά που μας χαρίζεις:
τη ζωή, την αγάπη και την ελευθερία.
Βοήθησέ μας να γίνουμε άνθρωποι σωστοί,
να αγωνιστούμε γι΄αυτά
και να σε δοξάζουμε με τα φωτεινά μας έργα."
(Αυτοσχεδιασμός -Νέας Εποχής- σχολής Μωραϊτη)

1. Δεν κατάλαβα ποιό είναι του Ρίτσου και ποιό της Καλομοίρας (έ όχι και η Κ. για όλα τα γούστα...), και δεν με ενδιαφέρει, γιατί μιλάμε για προσευχή και όχι για τέχνη.
2. Η παραπάνω αναγραφόμενη σούπα, ξεκινάει με "Κύριε" γενικώς και αορίστως "για να τους βολέψει όλους".
3. Μακάρι να διάβαζαν κάθε πρωί ΚΑΙ ένα ποίημα του Ρίτσου ή του Καβάφη (π.χ. Θερμοπύλες), αλλά αν ασχοληθείτε λίγο με τα βιβλία της Γλώσσας του Δημοτικού και του Γυμνασίου, θα καταλάβετε ...
4. Το "Πάτερ Ημών" παραδόθηκε από τον Ιησού Χριστό στους μαθητές του, και το γιατί και ποιοί θέλουν να το αντικαταστήσουν με αυτοσχεδιασμούς "γενικής" αποδοχής, νομίζω ότι ξεφεύγει από τα όρια αυτής της ανάρτησης...

[Ανώνυμος 2, όπως με βάφτισε ο 1(;)]

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΣΗΜΑΝΤΗΡΗ! ΕΚΛΕΚΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ! ΠΟΛΥ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΑ!

Ανώνυμος είπε...

Η προσευχή στο 132 ήταν απόσπασμα από ένα ποίημα του Ρίτσου. Θα προσπαθήσω να το βρω. Για τη σχολή Μωραϊτη δεν γνωρίζω. Αν όντως είναι αυτό παραθέτετε μου φαίνεται σαφώς πολύ πιο κατανοητό και ουσιώδες για τα παιδιά του Δημοτικού από το Πάτερ Ημών. Διατηρεί δε και το χριστιανικό στοιχείο.
Επιτρέψτε μου να έχω τις επιφυλάξεις περί της πλειοψηφία των ορθόδοξων μαθητών, εκτός και αν έχουμε και εδώ το ρητό "στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις".
Ενδιαφέρουσα η άποψη σας περί ξεχωριστής προσευχής. Εγώ θα αντιπρότεινα καμία προσευχή, καμίας θρησκείας. Κατάλληλοι χώροι προσευχής είναι οι εκκλησίες και όχι τα σχολεία.
Επιτρέψτε μου επίσης να θεωρώ την πίστη και την προσευχή πολύ προσωπικό θέμα και όχι συλλογικό. Το συλλογικό μου κάνει λίγο κοπάδι με πρόβατα, ποίμνιο όπως το λέτε. Και το πρόβατο δεν είναι και το πιο έξυπνο ζωντανό.

Ο επιζήσας... είπε...

Ο Ρίτσος αξίζει πολύ περισσότερο από κάθε προσευχή!!!

Ξεστραβωθείτε!!!
http://anna-ilion.pblogs.gr/2008/03/proino-astro.html

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ ΣΤΟΝ "MIMIS" NA ΞΕΣΤΡΑΒΩΘΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΤΡΑΒΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ...

Ανώνυμος είπε...

Οι στίχοι από το Πρωινό άστρο του Ρίτσου που αντικατέστησαν το Πάτερ Ημών στο 132 είναι από το γράμμα που ένα παιδί, η κόρη του ποιητή, στέλνει στο Θεό. Του γράφει:
"Καλέ Θεούλη
εμείς είμαστε καλά.
Κάνε καλέ Θεούλη
να έχουν όλα τα παιδάκια
ένα ποταμάκι γάλα,
μπόλικα αστεράκια,
μπόλικα τραγούδια.
Κάνε καλέ Θεούλη
νά'ναι όλοι καλά
έσσι ποι κι εμείς
να μη ντεπόμαστε
για τη χαρά μας".

Νομίζετε πώς μια τέτοια προσευχούλα προσβάλει το Θεό και την Ορθοδοξία; Και στην πραγματικότητα πόσο μακριά είναι από το ίδιο το Πάτερ Ημών, αν κάποιος το διασκεύαζε για παιδιά; Νομίζω ότι ο Θεός δε θα είχε πρόβλημα και θα χαιρόταν με τη συμμετοχή και τη χαρά όλων των παιδιών. Πρόβλημα έχουν μόνο φανατικοί και μισαλλόδοξοι Χριστιανοί, γιατί δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολλοί, που η αγάπη για τον άλλο, τον πλησίον, είναι μακριά από την καθημερινότητά τους... Ίσως αν ζούσατε κοντά στα παιδιά θα καταλαβαίνατε τι έγινε στο 132 και η ψυχή σας θα γινόταν τρυφερή και γεμάτη ζεστασιά και κατανόηση....

Ανώνυμος είπε...

Ειδικά το "Πάτερ ημών" δεν είναι μια προσευχή που ένας ταλαντούχος, πανέξυπνος άνθρωπος έγραψε αλλά αυτή που ο ίδιος ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο Θεάνθρωπος και αναστάς εκ των νεκρών μας παρέδωσε και για αυτό λέγεται και Κυριακή Προσευχή. Θα ήθελα να πω στον πρώτο ανώνυμο ότι ακριβώς επειδή οι Χριστιανοί αγαπούν αλλήλους ευαγγελίζονται την Ορθοδοξία! Μετά ο καθένας είναι ελεύθερος αν θέλει να ακολουθήσει ή όχι τον Χριστό! Όμως επειδή μόνο μία φορά θα ζήσουμε και μετά είναι η κρίση δεν γίνεται να μην διδάσκουμε την Ορθοδοξία ή να μην λέμε ότι οι χορηγοί της Θείας Χάρης είναι τα Μυστήρια της Ορθόδοξου Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας! Ο ρόλος της Εκκλησίας είναι ο αγιασμός, η θέωση του ανθρώπου, δηλαδή η αντίληψη του Ακτίστου Φωτός ως Φως και όχι ως φωτιά! Γιατί ότι και να πιστεύει κανείς που είναι φυσικά ελεύθερος να το κάνει, όλοι θα πεθάνουμε και μετά θα δούμε, θα αντιληφθούμε το Άκτιστο Φως του Θεού! Όμως μόνο οι παραδεισένιοι θα το αντιλαμβάνονται ως Φως ενώ οι κολασμένοι στους οποίους δεν ξεκίνησε ΑΠΟ ΑΥΤΗ την ζωή η Κάθαρση της καρδιάς θα το αντιλαμβάνονται σαν φωτιά. Και αυτή η κατάσταση θα είναι αιώνια. Ο Θεός δεν τιμωρεί κανένα, όλους τους αγαπάει και θα τους αγαπάει και θα τους στέλνει την αγάπη Του, αλλά δεν θα την αντιλαμβάνονται όλοι ως αγάπη...

Ανώνυμος είπε...

Καλέ Θεούλη
εμείς είμαστε καλά.

Μου κάνει σαν...
"Αγαπητέ Θεέ μας, από υγεία είμαστε καλά και το αυτό επιθυμούμε και δι εσέ..."

Κάνε καλέ Θεούλη
να έχουν όλα τα παιδάκια
ένα ποταμάκι γάλα,
μπόλικα αστεράκια,
μπόλικα τραγούδια.

Μου κάνει σαν....
"Από υλικά αγαθά έχω πολλά και εύχομαι να έχεις κι εσύ λεφτά πολλά για να δίνεις σε όλα τα παιδιά..."

Κάνε καλέ Θεούλη
νά'ναι όλοι καλά
έσσι ποι κι εμείς
να μη ντεπόμαστε
για τη χαρά μας".

"Θα ήθελα να σε παρακαλέσω επίσης επειδή εμείς είμαστε μαύροι, να τους κάνεις και όλους τους άλλους μαύρους"....


ΑΙΣΧΟΣ!!
Σε ποιόν Θεό ακριβώς αναφέρεται?? Ποιός "θεός" είναι ο παρέχων ... τραγούδια!! Τέτοια ζωή έζησε ο Χριστός? Αφήστε τα παιδιά να έρθουν κοντά ΜΟΥ Είπε!!
Και ναί!! Δοξάζω το Θεό για όλα όσα μου έδωσε, αν και δεν τα αξίζω, και ναι, ντρέπομαι! Δεν έκανα κάτι καλύτερο ή παραπάνω από κάποιον που είναι χρόνια άρρωστος, τυφλός κουφός ή ό,τι άλλο... Ταπεινώνομαι! Γιατί να μη ντραπώ?! Ο διάολος μια αρετή δεν είχε. Την ταπείνωση. Μ' αυτή σώζεται ο άνθρωπος.
Οι Μουσουλμάνοι και άλλες θρησκείες γιατί δεν έκαναν το ίδιο????
Και ένα στίχο από τα λαϊκά... Δέντρο που όλοι το πετροβολούν, είναι αυτό που έχει για να δώσει....
Δημήτρης α.α.α.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)